7/6/17

Σε διέγερση το γεωπολιτικό ρήγμα στη Μέση Ανατολή

Σταύρος Λυγερός
Η αιτία που προβλήθηκε από τα έξι αραβικά κράτη (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Υεμένη και Λιβύη) που έθεσαν το Κατάρ σε καθεστώς διπλωματικής, αλλά και φυσικής καραντίνας είναι η υποστήριξη του εμιράτου σε ακραίες οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα. Η κατηγορία δεν είναι αβάσιμη, αλλά όσο ισχύει για την Ντόχα ισχύει και για το Ριάντ, το οποίο πρωτοστατεί σ’ αυτή την πρωτοφανή διπλωματική και –όχι μόνο– επίθεση.
Είναι αληθές ότι ο Ταμίμ Αλ Θάνι, που έχει αναλάβει τα ηνία πριν τέσσερα χρόνια, ακολουθεί μία πιο ενεργητική και πιο παρεμβατική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, σε σύγκριση με τον πατέρα του Χαμάντ. Το γεγονός αυτό έχει –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες– προκαλέσει και τριβές στο εσωτερικό της οικογένειας που κυβερνά το Κατάρ, δεδομένου ότι έχουν εδώ και καιρό σταλεί προειδοποιήσεις από αρκετές αραβικές πρωτεύουσες.
Μόνιμο ζήτημα τριβής είναι το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο έχει εδώ και χρόνια διαμορφώσει μία άλλη τηλεοπτική κουλτούρα στον αραβικό κόσμο. Έχει σπάσει τον κρατικό έλεγχο στην ενημέρωση που ήταν ο κανόνας στα καθεστώτα της περιοχής, ανεξαρτήτως των μεταξύ τους διαφορών. Το Αλ Τζαζίρα, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, επηρεάζει την αραβική κοινή γνώμη, υπερβαίνοντας τα καθεστώτα. Αυτός είναι ο λόγος που το θεωρούν παράγοντα υπονόμευσής τους.
Προφανώς, η σημαντική αυτή αιτία δεν μπορούσε να είναι η επίσημη αιτιολογία της διπλωματικής καραντίνας. Υπάρχει στα “ψιλά” ως ισχυρισμός ότι το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα, το Αλ Τζαζίρα παρουσιάζει τη δράση τους, ενίοτε και κατά τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί φιλικός.

Μπρος η τρομοκρατία, πίσω το Ιράν

Η πιο σημαντική αιτία, όμως, της διπλωματικής επίθεσης που ενορχήστρωσε η Σαουδική Αραβία είναι το γεγονός ότι το Κατάρ επιμένει να τηρεί ίσες αποστάσεις στη διαμάχη της με το Ιράν. Μπορεί η πλειονότητα των Καταριανών να είναι κι αυτοί σουνίτες, μπορεί το εμιράτο να είναι μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αλλά η οικογένεια Αλ Θάνι διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Το Κατάρ και το Ιράν μοιράζονται το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η Ντόχα έχει επιλέξει να μη συμμετέχει στην ψυχροπολεμική εκστρατεία του Ριάντ για την απομόνωση της Τεχεράνης. Υπενθυμίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2016.
Με αφορμή την υπαρκτή υποστήριξη του εμιράτου προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και προς ιδρύματα, το οποία εμμέσως πλην σαφώς ενισχύουν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, το βασίλειο των Σαούντ ενορχήστρωσε αυτή την επίθεση για να χειραγωγήσει το Κατάρ και να το υποχρεώσει να ευθυγραμμισθεί μαζί του σ’ όλα τα επίπεδα.
Η κίνηση φέρει τη σφραγίδα του διαδόχου Μοχάμεντ, ο οποίος ωθεί, επίσης, προς περισσότερο παρεμβατική πολιτική, όπως φάνηκε και στην υπόθεση της Υεμένης. Πρόκειται για σαφή μετατόπιση από την παραδοσιακή τακτική του Ριάντ να τηρεί κατά κανόνα σχετικά χαμηλούς τόνους.

Σουνίτες εναντίον σιιτών

Η συνέχεια στο ιστολόγιο του Σταύρου Λυγερού

4 σχόλια:

  1. δεν μπορω να συνδεθώ με το ιστολογιο του κ. Λυγερου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά συνδέομαι εγώ. Για προσπάθησε την αρχική σελίδα [ https://stavroslygeros.gr ]

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο

      Η ιστοσελίδα στη διεύθυνση https://stavroslygeros.gr/ μπορεί να βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας ή ίσως έχει μεταφερθεί μόνιμα σε νέα διεύθυνση ιστού.

      αλλά δεν πειράζει το διάβασα το ενδιαφέρων άρθρο εδώ: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/06/blog-post_477.html

      ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους συντελεστές του ιστολογίου, το οποίο παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και χρόνια!

      Διαγραφή
    3. Πριν σού δώσω την σελίδα, δοκίμασα κι αυτήν και τον σύνδεσμο https://stavroslygeros.gr/diethni/%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC/ Λειτουργούσαν και λειτουργούν άψογα, άρα το πρόβλημα είναι δικό σου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.