19/6/17

Συρία: Η πτώση της τακτικής στην αλ-Τανφ

Le déclin tactique d’Al-Tanf
Αυτά που συμβαίνουν στη νότια Συρία δεν θα μελετηθούν μόνο στις στρατιωτικές σχολές, αλλά αποτελούν από τώρα μια περίπτωση σχολικού μαθήματος, όχι επειδή είναι μια τακτική ανατροπή, αλλά μια τεράστια ανατροπή που σηματοδοτεί τη συνολική πτώση της πρώτης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο στον τομέα της τακτικής . 
Στην Αλ-τανφ, οι αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν σε μια βάση που χρησιμοποιείται επίσημα για την ενεργοποίηση ανταρτών, παρέμειναν έκπληκτες από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των τακτικών περικύκλωσης που χρησιμοποιούνται από «ελαφρές» μονάδες των συριακών ένοπλων δυνάμεων . 

Σε τρεις συνεχόμενες φορές, τα αντάρτικα στρατεύματα και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ υπέστησαν τακτικές ήττες ενώπιον των συριακών στρατευμάτων και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ζητώντας αεροπορική υποστήριξη. Η παρέμβαση, σε τρεις συνεχόμενες φορές, των Α-10 και F-18 επέτρεψε ασφαλώς να σταματήσει τους ελιγμούς περικύκλωσης των συριακών στρατευμάτων, αλλά δεν μπορούσε να εμποδίσει την ολική καταστροφή μιας αντάρτικής μονάδας ελίτ που ονομάζεται Maghawir Al-Sahra (καταδρομείς σοκ της ερήμου) από τον συριακό στρατό.

Οι συριακές δυνάμεις που στάλθηκαν επί τόπου δεν διέθεταν αεροπορική κάλυψη και στερούνταν απελπιστικά αεράμυνας, λόγος για τον οποίο περισσότεροι από 88 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου των αμερικανικών Warthog από το πρώτο πέρασμα. 

Ωστόσο, μια αντι-επίθεση με επικεφαλής τους αντάρτες και τα πράσινα μπερέ της CIA πολύ λίγο μετά τις αμερικανικές επιδρομές κατέληξε σε αποτυχία.
Ορισμένες συριακές μονάδες, αγανακτισμένες από τις απώλειες λόγω των αεροπορικών επιδρομών, παράκαμψαν γρήγορα τους αντάρτες από τις πλευρές τους πέτυχαν έναν από τους τελειότερους ελιγμούς περικύκλωσης της σύγκρουσης. Οι αντάρτες, και μαζί τους οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν παγιδευμένοι και οφείλουν τη σωτηρία τους σε μια πολύ ενεργητική ρωσική παρέμβαση προς τους Σύρους. 

Το Πεντάγωνο αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της Ρωσίας στο «κατευνασμό στην Αλ-Τανφ». 

Παρά τις τρεις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, οι αντάρτες έχασαν πάνω από 1.300 άνδρες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών να σπάσουν την πολιορκία ή να αντεπιτεθούν. Οι απώλειες των ΗΠΑ, οι οποίες πότε δεν αναγνωρίζονται, ταξινομούνται  ως μυστικά άμυνας (secret defense) .
HIMARS_-_missile_launched 
Αυτή η δραματική κατάσταση οδήγησε το Πεντάγωνο να αναπτύξει έκτακτα, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων μεγάλης κινητικότητας στην αλ-Τανφ. Πρόκειται για το φοβερό HIMARS (High Mobility Multiple Advanced Rocket System). 

Στην αλ-Τανφ, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έδειξαν να είναι πρακτικά ανίκανοι  να αντιμετωπίσουν στο έδαφος συριακές μονάδες, σίγουρα έμπειρες, αλλά χωρίς οποιαδήποτε αεροπορική υποστήριξη (μια σκόπιμη πολιτική της Μόσχας για να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση με την Ουάσιγκτον). 

Σε τρεις συγκρούσεις με τους Σύρους, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που μάχονται μαζί με τους αντάρτες, βρέθηκαν κάθε φορά περικυκλωμένες χωρίς καμία άλλη δυνατότητα να σωθούν παρά από την αεροπορική υποστήριξη. 
Η Δαμασκός άρπαξε την ευκαιρία για να προχωρήσει μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, ενώ στην αμερικανική πλευρά, μιλάνε, χωρίς πολύ θόρυβο, για κυρώσεις κατά ορισμένων στρατιωτικών διοικητών που κατηγορούνται για ανικανότητα . 


Στη Δημοκρατία του αμερικανικού Συνασπισμού όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, και βρέθηκε η λύση:

Οι YPG θα στείλουν δυνάμεις στην αλ-Τανφ της Συρίας, για να καταπολεμήσουν  την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Basnews English - Ερμπίλ - Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι Συροκουρδικές Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) αναμένονται να στείλουν δυνάμεις στη συριακή περιοχή της αλ-Τανφ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν στην περιοχή .

Η ανάπτυξη των δυνάμεων των YPG στην αλ-Τανφ γίνεται μετά από αίτημα του παγκόσμιου Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Μια πηγή κοντά στους YPG, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία, είπε στο BasNews ότι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) υπό την ηγεσία των YPG, φέρεται ότι θα κατευθυνθούν σύντομα προς την αλ-Τανφ για να ωθήσουν πίσω από την περιοχή τις συριακές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη ότι οι επιδρομές των ΗΠΑ στόχευαν το συριακό στρατό και τις συνδεδεμένες ομάδες πολιτοφυλακών που προχώρησαν προς την περιοχή της αλ-Τανφ κοντά στα σύνορα του Ιράκ.

Οι SDF δεν θα επιτρέψουν στο [συριακό] καθεστώς και στις πιστές σε εκείνο πολιτοφυλακές να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία, δήλωσε η πηγή.

«Δεν έχουμε σχέσεις με το Ιράν, και η πολιτική του Ιράν δεν είναι διαφορετική από εκείνη του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Σάλεχ Μουσλίμ, συν-πρόεδρος του Συροκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), πολιτικής πτέρυγας των YPG.

Δήλωσε ότι «το Ιράν είναι εχθρικό προς τους Κούρδους να αποκτήσουν τα βασικά τους δικαιώματα, και φοβάται ότι οι Κούρδοι θα πάρουν τα δικαιώματά τους στη Συρία».

Οι συριακές ένοπλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του αμερικανικού Διεθνούς Συνασπισμού ανταγωνίζονται με τις σιιτικές πολιτοφυλακές (που υποστηρίζονται από το Ιράν) πιστές στο συριακό καθεστώς για να ανακτήσουν τα εδάφη υπό τον έλεγχο του ΙΚ στο τρίγωνο της Badia, το οποίο θεωρείται ως κρίκος σύνδεσης μεταξύ της Βαγδάτης, της Ιορδανίας και της Δαμασκού.

Η πηγή τόνισε ότι οι SDF θα μετακινηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή που θα επιλεγεί στη Συρία για αυτούς από τον αμερικανικό Συνασπισμό, είτε στην Νταράα είτε στην επαρχία του Ιντλίμπ.
8 σχόλια:

 1. Σαββα...
  Το μονο που μπορει να πει ενας άσχετος με την στρατιωτική τέχνη ειναι οτι τα πραγματα γίνονται συνεχώς πιο επικίνδυνα για μια αμερικανορωσική εμπλοκή ,με οτι αυτο θα επιφέρει...Ως προς τους κουρδους αυτη η συνεχώς μεγαλύτερη εμπλοκή τους με τις συρο Ιρανό ρωσικές δυναμεις απο βορά ,μεχρι το νότο της συριας ειναι ζήτημα προς παρακολούθηση,γιατι κρύβει πολλες λακκούβες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Κούρδοι ακολούθησαν διαφορική στρατηγική, εξασφαλίζοντας καλές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Συρίακό, ήτοι ΗΠΑ, Ρωσία, Συρία, Ιράν.
   Τώρα ο κόμπος έφθασε στο χτένι.
   Και είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι οι Κούρδοι, πρώτα απ' όλα στο Αφρίν, όπου τους προστατεύουν οι Ρώσοι από τους Τούρκους, στην Ιεράπολι-Μπανπίτζ και Χαλέπι, όπου τους προστατεύουν οι Σύριοι από τους Τούρκους και από τον ΕΣΣ.
   Τώρα τα πράμγατα περιπλέκονται, αν όντως αναγκαστούν να αλλάξουν τακτική και αν επιλέξουν έναν σύμμαχο.

   Διαγραφή
  2. Και μην ξεχνάς αγαπητέ Σάββα, ότι οι Κούρδοι έχουν διεξάγει εκτεταμένες εθνοκαθάρσεις, κυρίως εναντίον Αράβων, στις περιοχές που έχουν ¨κατακτήσει¨. Και αυτό στο τέλος θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

   Διαγραφή
  3. mkane
   δεν είναι έτσι.
   Απλά σε ορισμένες περιοχές που οι κάτοικοι είχαν συνεργαστεί στενά με το ΙΚ και έκαναν εγκλήματα εναντίον Αράβων και Κούρδων, οι οικογένειες εκείνες (ασιρέτ) για λόγους ασφαλείας εκτοπίζονται και στέλνονται σε ασφαλείς περιοχές.
   Πάντως ειλικρινά εθνοκαθάρσεις δεν γίνονται.

   Διαγραφή
  4. Οι Σύριοι φίλοι μου άλλα μου λένε. Και το άσχημο είναι ότι ενώ πριν ήταν σχετικά ουδέτεροι απέναντι τους, τώρα αρχίζουν και ¨εκνευρίζονται¨.

   Διαγραφή
  5. Ναι mkane, υπάρχει μεγάλο άγχος στους Άραβες. Σχετικά με την εθνοκάθαρση του αραβικού πληθυσμού της Ράκα, ένα άρθρο από Ρώσο αναλυτή:

   http://www.globalvillagespace.com/kurds-ethnically-cleansing-arabs-raqqa-world-silent/

   Διαγραφή
 2. Νομιζω Σαββα οτιγια τους κουρδους ισχυει το άσμα ...ερχετσι η στιγμη για να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις και ηδη στη ρακκα υπαρχουν θεματα χοντρά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τι ακριβώς δηλαδή περιμένει και η Ρωσία ώστε να ενισχύσει και από αέρος το Συριακό στρατό; Ακόμα και αν χάνουν στο έδαφος οι Αμερικάνοι και όσοι υποστηρίζονται απ΄αυτούς χωρίς αεροπορική κάλυψη πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα ο στρατός του Άσσαντ; Όσο για την κλιμάκωση που όπως λέει το άρθρο θέλει να αποφύγει η Ρωσία, αυτή είναι αναπόφευκτη εκτός αν επέλθει κάποιου είδους συμφωνία με τους εμπλεκόμενους οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια πολέμου εκεί θα έχουν ήδη αγγίξει τα όρια τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.