7/5/17

Ο Αδόλφος στο Παρίσι!

Παρίσι - του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Όλη η πρώτη σελίδα της Λιμπερασιόν καταλαμβάνεται από μία φράση: «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά ψηφίστε Μακρόν».
Από κάτω μια μικρή φωτογραφία του υποψήφιου.
Βλέπω την εφημερίδα και διερωτώμαι αν υποστηρίζει πραγματικά τον Μακρόν ή θέλει να στρέψει τους αριστερούς ψηφοφόρους στο Εθνικό Μέτωπο ή στην αποχή. Γιατί το μόνο που καταφέρνουν οι ιδιοκτήτες της είναι να τους εξαγριώσουν.

Την παραμονή των εκλογών η προεκλογική εκστρατεία απαγορεύεται από τις τηλεοράσεις. Όχι όμως οι ιστορικές ταινίες.
Σάββατο, παραμονή του δεύτερου γύρου, το πολύ ποιοτικό κανάλι Arte δείχνει μια πολύ συγκινητική ταινία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναδεικνύεται όλη η φρίκη της πρώτης μεγάλης ανθρωποσφαγής του Εικοστού Αιώνα, που ήταν βέβαια και ένας γερμανο-γαλλικός πόλεμος. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το μήνυμα.
Μετά, πάλι ιστορική ταινία. Η άνοδος του Χίτλερ στον Μεσοπόλεμο, πώς δεν τον πήρανε χαμπάρι, πώς διασπασμένοι οι Αριστεροί άργησαν να συγκροτήσουν το Λαϊκό Μέτωπο εναντίον του φασισμού. Δεν μπορεί φυσικά κανείς να προσάψει τίποτα στο κανάλι ή στην ταινία, αλλά μοιάζει σαν ο ύμνος της Κομμουνιστικής Διεθνούς που ακούγεται τώρα από την τηλεόραση να παίζεται μάλλον για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Μακρόν απέναντι στην κυρία Λεπέν!
Στο ενδιάμεσο, το Arte αναγγέλλει μια τρίτη ιστορική ταινία για το βράδυ. Όπως εξηγεί το τρέιλερ, ο Ναπολέων την πάτησε άσχημα σχεδιάζοντας τη μάχη του Βατερλώ. Περίμενε θρίαμβο, αλλά τελικά κατέληξε στο χάος και στη σφαγή, σε ένα Βατερλώ δηλαδή! Να τι παθαίνουν οι εθνικιστές!
Περιμένω όλος αδημονία το επόμενο ντοκιμαντέρ, ελπίζοντας ενδόμυχα να λύσω τις απορίες μου γύρω από τη θρυλούμενη υποστήριξη της οικογένειας Ρότσιλντ (πρώην εργοδοτών του κ. Μακρόν!) προς τους Βασιλείς της Ευρώπης που νίκησαν τον Ναπολέοντα. Φαίνεται όμως ότι δεν χώραγαν άλλες ιστορικές ταινίες στο πρόγραμμα.
Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, οι γιγαντοοθόνες των οπαδών του Μακρόν προβάλλουν, μεταξύ άλλων, ντοκυμαντέρ από την περίοδο της ανόδου του Χίτλερ στη Γερμανία. Τα κοιτάνε σιωπηλοί ο περαστικοί, αλλά ελάχιστοι ενθουσιάζονται από την έκκληση της κοπέλας στη σκηνή να ψηφίσουνε Μακρόν.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ένα πλεονέκτημα. Θυμίζουν την τραγική ιστορία της Ευρώπης του Εικοστού Αιώνα και είναι κρίσιμης σημασίας η υπενθύμιση αυτή τώρα. Μόνο που κάθε μισή αλήθεια κρύβει ένα ολόκληρο ψέμα.
Είναι αλήθεια ότι ο προσεκτικός αναλυτής μπορεί ίσως να επιβεβαιώσει την ύπαρξη βαθύτερων αναλογιών, παρά τις μεγάλες διαφορές, ανάμεσα στον ιστορικό ρόλο του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού και τον ρόλο που ήρθαν για να παίξουν, τηρουμένων των αναλογιών, ρεύματα όπως αυτό του Τραμπ στην Αμερική και της Λεπέν στη Γαλλία.
Όμως, αν μια τέτοια αναλογία είναι σωστή, τότε αναπόφευκτα κι άλλες έρχονται στο νου. Ο γερμανικός ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κι αυτός εξίσου γνήσιο της προηγούμενης περιόδου «ευτυχούς παγκοσμιοποίησης», του φιλελεύθερου 19ου αιώνα. Όσο για τον Χίτλερ, ήρθε στην εξουσία λόγω της βαθιάς κρίσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Βάζοντας τη Μαρίν Λεπέν στη θέση του Χίτλερ, οι ηγέτες της σημερινής Ευρώπης βάζουν έτσι άθελά τους τον εαυτό τους στη θέση των ηγετών της Βαϊμάρης, που τους σάρωσε τελικά η Ιστορία!

6 σχόλια:

  1. Φαίνεται πως δεν επιθυμούμε όλοι να διδαχθούμε από την ιστορία, σ' αυτούς όμως ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται οι φιλελεύθεροι. Δεν είναι οι χώρες που εφάρμοσαν φιλελεύθερες πολιτικές αυτές που χτυπήθηκαν από την κρίση, ούτε ο δικός τους λαός βρέθηκε να καταπιέζεται από ανελευθερία ή να υποφέρει από φτώχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Τελικά αν η συμπαθέστατη Λεπέν είναι "τέρας" τότε τι είναι αυτός ο Μικρόν που μέρα νύκτα τον υμνούν όλα τ α πανευρωπαϊκά ΜΜΕ υποστήριξης του νεοναζιστικού φασισμού;;

    Που τον γνωρίζουμε τον φασισμό αυτόν τόσον καλά στο πετσί μας στη χώρα μας;; Συγνώμην ξέχασα. "Εμείς φταίμε για όλα".

    Διαβάζοντας πριν λίγες μέρες το άρθρο του Μιχάλη Στυλιανού και παρακολουθώντας; την Πανευρωπαϊκή φασιστική προπαγάνδα υπέρ του Μικρόν (όπως περιεγράφη σε ένα άλλο άρθρο) δεν μένει καμία αμφιβολία, ότι η Λεπέν κάθε άλλο παρά είναι το τέρας που λέει σημερινός τρομοκρατικός γερμανικός φασισμός.

    Και παρατηρώ ότι θα είναι καλύτερα και για τους γερμανοναζί να βγει τώρα η Λεπέν. Γιατί αν βγει το Μικρόν, μύρια τότε έπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη λησμονούμε άλλωστε πως η οικογένεια των Mayer (Rothschilds) της οποίας εντεταλμένος είναι στην Γαλλία ο Μακρόν, η οικογένεια δηλαδή προέρχεται από την Φρανκφούρτη. Εν ολίγοις ξεκίνησαν όλοι τους εκμεταλλευτές παγκόσμιοι μεγάλο-τοκογλύφοι και για να κρύψουν την μασκαράτα τους και την επικινδυνότητα τους κατηγορούν τους εχθρούς τους για ότι έχει βρώμικο και λιγδερό ο ίδιος ο εαυτός τους. Ισχύει δηλαδή το φωνάζει ο νοικοκύρης φωνάζει και ο .... ο πιο αχρείος κλέφτης

      Διαγραφή
  3. Απλα πραγματα.Κυτταξτε το βιογραφικο του Μικρον,την ηλικια του και ποιοι τον στηριζουν λυσσαλεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι νεοφιλελέδες μπορούν να κερδίσουν μόνο τέτοιους αντιπάλους ... τους "συμπαθεί" ο λαός λίγο περισσότερο από τους ακραίους νεοφασίστες . Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Μίλτον Φρίντμαν βρήκε πεδίο εφαρμογής της θεωρίας του , στην θερμή αγκαλιά του Πινοσέτ. Τόσο δημοφιλείς είναι οι αρχές του νεοφιλελευθερισμού...Τόσο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Ιούνιο έρχονται βουλευτικές εκλογες, δύσκολα τα πράγματα για τον Μακρόν που έκανε τον ανεξάρτητο.
    Πρέπει να κατεβάσει κόμμα.
    Από την άλλη το Ισλάμ δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.Ούτε η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί λόγω εισαγόμενων Εργατών.Περίπου 5 εκατομμύρια λευκά και άκυρα, θα μετατραπούν σε ψήφους στις Ευρωεκλογές του 2019.Ο Μακρόν αναγκαστικά θα ακολουθήσει τα νομοσχέδια της επόμενης Βουλής
    Τιποτε δεν είναι το ίδιο στη Γαλλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.