4/6/17

Τί δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Οι τρόποι για να περιγράψεις μια προσωπικότητα είναι δύο. Ο πρώτος είναι ο θετικός. Εκείνος που απαντάει στο ερώτημα «τί ήταν ο τάδε;». Ο δεύτερος τρόπος είναι ο αρνητικός. Εκείνος που απαντάει στο ερώτημα «τί δεν ήταν ο τάδε;».
Συνήθως, όταν φεύγει ένας πολιτικός, με μακρά και βαριά διαδρομή στα κοινά, προτιμάται η θετική αναφορά των όσων έπραξε ή παρέλειψε να πράξει στην πολιτική κονίστρα και στον βίο του. Στα αφιερώματα στις εφημερίδες και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας απαριθμούνται οι ιδιότητες που είχε ο συγκεκριμένος πολιτικός εν ζωή και με τον ίδιο τρόπο περιγράφεται από τους πολλούς που μιλούν γι’ αυτόν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του αειμνήστου πλέον Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1946 έως το 2004. Υπουργός σε αρκετά διαφορετικά υπουργεία κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Πρόεδρος του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων για έναν χρόνο και της Νέας Δημοκρατίας για 9, από το 1984 μέχρι το 1993. Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 5 χρόνια και Πρωθυπουργός για 3,5. Αυτά είναι γνωστά.
Όπως γνωστά είναι λίγο πολύ και τα έργα και οι ημέρες του, ως γεγονότα. Για τις ιστορικές αιτίες αυτών των γεγονότων ή και τις ερμηνείες τους ακόμη ερίζουν φίλοι και αντίπαλοι και θα τις αποκαταστήσει με αλάθητο κριτήριο μόνον ο ιστορικός του μέλλοντος. Όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν μόνον όσα ήταν. Ήταν ως προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία και όσα δεν ήταν.
Τί δεν ήταν, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης;
Καταρχάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν οπαδός του πολεμικού διχασμού του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής ο ίδιος της αποτροπής της έκρηξης και βέβαια εξάπλωσης του εμφυλίου στα εδάφη της Κρήτης, αποστρεφόταν με χαρακτηριστική δυσφορία την υπεράσπιση ιδεών ή πολιτικών που δίχαζαν αντί να ενώνουν. Απέρριπτε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του θητείας τον εμπρηστικό και προκλητικό λόγο. Εντόπιζε τους αρμούς, τους οποίους μπορεί να σχημάτιζαν τα δικά του και τα αντίθετα επιχειρήματα και προσπαθούσε να επικεντρωθεί σ’ αυτούς για να πετύχει την σύνθεση, παρά να οχυρωθεί στη δική του θέση και να παραμείνει εγωιστικά αμετάπειστος. Τρανή απόδειξη του γεγονότος πως δεν ήταν  οπαδός του εμφυλίου διχασμού και των συνεπειών του αποτελούσε και η πρότασή του από το μακρινό 1962 περί νομιμοποίησης του παρανόμου τότε ΚΚΕ. Άλλη απόδειξη αυτού τυγχάνει πως ήταν ο πολιτικός αρχηγός που επεδίωξε και κατόρθωσε να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση εμπράκτως. Το 1989 προσέγγισε τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, κάνοντας ένα άλμα λήθης στα δεινά και συμφιλίωσης για το μέλλον.  
Δεν ήταν επίσης θιασώτης της αισχρής, χυδαίας και χωρίς μέτρο άσκησης της πολιτικής. Αντιπαθούσε τον υβριστικό λόγο και τους υβριστές. Δεν είχε σπιλώσει ποτέ αντίπαλό του, είτε κομματικό, είτε εσωκομματικό (και είχε πολλούς). Δεν επιδιδόταν σε προσωπικές επιθέσεις, διότι σκοπός του δεν ήταν να καταρρακώσει τον αντίπαλο αλλά να τον πείσει ή να πειστεί εκείνος από αυτόν. Οι εκφράσεις του γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν πάντοτε μετρημένες και ο ίδιος μετριοπαθής. Όλοι θυμούνται τον ασύμμετρο και βρώμικο πόλεμο που υπέστη με χαλκευμένες φωτογραφίες και οργιώδη ψεύδη από τα μονοκάναλα της εποχής και τις εφημερίδες που δεν είχαν καμία σχέση με την ενημέρωση. Όπως θυμούνται και την απουσία προσφυγής στη δικαστική διαδικασία. Μόνιμη και σταθερή επιλογή του ήταν όχι μόνο να απέχει από προσωπικούς πολέμους και εκστρατείες λάσπης, αλλά επιπλέον και να μην τα συντηρεί.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν ένας αυταρχικός πολιτικός άνδρας. Ουδέποτε υπάκουσε τις «σειρήνες» της καταστολής, ούτε και αποδέχθηκε τον περιορισμό της δημοκρατίας. Από τους πρώτους που συνελήφθησαν από την δικτατορία της 21ης Απριλίου και από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της, διότι είχε τη δυνατότητα να συσπειρώνει τον κόσμο. Άλλοτε από τη θέση του υπουργού και άλλοτε από την καρέκλα του Πρωθυπουργού επέμενε για την όσο το δυνατόν πιο ήπια μεταχείριση γεγονότων, τα οποία έκαναν τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και τους κεντρώους ψηφοφόρους να διαμαρτύρονται. Για παράδειγμα, οι συνδικαλιστές των αστικών λεωφορείων που με πείσμα και αντιπολιτευτική καθοδήγηση έγδυναν και διέσυραν εργαζόμενους οικογενειάρχες στο κέντρο της Αθήνας, δεν αντιμετωπίσθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με βία. Προσηλωμένος στον διάλογο, πίστευε πως θα παρασύρει και τους κοινωνικούς φορείς ή τους αντιπάλους του σ’ αυτό το γήπεδο. Εν πολλοίς, το επιτύγχανε. Επιπροσθέτως, δεν επιδόθηκε σε τυφλό κυνήγι μαγισσών – αν και θα μπορούσε – όταν έγινε Πρωθυπουργός για να τιμωρήσει τους τρομοκράτες που σκότωσαν τον Παύλο Μπακογιάννη.     
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν ήταν λαϊκιστής. Κοίταζε τον λαό στα μάτια και του έλεγε την αλήθεια που θεωρούσε πως πρέπει να του πει. Ποτέ δεν τον καλόπιασε, καμιά στιγμή δεν υπέκυψε στην εύκολη λύση. Τη δεκαετία του ’80 οι προβολές στην τηλεόραση των προ ημερησίας διατάξεως συνεδριάσεων της Βουλής ήταν σπάνιες, διότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προσωπικά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελαν να λαμβάνουν δημοσιότητα οι απόψεις του Μητσοτάκη και φυσικά να διαπιστώνει ο λαός την απόλυτη επικράτηση των επιχειρημάτων του έναντι αυτών του Παπανδρέου. Όμως, έστω κι αυτές οι σπάνιες φορές, που τώρα αναπαράγονται ευχερώς στο YouTube, αποδεικνύουν τον αληθινό – με προσωπικό και πολιτικό κόστος – λόγο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτό το πάθος για την αλήθεια, άλλωστε, του στοίχισε και την κυβερνητική μακροημέρευση. Όταν προειδοποιούσε στην εποχή της επίπλαστης ευδαιμονίας για όσα έρχονται, ο λαός προτιμούσε τους ψεύτες.
Ο Μητσοτάκης δεν ήταν κοντόφθαλμος πολιτικός. Εξαιτίας του γεγονότος ότι διακρινόταν για την οξυδέρκεια και διορατικότητά του, βλέπουμε εμείς σήμερα τις ανατριχιαστικές του προβλέψεις πριν από 20 και πλέον χρόνια, οι οποίες – ας είμαστε ειλικρινείς – μας στοιχειώνουν. Ως άνθρωπος του καθήκοντος που ήταν δεν ομφαλοσκοπούσε. Αντιθέτως, με όπλο τη φυσική του αισιοδοξία έβλεπε μακριά και με ακρίβεια.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν φοβόταν. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καταδικάσθηκε δις εις θάνατον. Τα βράδια, λοιπόν, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν άκουγε την σιδερένια πόρτα της φυλακής ξυπνούσε και ντυνόταν, περιμένοντας πως θα είναι εκείνος που θα οδηγήσουν οι κατακτητές στον θάνατο. Όταν περνούσε η ώρα και αντιλαμβανόταν πως είχε αποφύγει τον θάνατο για άλλη μια νύχτα, γδυνόταν και έπεφτε ξανά για ύπνο. Μια άλλη φορά, στην Κρήτη όντες εκείνος, η μητέρα του και κάποιοι άλλοι φίλοι της οικογένειας καθ’ οδόν δέχθηκαν σφαίρες από αγνώστους. Ενώ όλοι έσπευσαν να κρυφτούν, ο Μητσοτάκης βγήκε από το αυτοκίνητο και όρθιος με το όπλο στο χέρι είπε ποιος είναι για να δει ποιοι ήταν οι δράστες. Μνημειώδης είναι και η περιγραφή πως, ως δόκιμος έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Σχολή στη Σύρο, ένα βράδυ που γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν, παρέμεινε στο κρεβάτι του, τη στιγμή κατά την οποίαν όλοι οι λοιποί συνάδελφοί του καλύφθηκαν κάτω από τα δικά τους. Ένεκα αυτής της έλλειψης φόβου, πολιτεύθηκε με ειλικρίνεια και χωρίς να λογαριάζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κόστος.
Όλα όσα δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν οι αντίπαλοί του. Όπως, δυστυχώς, είναι και μια μεγάλη μερίδα των σύγχρονων πολιτικών. Αν όλα αυτά που δεν ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός έθεταν ως σκοπό τους οι πολιτικοί μας, ενδεχομένως δεν θα υφιστάμεθα αυτήν την κρίση και σίγουρα δεν θα ήμασταν διχασμένοι.

*Δικηγόρος Αθηνών

30 σχόλια:

  1. Να στείλετε το κείμενό σας στην Ιερά Σύνοδο να κανονίσει την αγιοκατάταξή του. Βοήθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Μπαλακτάρη είστε νέος ώστε σε 10 χρόνια να δείτε ότι το πρόσωπο του οποίου την αγιογραφία μόλις τελειώσατε, δεν θα το θυμάται κανένας!
    Επίσης εμείς οι γεροντότεροι δεν χρειάζεται να ζήσουμε και πολύ ακόμα για να δούμε να φιγουράρει το όνομά σας στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη... Οι εκλογές έρχονται σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mπαλακταρη, εχεις κολλησει διπλα στο γιο του Καλεντεριδη, μπας και βρεις κανα Ποντιο πελατη (δικηγορος γαρ) η θες να πολιτευθεις αγορι μου; Απο που ξεφυτρωσες; Εχει αποψη ακομα και για το Δρακουλα Μητσοτακη; Αφου σε ανεχονται οι Καλεντεριδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως φαίνεται την αγένεια σου ανέχεται ο κύριος Καλεντερίδης...
      Καλή υπομονή κύριε Μπαλακτάρη!

      Διαγραφή
  4. Μολονότι το κείμενο είναι σωστό παρέλειψε ένα ουσιώδες δεν.

    Ο Κώστας Μητσοτάκης δεν ήταν Σαμαράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λετε οτι δεν του αρεσε να βριζει, αλλα ξεχνατε οτι την Κυπρο την αποκαλεσε
    "πουτ... της Μεσογειου". (σημ. ελλειπης η λεξη για εθνοητους λογους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την αποκατάσταση της αλήθειας: ΄Οταν οι ανόητοι Συνταγματάρχες "έπιασαν στον ύπνο" φίλους - εχθρούς, ο σταθμάρχης που και αυτός πιάστηκε "αδιάβαστος", απευθυνόμενος στον Πρέσβυ της Χώρας του είπε: Αυτό είναι βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας...Και πήρε την απάντηση: Μπορεί μια πόρνη να καταγγείλει βιασμό;; Πάσα διάψευσις δεκτή...

      Διαγραφή
  6. Είναι ντροπή να πετάνε λάσπη σε έναν άνθρωπο για τις απόψεις του, χωρίς να προβάλλουν επιχειρήματα για να αντικρούσουν τις θέσεις του. Ειδικά μάλιστα όταν αυτός είναι νέος και ενδιαφέρεται για τα κοινά, πράγμα σπάνιο στην σημερινή Ελλάδα που κυριαρχεί η σήψη και ο μηδενισμός.
    Εάν έχετε επιχειρήματα παραθέστε τα, αλλιώς τουμπεκί.
    Βρώμικοι, λασπολόγοι, συκοφάντες, κρυφοφασίστες. Παραγματικά πρέπει να είστε περήφανοι για την κατάντια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Ιωνα . Ο ΠΜ φαινεται καλός και έξυπνος πατριώτης . Ειναι αυτά τα παιδιά που χρειάζεται η Ελλαδα .

      Διαγραφή
    2. Για την "εξυπνάδα" του δεν χωρά αμφιβολία αν δει κάποιος πώς πάει βήμα-βήμα να γίνει γνωστός και να κάνει πολιτική καριέρα.
      Μόνο που το φαινόμενο το έχει εξηγήσει ο κοινωνιολόγος Ευάγγελος Λεμπέσης σε πόνημά του αρκετές δεκαετίες πριν κάνοντας την διάκριση μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν καθαρές μεθόδους με αυτούς που χρησιμοποιούν την πονηριά. Την οποία δεν χαρακτηρίζει ως εξυπνάδα!

      Διαγραφή
  7. Είναι ντροπή να πετάτε λάσπη σε έναν άνθρωπο για τις απόψεις του, χωρίς να προβάλλετε επιχειρήματα για να αντικρούσετε τις θέσεις του. Ειδικά μάλιστα όταν αυτός είναι νέος και ενδιαφέρεται για τα κοινά, πράγμα σπάνιο στην σημερινή Ελλάδα που κυριαρχεί η σήψη και ο μηδενισμός.
    Εάν έχετε επιχειρήματα παραθέστε τα, αλλιώς τουμπεκί.
    Βρώμικοι, λασπολόγοι, συκοφάντες, κρυφοφασίστες. Παραγματικά πρέπει να είστε περήφανοι για την κατάντια σας.
    Υ.Γ. Εσύ Hakan, από την ΜΙΤ παίρνεις το ραβασάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και όμως είναι αληθη το του αρθρου οσο και αν δεν αρεσει σε πολλους με μυαλο πολύ πιο κοντο από το μποι τους

    Ο Κωνσταντινος Μητσοτακηε ( καμμια ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχεση η Ντορα και ο Κουλης με το διαμετρημα του )και πολύ παραπανω ο Κωστάκης Καραμανλης ( και παλι δεν θα αρεσει στους προαναφερθέντες δεξιους και αριστερους ) ηταν οι ΜΟΝΟΙ πολιτικοι σε θεση ισχυος από την μεταπολιτευση και μετα που θελησαν το καλο της ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ξενίζει το γεγονός ότι ένα νέο παιδί με μορφωτικό επίπεδο κάθεται και γράφει για έναν πολιτικό τον οποίο αμφιβάλω αν πρόλαβε έστω και λίγο!!Ο συγχωρεμένος έπραξε αυτά που έπραξε και πήγε εκεί που θα καταλήξουμε όλοι μας.Δεν χρειάζεται τίποτα.Ο συγχωρεμένος ήταν ένας συνηθισμένος πολιτικός ο οποίος είχε την τύχη αλλά και τα πολιτικά μέσα να γίνει αρχηγός της παράταξης του και εν συνεχεία Πρωθυπουργός.Τον κατατάσσω στην κατηγορία των πολιτικών όπως του Χαρίλαου Φλωράκη,Λεωνίδα Κύρκου,Ευάγγελου Αβέρωφ,Κωστή Στεφανόπουλου κ.λ.π.Είχε τις καλές στιγμές του είχε και τις κακές.Για να γράψεις όμως για τον συχωρεμένο κάτι πρέπει να έχεις ζήσεις είτε την πολιτική περίοδο ,είτε να έχεις στην διάθεση σου πηγές οι οποίες ανάλογα με την πολιτική θέση που εκφράζουν θα είναι θετικές ή αρνητικές!!Στον κ.Μπαλακτάρη του έπεσαν κατά λάθος στα χέρια του οι θετικές!!!Εγώ θα του πω ότι για τον συχωρεμένο υπάρχουν και θετικά και αρνητικά να γράψεις αλλά είναι κατά την άποψη μου αδιάφορα.Ήταν ένας πολιτικός άνδρας ο οποίος είχε τα πολιτικά μέσα και το πολιτικό timing και έγινε αρχηγός της ΝΔ και κατόπιν Πρωθυπουργός.Κανείς δεν έχει αναφερθεί πως καθάρισε σαν το αυγό τον Κωστή Στεφανόπουλο !!!Ακούω συνέχεια για την πρόβλεψη που είχε κάνει για το ΔΝΤ και γράφουν ότι έβλεπε μακριά.Κανείς δεν έγραψε ότι την πρόβλεψη την είχε κάνει όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός και είχε βρει έλλειμμα 15,6% και αφορούσε την εποχή του 1990.Ήταν και ο λόγος που έλαβε οικονομικά μέτρα.Άλλα εγώ θα σας πω και κάτι άλλο,εγώ δεν θέλω Πρωθυπουργό ούτε τον Κάλχα ούτε τον Καζαμία!!Θέλω Πρωθυπουργό να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει μια κατάσταση.Αν δεν μπορεί βγαίνει στην τηλεόραση και παραιτείται δεν περιμένει να τον ρίξει ο Σαμαράς και ο Κατσίκης.Το καλύτερο από όλα είναι οι ύμνοι του Σκαι!!Είναι το ίδιο κανάλι με τον ίδιο ιδιοκτήτη που τον καθύβριζε καθημερινά....θα τρελαθούμε εντελώς λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να αναφερθώ μόνον για τον Κ. Στεφανόπουλο.

      Μόνος του μπήκε στο μπρίκι και έβρασε και μόνος του έβγαλε και το τσόφλι. Κανείς δεν του είπε να φύγει από το κόμμα, και όμως το έκανε και αμέσως απήλαυσε προβολής από τα κρατικά και Πασοκικά κανάλια λές και ήταν κάποιος σπουδαίος πολιτικός.

      Δεν ήταν, και μόνο το ήθος δεν φτάνει για να γίνεις αρχηγός του κόμματος. Αυτή ήταν η γνώμη του Αβέρωφ, και ορθώς βοήθησε τον Μητσοτάκη να γίνει αρχηγός.

      Δεν του έφτανε όμως αυτό, προσκύνησε την συνομωσία Σαμαρά - Παπανδρέου για την εκλογή του ώς πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί όντως έδειξε την ρηχό πολιτικό του βάθος, διότι αν δεν συμφωνούσε με την πρόταση, θα είχαμε βουλευτικές εκλογές, σίγουρη νίκη της ΝΔ και τον Έβερτ πρωθυπουργό.

      Και να μην ξεχνάμε ότι μετά από ένα χρόνο που έγιναν οι εκλογές, ο Αντωνάκης δεν διάλυσε το κόμμα, κατέβηκε αυτόνομος στις εκλογές και χάρισε την νίκη στον Παπανδρέου. Αν διέλυε την ΠΟΛΑΝ η ΝΔ θα έπερνε 2% πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

      Όμως επειδή εδώ όλα πληρώνονται, στις εκλογές του 1991 είχε ήδη φορέσει το φράκο και περίμενε το τηλεφώνημα από τον Μητσοτάκη για να τον παρακαλέσει να συμπράξουν τα δύο κόμματα και να εμφανιστούν μαζί στο Ζάπειο, για να απαιτήσει δημοσίως άλλο Πρωθυπουργό και όχι τον Μητσοτάκη.

      Έλα όμως που είχε προλάβει ο Άγγελος Μπρατάκος να πάει από νωρίς στο σπίτι του Κατσίκη οπλισμένος με ένα μεγάλο χαμόγελο (και όχι μόνο) και να πάρει την έγγραφη δήλωση του ότι προσχωρεί στην Ν.Δ.

      Οι κακιές γλώσσες λένε ότι όταν ο ψηλός ανακοίνωσε την προσχώρηση Κατσίκη, άρα την δεδηλωμένη, ο Στεφανόπουλος έπαθε καρδιακό επεισόδιο και τον τρέχανε στους γιατρούς. Αυτό μου το είπανε, για όλα τα άλλα έχω ιδίαν γνώση.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου αυτά είναι όλα γνωστά σε όλους όσους ήταν τότε εντός της παράταξης.Δεν έγραψα για τον Στεφανόπουλο για να τον υπερασπιστώ και αναθεματίσω τον Μητσοτάκη.Έγραψα ένα πραγματικό γεγονός. Αυτό που θέλω να πω ότι ο Μητσοτάκης δεν ήταν και καμία αθώα περιστερά!!Ήταν πολιτικός μεσαίας εμβέλειας με άστοχες αλλά και εύστοχες πολιτικές. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.Για να το γράψω πιο απλά φιλοξενούμενος στην Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή είναι και αυτός και οικογένεια του.Και αν δεν αρέσουν αυτά που λέω δεν μπορώ να σας κάνω κάτι.

      Διαγραφή
    3. Έχω ήδη καταλάβει ότι είστε υπέρ της απόψεως ότι η Ν.Δ. είναι "οίκος" ιδρυθείς το 1974 υπό την επωνυμία "ΚΟΜΜΑ Ν.Δ. - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Α.Ε".

      Όμως η μοναδική περίοδος που ο "οίκος" είχε πληρότητα 46% και όντως κυβέρνησε αποτελεσματικά ήταν επί Κ. Μητσοτάκη. Παρόλο το εκτεταμένο σαμποτάζ που υπέστη από το υπηρετικό προσωπικό.

      Διαγραφή
  10. Τα βράδια, λοιπόν, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν άκουγε την σιδερένια πόρτα της φυλακής ξυπνούσε και ντυνόταν, περιμένοντας πως θα είναι εκείνος που θα οδηγήσουν οι κατακτητές στον θάνατο. Όταν περνούσε η ώρα και αντιλαμβανόταν πως είχε αποφύγει τον θάνατο για άλλη μια νύχτα, γδυνόταν και έπεφτε ξανά για ύπνο.

    Λογικά τότε θα ήτανε καλοκαίρι,αλλιώς δεν εξηγείται ότι γδυνόταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μπορούσαν πράγματι να γραφτούν και αρκετά αρνητικά για τον Κων/νο Μητσοτάκη. Όποιοι θέλουν μπορούν να τα καταθέσουν. Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης επέλεξε να προβάλει μιαν άποψη στηριγμένη στο «τι δεν ήταν» ο αποβιώσας πολτικός. Είναι μια έξοχη ιδέα και έμμεσα μάς δίνει και μιάν ένδειξη προς το τι χρειαζόμαστε (μεταξύ άλλων) από τούς πολιτικούς μας.
    Το κωμικοτραγικό με τα αρνητικά σχόλια που βομβαρδίζουν τον συντάκτη τού άρθρου είναι ότι δεν εισφέρουν επιχειρήματα εναντίον τού Κων/νου Μητσοτάκη, ούτε εναντίον των όσων καταγράφονται στο άρθρο. Αυτό τα λέει όλα υπέρ τού Παναγιώτη Μπαλακτάρη και εναντίον των σχολιαστών που τηρούν αυτήν την στάση.
    Συμβαίνει να έχω και εγώ προσωπικές μνήμες από την δεκαετία τού 1960, ως νεαρός παρατηρητής των συμβαινόντων στην πατρίδα μας. Εξ όσων θυμούμαι μια ακόμη πρωτοβουλία τού μακαρίτη πιά πολιτικού ήταν η ενορχήστρωση τής δημιουργίας "κεντρώου" πολιτικού σχήματος, προκειμένου να αντιπαρατεθεί στην αύξουσα ισχύ τής κουμουνιστικής παράταξης ΕΔΑ που είχε φθάσει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον ισχυρό Κων/νο Καραμανλή . Συνθέτοντας “πιασάρικα” ονόματα με πολιτικές και τάσεις, οργάνωσε την Ένωση Κέντρου με πρόσωπα που μόνα τους ήταν ανεπαρκή και κατακερμάτιζαν τις "αντιΕΡΕ" και "αντικομουνιστικές" δυνάμεις. Δεν προέτρεξε ο ίδιος να υποσκελίσει τον τότε εβδομηνταπεντάχρονο λεγόμενο "γέρο τής δημοκρατίας" μολονότι ήταν σαφές ότι ο τελευταίος δεν επαρκούσε για δημιουργική παρουσία απέναντι στον κατά είκοσι χρόνια νεώτερό του δυναμικό αρχηγό τής ΕΡΕ και προσπαθούσε να δημιουργεί μόνον εντυπώσεις με μεγάλα λόγια. Λίγο αργότερα, σχεδόν ογδοντάχρονος πια ο Γέρος Παπανδρέου θα έπεφτε στην περιδίνηση προσωπικών παθών και πιέσεων που επέτρεψαν στον κανακάρη του να διαλύσει την κυβέρνηση και το κόμμα του, με την στήριξη ειδικών κύκλων οι οποίοι με σατανικές μεθοδεύσεις μετέθεσαν τις ευθύνες στον αρχιτέκτονα τής δημιουργίας τους (κόμματος και κυβέρνησης Ε.Κ.). Πιθανόν ο Ανδρέας Π"νδρέου να μισούσε τον Κων/νο Μητσοτάκη επειδή ως πρωτεργάτης τής δημιουργίας τής Ε.Κ. και τής κυβέρνησής της είχε αυτονόητο προβάδισμα μέσα στο κόμμα που αυτός είχε "κατασκευάσει" και το οποίο ο αμερικανοτραφής πρόσφατα αφιχθείς στην Ελλάδα υιός τού "Γέρου" δεν μπορούσε να αντιστρέψει στα μόλις τέσσερα περίπου χρόνια που είχε αναμειχθεί σε αυτό. Αυτό το μίσος και την εύλογη ανεπάρκεια τού Ανδρέα Π"νδρέου πλήρωσε ο τόπος με την μεθόδευση των Ιουλιανών που ουσιαστικά κατέστρεψαν το έργο τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μάς οδήγησαν στις γνωστές περιπέτειες.
    Αυτά είναι ιστορία πλέον , πέραν πολιτικών συμπαθειών και αντιπαθειών και χρήσιμο είναι να τα αναλύουμε προς συναγωγή δημιουργικών συμπερασμάτων.
    Μολονότι ουδέποτε υπήρξα θιασώτης τού Μητσοτάκη, δίνω συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Μπαλακτάρη για το άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανοίγοντας δρόμους

    Οταν κάποιος του έφερνε μία καλή ιδέα, ο Μητσοτάκης επιχειρούσε να την υλοποιήσει, όσο απίθανη κι αν έμοιαζε. Το 1991 διάβασα στο περιοδικό Economist ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εξέταζε το ενδεχόμενο να ανοικοδομήσει την ιστορική Εγνατία Οδό, που εκτεινόταν από τη δυτική ακτή της Αλβανίας, μέσω της σημερινής ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, έως την Κωνσταντινούπολη. Πήρα μία πτήση για την Αθήνα, πήγα να δω τον Μητσοτάκη και άπλωσα το άρθρο μπροστά του. «Κώστα, αν αυτό συμβεί όλη η κίνηση από την Ευρώπη προς την Ανατολή θα παρακάμπτει την Ελλάδα και η βόρεια Ελλάδα θα μείνει στο περιθώριο», του είπα.

    Μέσα σε λίγες μέρες, εκείνος διέταξε το υπουργείο Δημοσίων Εργων να προετοιμάσει μία πρόταση για να χτίσει η Ε.Ε. την Εγνατία Οδό στην Ελλάδα. Αντί να διαγράψει εκ νέου την ιστορική της διαδρομή, που θα σήμαινε το πέρασμα τριών συνόρων για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, το ελληνικό σχέδιο θα μετέφερε την Εγνατία νότια, αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας. Ετσι, θα μπορούσε να φτάσει στην Τουρκία χωρίς διακοπές.


    http://www.kathimerini.gr/912456/article/epikairothta/politikh/kwnstantinos-mhtsotakhs-dioratikos-hgeths-poy-ektimh8hke-arga?platform=hootsuite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν θα γράψω κάτι σαν απάντηση θα αρκεστώ ότι είναι πραγματικό το γεγονός!!Μπράβο που τα κατάφερε!!Η πηγή είναι η Καθημερινή και ο συντάκτης ο Νίκος Γκατζογιάννης ο φίλος του δηλαδή...και τελειώνει με το καταπληκτικό...


      Είναι κρίμα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έζησε για να δει τον Κυριάκο να κάθεται στην πρωθυπουργική καρέκλα στην οποία είχε και ο ίδιος καθήσει. Είμαι όμως σίγουρος ότι κίνησε για το τελευταίο του ταξίδι χωρίς να έχει αμφιβολίες ότι αυτό θα συμβεί.

      * Ο κ. Νίκος Γκατζογιάννης είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ηταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί 48 χρόνια.

      Καλό μας βράδυ.Το θέμα δεν είναι αν διαφωνεί η συμφωνεί με αυτά που λέμε αρνητικά ή θετικά για τον Μητσοτάκη...το θέμα είναι τις πηγές που χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε τι??? Τίποτα.Θεωρώ ότι τον μικραίνουμε έτσι.Δεν είναι ο χρόνος κατάλληλος για να εκφέρουμε θετικές ή αρνητικές απόψεις.Σε μερικά χρόνια ίσως πιο ψύχραιμα.Και για να μην παιδευόμαστε ούτε να κρυβόμαστε είμαι απέναντι και στον Μητσοτάκη και στην οικογένειά του.Θεωρώ ότι πήραν από την παράταξη και έδωσαν ελάχιστα.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ούτε διπλωματική υπηρεσία να αναφέρουν στην κυβέρνηση τις προθέσεις και το σχέδιο για διέλευση της Εγνατίας από τις άλλες χώρες; Περίμεναν τον Γκατζογιάννη; Ο οποίος γράφοντας άρθρο υποτίθεται για να μας πει πόσο μεγάλη προσωπικότητα ήταν ο μακαρίτης (αν κι εγώ έχω τον φόβο ή ότι δεν έχει πεθάνει ή ότι σε 40 ημέρες θα αναστηθεί), το ρεζουμέ είναι ότι αυτός (ο μακαρίτης), εάν δεν είχε συμβουλάτορά του και επικοινωνιολόγο του να του γράφει τους λόγους τον ίδιο (τον Γκατζογιάννη) δεν θα είχε πετύχει και πολλά.
      Οχι τίποτα άλλο αλλά στις αγιογραφίες που του κάνουν, τον αναφέρουν και ως δινό ρήτορα.
      Οταν σου γράφουν τι θα πεις, δεν είσαι πολιτικός αλλά μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

      Διαγραφή
  13. Να θυμηθώ κι εγώ τότε (1977) που ως υπουργός συντονισμού της κυβέρνησης Καραμανλή θέλησε να πάρει πίσω το 5νθήμερο που είχε εφαρμοστεί πιλοτικά για 6 μήνες στις τράπεζες.
    Η ΟΤΟΕ είχε απαντήσει με 45 ημέρες καθολική απεργία μέχρι που ο ΚΜ με την ουρά κάτω από τα σκέλια απέσυρε την απόφαση.
    Ετσι κερδίθηκε το 5νθήμερο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενας από τους λίγους που τίμησαν την κεντροδεξιά παράταξη υπήρξε ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος. Ο οποίος αντί να το βάλει στα πόδια και να πίνει ουίσκια με τον ...Τσαγλαγιαγκίλ στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης και στην συνέχεια να τρώει τα μπον-φιλέ στο Παρίσι, επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα να δώσει τον αγώνα για την Δημοκρατία. Ο μόνος που είχε εργαστεί στην ζωή του. Χιλιάδες ώρες στις δικαστικές αίθουσες με ρητορική δεινότητα εξαιρετική έχοντας εναντίον του το χουντικό καθεστώς.
    Στην κηδεία του ήρωα του Πολυτεχνείου Γιώργου Σαμούρη στην Πάτρα, αλλά και στο μνημόσυνο 40 ημέρες μετά, δέχθηκε τους προπηλακισμούς των ασφαλιτών και συνελήφθη.
    Αυτός ναι, είχε δικαίωμα να ηγηθεί κόμματος που στον τίτλο του είχε την λέξη Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως ο κύριος Μπαλακτάρης ως έγκριτος νομικός και πολιτικό στέλεχος να μας έλεγε αν κατά την γνώμη του με τα μνημόνια και τις απορρέουσες πρακτικές παραβιάζονται οι ελληνικοί Νόμοι, το ελληνικό Σύνταγμα, η Χάρτα του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεκάδες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις Διεθνών Οργανισμών σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πάρεις φίλε μου ποτέ απάντηση!!Η οικογένεια Μητσοτάκη μπορεί να είναι περήφανη ότι ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που έφερε τον Νεοφιλελευθερισμό σαν πολιτική!!Σαν γνήσιοι μαθητές του Μον Πελερεν προσπάθησαν
      (στην αρχή πολιτικά) και κατόπιν οικονομικά(μνημόνια)να φέρουν το έκτρωμα της Παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα.Το αποτέλεσμα το βλέπουμε τώρα.Το χειρότερο όμως που έκανε ο Νεοφιλελευθερισμός είναι ότι ο κομουνιστής μιλάει σαν δεξιός και δεξιός σαν κομουνιστής!!Έπεσαν όλες οι πολιτικές γραμμές που χώριζαν παρατάξεις από το τέλος του β παγκοσμίου πολέμου και μετά.Πως έγινε αυτό?Απλά διότι το δόγμα του Νεοφιλελευθερισμού επιτέθηκε στην οικονομική θεωρία του Τζων Μαυναρντ Κευνς η οποία έλεγε με απλά λόγια ότι το κράτος πρέπει να εποπτεύει τον Καπιταλισμό.Αυτά τα όρια θέλησαν να καταργήσουν και μαζί με τα όρια αυτά έπεσαν τα Εθνικά κράτη και επιβλήθηκε η Παγκοσμιοποίηση και καταργήθηκε η Δημοκρατία.Ψηφίζεις δεν ψηφίζεις το ίδιο είναι ,θα χορέψεις όπως θέλει το χρήμα!!Δεν υπάρχει Δημόσια περιουσία παρά μόνο ιδιωτική διότι έτσι δουλεύει καλύτερα...είναι πιο ανταγωνιστική αντί για 10 υπάλληλους Έλληνες με 400 ευρώ ο καθένας θα πάρει 10 Πακιστανούς με 100 ευρώ ο καθένας.Έτσι έπεσαν και τα σύνορα των κρατών!!Δεν χρειάζεται να το συνεχίσω άλλο φτάνει ως εδώ.Τα λοιπά τα ξέρουμε και τα βιώνουμε καθημερινά στην πέτσα μας!!

      Διαγραφή
  16. Εγώ διαβάζοντας το άρθρο του νεαρού πιο ψύχραιμα θα πω ότι είναι εύστοχο και θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον συντάκτη διότι την ουσία προσπάθησα να του επιβάλω την άποψη ότι είναι πολύ μικρός ηλικιακά για να γράφει για τον Μητσοτάκη.Αυτό ήταν λάθος μου!!Όπως λάθος ορισμένων ήταν να του γράφουν για βουλευτιλίκια με την ΝΔ .Θέλω να τελειώσω ότι εμείς που είμαστε πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής (και έχουμε και τις ευθύνες μας)αρχίσαμε να πυροβολούμε ένα παιδί που διατύπωσε μια πολιτική άποψη!!Είναι ντροπή και για εμένα και για όλους μας.Κλείνοντας θέλω να πω ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος της κοσμοθεωρίας Μητσοτάκη και ήμουν πάντα απέναντι.Και αυτό μια πολιτική θέση είναι!!Εξακολουθώ και επιμένω ότι το χρονικό σημείο δεν είναι σωστό να πούμε αν ήταν ή όχι μεγάλος πολιτικός.Ευχαριστώ και πάλι συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επειδή ο Μπαλακτάρης είναι και ιδρυτικό μέλος του δ, καλύτερα να αφήσει τα συλλαβίσματα και να μην προσβάλει τη μνήμη μας. Και για όσους είναι ευαίσθητοι για το εθνικό θέμα να γνωρίζουν ότι το 1981 ως υπουργός Εξωτερικών ο συγχωρεμένος σε επίσκεψη που έκανε στην Τουρκία, υποσχέθηκε στους Τούρκους και δεσμεύεσαι την ελληνική να οργανώσει εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ (19 Μαΐου 1881!!). Για τέτοιο επίπεδο πολιτικής παρακμής και αλητείας μιλάμε και αν θέλει στοιχεία ο κύριος Μπαλακτάρης ας με ρωτήσει. Περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ, μπορώ να σας πω από τώρα την πορεία που θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής του δ Πολιτική Επανάσταση. Και αυτό οφείλεται όχι επειδή μου το είπε η ...Βιργινία Λεούση ούτε ο Χορταρέας, αλλά διότι παρακολουθώ χρόνια το φαινόμενο των μικρών κομμάτων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια.
    Κάποια στιγμή θα το καταθέσω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο πολιτικός εκβαρβαρισμός σε όλο του το μεγαλείο.
    Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια, βγάζει τα συμπεράσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διογένης ερωτηθείς τι των θηρίων κάκιστα δάκνει έφη: των μεν αγρίων συκοφάντης, των δε ημέρων κόλαξ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.