4/5/17

Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια - Ένας πονοκέφαλος και για την Ελλάδα

Μάρκος Τρούλης
Παρατηρώντας κανείς την υπό διαμόρφωση κατάσταση στα Βαλκάνια, αναρωτιέται τι φταίει και η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να βρει την ησυχία και τη σταθερότητα εδώ και δεκαετίες. Παραμένει επίκαιρη η φράση Αμερικανών αναλυτών, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίοι σημείωναν ότι βάσει της ιδιοσυγκρασίας των λαών αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών δεδομένων, η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας θα γίνει ειρηνικά [σ.σ.: «χωρίς να ανοίξει μύτη»], ενώ η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θα συνοδευτεί από εκατόμβες θυμάτων και ανηλεή ανταγωνισμό ισχύος.
Δυστυχώς, όλα αυτά δείχνουν να επαληθεύονται και να μας θυμίζουν ότι τα Βαλκάνια συνιστούν και αυτά μέρος ενός συνεχιζόμενου «Ανατολικού ζητήματος».
Κύρια πτυχή τού εν λόγω «ζητήματος» είναι η αδυναμία οριστικής διευθέτησης των συνόρων και εν γένει της κατανομής ισχύος κατά την επαύριο της αποχώρησης των Οθωμανών από την περιοχή. Η ύπαρξη μειονοτήτων οι οποίες λειτουργούν ως εφαλτήρια έκφρασης αλυτρωτισμών και η διαρκής αίσθηση της απειλής (ή της αδικίας θα έλεγε κάποιος άλλος) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα αποσταθεροποίησης και υφέρπουσας σύγκρουσης.
Κατά το περίφημο «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος», προστίθεται και ο παράγοντας της Τουρκίας με την επισήμανση ότι δεν εκμεταλλεύεται απλώς την «αναμπουμπούλα», αλλά την καλλιεργεί και η ίδια. Όσα καταγράφει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας είναι ενδεικτικά, θεωρώντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στο βαλκανικό σύστημα ασφαλείας είναι επιβεβλημένη με απώτερο σκοπό την αποτροπή δημιουργίας αντίπαλου συνασπισμού, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

7 σχόλια:

  1. Υπάρχει μόνο μία λύση: Ανασύσταση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας-Ρωμανίας με κύριο συνεκτικό στοιχείο την Ορθοδοξία και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Έτσι θα λυθεί το Ανατολικό Ζήτημα! Δυστυχώς βέβαια μετά τον ΄Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβασα σε ενα αρθρο,οτι το 1991 ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς προτεινε στον Μητσοτακη την μοιρασια μεταξυ Σερβιας και Ελλαδας της ΠΓΔΜ.Γνωριζει καποιος να μου πει εαν αυτο αληθευει και εαν ναι τι ακριβως εγινε τοτε και δεν προχωρησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως αυτο επεσε στο τραπεζι και υπηρχε ως επιλογη, εαν θυμαμαι καλα ο Κιρο Γκλιγκοροφ ειχε "ψιλοσυμφωνησει" σε αποδεκτη αλλαγη του ονοματος[το οποιο τελικα δεν εγινε],οποτε καμμια περιπτωση δεν υπηρχε η τοτε κυβερνηση Μητσοτακη,νομιζω, να συναινεσει σε μια τετοια επιλογη με εναν μαλιστα παλαιας κοπης και νοοτροπιας κομμουνιστη ηγετη, οντας μαλιστα μια "ευρωπαικη" κυβερνηση.Για το θεμα της συμφωνιας,διορθωστε με οσοι εχετε καλυτερη μνημη, ειχαν βγει στην Αθηνα ο σκοπιανος προεδρος , νομιζω με τον τοτε [ηταν?]διοικητη της ευπ και στην πορεια του γευματος εργασιας ,πιστευαν οτι ειχε βρεθει διεξοδος στο ονομα.Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να προσθεσω την δικη μου γνωση και γνωμη, σε σχετικες επαφες που ουτως η αλλως υπαρχουν με τους γειτονες, και ειδικα με νεα ακομπλεξαριστα ατομα,εχει αρχισει και φαινεται μια προτιμηση-στροφη προς μια τετοια επιλογη, ..το μελλον θα το δειξει.

      Διαγραφή
  3. Με την διαφορά πως αυτό που σχετικά για την Γιουγκοσλαβία και την Τσεχοσλοβακία προέβλεπαν οι Αμερικανοί αναλυτές, μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Διότι στη Γιουγκοσλαβία ότι ξεκίνησε και τελείωσε είχε κυρίως αμερικανικό δάκτυλο ενώ στην Τσεχοσλαβακία που ήταν καμένοι από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο για εκεί -που θα τους έκανε τζιζ- προτίμησαν το "βελούδινο" διαζύγιο.

    Το αυτό άλλωστε συνέβη και στο Κοσυφοπέδιο το οποίο για την αυτονομία του "εσπρωχναν" οι δυτικοί με χίλια, όπως και στα Σκόπια που παρά την εξώφθαλμη πλαστογραφία το ήθελαν με ψεύτικα δεκανίκια να υπάρχει.

    Άλλωστε στα Σκόπια δεν υπάρχει μόνο μία μειονότητα, αλλά πολλές σημαντικές όπως οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί και οι Σέρβοι καθώς και αρκετοί Έλληνες για τους οποίους παρά το ότι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες εμείς καμωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα,και με την επιπλεον επισημανση, οτι η τσεχοσλοβακια ηταν και παραμενει-αν καιξεχωριστα πλεον τα 2 κρατη- εν πολλοις "προστατευομενη" των γερμανων, οι οποιοι διακαως επιθυμουσαν την διαλυση της γιουγκοσλαβιας του Τιτο, η ιστορια παντα δεν κρατα τιποτε το πλαστο ,παντα επαναλαμβανεται και παντα διδασκει..[για οσους φυσικα θελουν να διδαχθουν],επιπλεον ..τεραστιο λαθος η μη προβολη διεκδικησης για τους ελληνες του Μοναστηριου, της Γευγελης και αλλων περιοχων, στην ιστορια ομως προανεφερα, συμβαινουν τα κυκλα της ιστοριας και ολοι και ολα επανερχονται στην θεση τους.

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστα,και με την επιπλεον επισημανση, οτι η τσεχοσλοβακια ηταν και παραμενει-αν καιξεχωριστα πλεον τα 2 κρατη- εν πολλοις "προστατευομενη" των γερμανων, οι οποιοι διακαως επιθυμουσαν την διαλυση της γιουγκοσλαβιας του Τιτο, η ιστορια παντα δεν κρατα τιποτε το πλαστο ,παντα επαναλαμβανεται και παντα διδασκει..[για οσους φυσικα θελουν να διδαχθουν],επιπλεον ..τεραστιο λαθος η μη προβολη διεκδικησης για τους ελληνες του Μοναστηριου, της Γευγελης και αλλων περιοχων, στην ιστορια ομως προανεφερα, συμβαινουν τα κυκλα της ιστοριας και ολοι και ολα επανερχονται στην θεση τους.

      Διαγραφή
  4. Για να βγούμε αλώβητοι από αυτόν το κυκεώνα εξελίξεων, πρέπει η χώρα να γίνει περισσότερο αξιόπιστη γεωπολιτικά. Για να είμαστε χρήσιμοι ως σύμμαχοι πρέπει να έχουμε στοιχειώδη γεωπολιτική ισχύ. Όταν δε μπορούμε να έχουμε τότε βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσουμε στο μέλλον. Δυστυχώς η ¨σύμμαχοι" μας αφήνουν να έχουμε κάποια γεωπολιτική ισχύ μέχρι ένα επίπεδο. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε φθάσει καν αυτό το επίπεδο... Είναι απόλυτα λογικό σαν έθνος - κράτος να θέλουμε να εκμεταλλευτούμε κάποια κρίση (όχι προκαλώντας τη) προς το συμφέρον μας. Όπως σε ατομικό επίπεδο είναι λογική η επίτευξη συμφέροντος (χωρίς πρόκληση βλάβης σε τρίτους) είναι λογικό να γίνεται αυτό και σε επίπεδο συλλογικό (έθνους κράτους). Όχι μόνο αυτό δε συμβαίνει αλλά υπάρχουν ανησυχίες (πολύ λογικά) ότι θα βγούμε για μια ακόμα φορά ζημιωμένοι.

    https://www.youtube.com/channel/UC6NdTM0yHlX-DuUShBGvVPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.