8/5/17

The Atlantic: Τι μαθαίνουν οι δημοκρατίες από το πειραματικό λαϊκίστικο πτώμα της Ελλάδας


Οι λαϊκιστές στην Ελλάδα είχαν δίκιο να κατηγορούν την ελίτ αλλά δεν είχαν λύσεις.
Ενώ η κρίση στην Ελλάδα δεν πρωτοστατεί πλέον στους διεθνείς τίτλους όπως κάποτε, τα προβλήματα της χώρας ποτέ δεν επιλύθηκαν αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό πολιτικής ανάλυσης The Atlantic 
Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ευρωζώνης που εξακολουθεί να υπόκειται σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο τελευταίο επεισόδιο της μακρόχρονης προσαρμογής, η πρόσφατη ολοκλήρωση μιας κρίσιμης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης ύψους 7,6 δισεκ. δολ. στην Ελλάδα από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω περικοπές και αυξήσεις φόρων.
Τα προβλήματα της Ελλάδας χρονολογούνται από το 2010. 
Αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού που προκλήθηκε από τα υπερβολικά ελλείμματα σε μια εποχή αυξανόμενου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κινδύνου, η Ελλάδα απέτυχε να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της.
 Ως μέλος της Ευρωζώνης και οφειλέτης σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μπόρεσε να αποφύγει την αθέτηση υποχρεώσεων, διασφαλίζοντας τη διάσωση από τους ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι, με τη βοήθεια του ΔΝΤ, ζήτησαν μια επαχθή δημοσιονομική προσαρμογή. 
Με ή χωρίς διάσωση, μια προσαρμογή τέτοιου μεγέθους ήταν τόσο αναγκαία όσο και επώδυνη. 
Ωστόσο, το βιαστικά σχεδιασμένο και ανεπαρκώς υλοποιημένο πρόγραμμα επιδείνωσε τις σημαντικές οικονομικές στρεβλώσεις της Ελλάδας – σε ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα και ένα μη ανταγωνιστικό ιδιωτικό - προκαλώντας μια βίαιη οικονομική ύφεση συνοδευόμενη από μεγάλη ανεργία. 


Για τη συνέχεια BankingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.