3/5/17

«Είσαι Προδότης της Τάξης σου»: Η Ζωή μου ως Μέλος της ΚΝΕ


Είναι απόγευμα Σαββάτου και το καλοκαίρι κρατά καλά ακόμη. Είναι μια από τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη και κατηφορίζω την οδό Βερανζέρου, λίγα στενά μακριά από την πλατεία Ομονοίας. Στα χέρια μου κρατάω τον Οδηγητή της ΚΝΕ και τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη, που μόλις έχει βγει από το τυπογραφείο.
Χτυπάει το κινητό μου. «Έρχεσαι;», μου γράφει σε μήνυμα ο Μάριος, στέλεχος της ΚΝΕ. Επιταχύνω το βήμα μου και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σπρώχνω τη βαριά γυάλινη πόρτα των γραφείων του ΚΚΕ. Στη ρεσεψιόν, μία κυρία ξεφυλλίζει βαριεστημένα ένα τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, την ώρα που το ραδιόφωνο είναι καρφωμένο στον 902. Γράφω το όνομά μου στη λίστα με όσους μπαίνουν στο χώρο. Λίγο παραδίπλα με περιμένει ανυπόμονος ο Μάριος, για να με συνοδεύσει στο σωστό γραφείο.
«Πού είσαι παιχταρά μου;», λέει και μου δίνει το χέρι του.
«Συγγνώμη για την καθυστέρηση», απαντάω λαχανιασμένος και ψαρωμένος.
«Δεν πειράζει. Τώρα ξεκινάει η συνεδρίαση του οργάνου», αποκρίνεται χαμογελαστός.
Στην είσοδο του ασανσέρ περιμένουν κάμποσοι άνθρωποι, που από την προχωρημένη ηλικία τους καταλαβαίνεις ότι στη μακρά ζωή τους σίγουρα πρόλαβαν εξορίες και διώξεις. Αποφασίζουμε να μην περιμένουμε και να ανέβουμε από τις σκάλες. Οι όροφοι που περνάμε είναι σκοτεινοί και με δυσκολία βρίσκω τα βήματά μου. Φτάνουμε στον τρίτο όροφο και περπατάμε σε έναν μακρόστενο διάδρομο. Σταματάμε έξω από το δωμάτιο με το νούμερο 307. Ο Μάριος χτυπά την πόρτα με προσοχή, σαν να μην θέλει να ενοχλήσει.
Για τη συνέχεια VICE

6 σχόλια:

  1. Μια παρατήρηση με αφορμή το τέλος του άρθρου:

    Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να φύγεις από ένα πολιτικό σχηματισμό, με κυριότερο την πολιτική διαφωνία. Δικαιολογία με μυθιστόρημα πρώτη φορά διαβάζω!

    Θα πει κανείς, γιατί όχι; Μπορεί ο Σολζενιτσιν να είχε γράψει το μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικα στοιχεία. Άλλωστε είχε πάρει και Νόμπελ Λογοτεχνίας...

    Να δούμε λοιπόν ποιος ήταν ο Σολζενιτσιν. Ο Σολζενιτσιν ήταν ο άνθρωπος που:
    - Υποστήριζε πολιτικά δικτάτορες, όπως ο Φράνκο και ο Πινοσετ.
    - Κατηγορουσε τους Εβραίους για την οκτωβριανη επανάσταση (όπως ακριβώς και ο Χίτλερ).
    - Επέκρινε τις ΗΠΑ γιατί έληξαν τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μετά την ήττα τους.
    - Κάλεσε τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά στην Πορτογαλία το 1974, γιατί η ανατροπή της δικτατορίας θα είχε ως επακόλουθο την προσχώρηση της Πορτογαλίας στο σύμφωνο της Βαρσοβίας!!!
    - Κατηγόρησε το 1975 το σοβιετικο καθεστώς για το "λιμο της Ουκρανίας με 6 εκατομμύρια νεκρούς" και λίγο πριν πεθάνει το πήρε πίσω λέγοντας ότι δεν ήταν γενοκτονία...

    ΥΓ: Αλλο πράγμα η ιστορία (επιστήμη) και άλλο πράγμα η λογοτεχνία, ο κινηματογραφος, το θέατρο κτλ. (τέχνες). Και αυτό το πρόβλημα στο διαχωρισμό επιστήμης και τεχνών δεν τον έχουν μόνο οι Κνιτες (πρώην, νυν και μελλοντικοί), αλλά το 99% του ελληνικού πληθυσμού. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "..πρόβλημα στο διαχωρισμό επιστήμης και τεχνών..".
      Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, κατά το ΚΚΕ και όχι μόνο, κάθε τί, ακόμα και η "καλημέρα" που λές το πρωϊ στον γείτονα, πρέπει να υπηρετεί το ιδεώδες της επανάστασης.
      Διαφορετικά, δεν είσαι καλός κομμουνιστής ή είσαι ασφαλίτης.

      Διαγραφή
    2. Εσύ τελικά πήρες διαζύγιο από την πραγματικότητα, είναι και αυτό μια επιλογή

      Διαγραφή
  2. Διάβασε το αρχιπέλαγος και 'ταράχτηκε'! Το κομμουνιστικό μανιφέστο που θέτει ως στόχο την καταστροφή της εθνικής παραγωγής, της θρηκείας, της εθνικής συνείδησης κτλ δεν τον προβλημάτισε. Τα δεκάδες βιβλία κομμουνιστών (Λαζαρίδης, Στίνας) και πατριωτών για τον ρόλο και τις ευθύνες του ΚΚΕ δεν τον προβλημάτισαν! Την ιδιότυπη φορολογική ασυλία που απολαμβάνει το ΚΚΕ δεν τον προβλημάτισε! Έμαθε για τον Ρίτσο ότι απεκάλεσε τον Στάλιν πατέρα αλλά αμφιβάλω αν του μάθαν ότι ο ίδιος ποιητής έγραψε για τον άγιο Γρηγόρη Αυξεντίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν απαντα στο διλλημα ενός νέου , να προτιμήσει την ενταξη σε κάποιο κομματικό φορέα ή την ασφάλεια και την άνεση που προσφέρουν τα μιγκέλ παρέα με ένα μεγάλο ποτήρι καφέ.
    Δεν είμαι κκε , αλλά και το χάλι με τις καφετέριες τίγκα από καγκούρια με τατουάζ να κοιτάνε τεράστια κινητά τηλέφωνα δεν με καλύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει αυτό που γράφεις με το άρθρο και γιατί πρέπει να είναι ή το ένα ή το άλλο;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.