14/6/17

Διπλωματικός μαραθώνιος-Έτοιμο για διάλογο δηλώνει το Κατάρ

Γιάννης Ξενοφώντος
Την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός για εκτόνωση της έντασης στις χώρες του Κόλπου έχει κτυπήσει κόκκινο, το Κατάρ δηλώνει έτοιμο να μπει σε διάλογο, προς αποκατάσταση των σχέσεών του με τους τιτάνες που το απομόνωσαν.

''Σαφώς, υποστηρίζουμε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ για άρση των κυρώσεων που είναι εντελώς παράνομες...Το Κατάρ είναι διατεθειμένο να διεξάγει συζητήσεις, που θα εναρμονίζονται, όμως, με το διεθνές δίκαιο και θα στηρίζονται σε ξεκάθαρες βάσεις'' o Yπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θανί.

Ο Καταρινός Υπουργός Εξωτερικών, απο την πρεσβεία του Εμιράτου στο Παρίσι, έθεσε, μάλιστα, επι τάπητος ερωτήματα, που σχετίζονται με το στόχο της κρίσης, που φαίνεται να είναι η άμεση παύση της ενίσχυσης του Ιράν απο το οικόπεδο Φυσικού Αερίου North Field, που μοιράζεται με το Κατάρ.

''Εάν το πρόβλημα είναι το Ιράν, γιατί τα μέτρα αυτά λαμβάνονται εναντίον του Κατάρ και δεν λαμβάνονται ενάντια στο Ιράν; Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: δεν πρόκειται για την πολιτική μας με το Ιράν, ούτε για το Al-Jazeera. Ακόμα δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από όλα αυτά τα μέτρα'' επεσήμανε ο Αλ Θανί.

Η απάντηση, βέβαια, φαίνεται να κρύβεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο, θα καταστήσει το Εμιράτο ανταγωνιστικό ακόμη και μετά το 2022.

Και ενώ ο Εμίρης του Κουβέιτ προειδοποιεί ότι η διαμάχη ενδέχεται να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, στο ''παιχνίδι'' μπήκαν Γαλλία και Βρετανία.

Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον καλούν τις χώρες του Κόλπου να άρουν τον διπλωματικό και εμπορικό αποκλεισμό της Ντόχας, την ώρα που ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, κινούμενος στη γραμμή που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση.

''Πιστεύω ότι ο Εμίρης του Κατάρ κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, όλοι συμφωνούμε ότι η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων καθιστά απειλή για τα συμφέροντά μας'' σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.

Στο μεταξύ, ο λαός του Κατάρ δηλώνει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη του στη στήριξη που λαμβάνει απο την Άγκυρα, τοποθετώντας στα παράθυρα των αυτοκινήτων του αφίσες με τα πρόσωπα του Τούρκου Προέδρου και του Εμίρη του Κατάρ.

Οι συγκεκριμένες αφίσες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ντόχας και τα τυπογραφεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.