4/5/17

Περιοχή μη διαμάχης το Ιντλίμπ της Συρίας - Οι Ρώσοι μετά το Χαλέπι "κερδίζουν" και το Ιντλίμπ;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι "η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως". 
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη" και "πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε από κοινού θα αλλάξουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής".
Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία, ενώ προγραμμάτιζαν να συζητήσουν και το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στην επαρχία Χαν Σεϊχουν και την μεταξύ τους συνεργασία στην καταπόλεμηση της τρομοκρατίας.
Σημαντική θέση στην ατζέντα των συνομιλιών κατέχουν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η κάθε χώρα στον εμπορικό τομέα και συγκεκριμένα στις εισαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων.

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου
Το ζήτημα της πώλησης στην Τουρκία συστοιχιών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τέθηκε στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
"Το θέμα συζητήθηκε,όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία" δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι " η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα".
Συνομιλίες, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, διεξάγονται από το περασμένο χειμώνα, ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις δεν προβάινουν σε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι, απλώς αναφέρουν κάθε φορά ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, περνούν στο τελικό στάδιο, αλλά προς το παρόν δεν δεν κατέληξαν στην υπογραφή συμβολαίου.
Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, με τις οποίες κατάφερε να συνομιλήσει ο δημοσιογράφος του Tass, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την απο κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400. Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.

Υπέρ της πολιτικής και διπλωματική λύσης στην Συρία 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Συρία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία εκτιμούν ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτν Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία. "Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές", είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζαχστάν θα αποφασίσουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και την Συρία, που προέρχονται απο τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρά στην βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υπστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. "Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος,το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας ", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι "είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους".
Οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως και επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα τους δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η περίοδος αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας, τον Νοέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκε και οι σχέσεις επανήλθαν στην κανονικότητα τους.

Οι σχέσεις αποκαταστάσθηκαν πλήρως
"Πριν από κάποιο διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις δοκιμάστηκαν ως προς την σταθερότητα τους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι η περίοδος αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στην κανονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων".
Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία "σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική", και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και την δυνάτοτητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές.
"Σημασία έχει ότι κατάφέραμε να σταματήσουμε την πτώση στις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους της τάξεως του 3,6%" δήλωσε ο Πούτιν, αναφέροντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να επισπέυσουν την συμφωνία που αφορά την παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις, όπως και και να ολοκληρώσουν την δημιουργία επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Turkish Stream και Akouyou
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύριοα δοιλάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η "κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου".
ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online 

2 σχόλια:

  1. Παντως εγω αν ημουν ερντογκαν θα του εριχνα το τελειωτικο δολωμα με την παραχωρηση μιας περιοχης κοντα στην μεση ανατολη για βαση των Ρωσων οι οποιοι θα αφηναν τον Ασσαντ συξυλο και μονο οποτε αφου ο σουλτάνος καθαριζε την Συρια συμφωνα με τα συμφεροντα του,θα εβρισκε τροπο να εχει εγκλωβισμενο πλεον τον Βλαδιμηρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαββα ηθελα να σε ρωτησω κατι ασχετο με το θεμα αλλα ειναι σημαντικο. Τι πιστευεις για τον πυρηνικο σταθμο στην Τουρκια και αν πιστευεις οτι στο μελλον η Τουρκια θα εχει πυρηνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.