4/10/17

Δύο σκέψεις για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Πώς ενισχύονται οι βουκόλοι εθνικιστές

Το 2010 το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από διαβουλεύσεις τεσσάρων χρόνων, αποφάσισε να περικόψει τη νομοθεσία που εξασφάλιζε την αυτονομία (όχι την ανεξαρτησία) της Καταλονίας: δεν αναγνώρισε ούτε την επισημοποίηση της καταλανικής γλώσσας (έναντι της ισπανικής), ούτε την πρωτοκαθεδρία του περιφερειακού συστήματος δικαιοσύνης. 
Οι αργοπορημένες αυτές αποφάσεις ήταν σωστές σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά λανθασμένες σε πρακτικό επίπεδο: δεν έπαιρναν υπόψη την εθνικιστική προπαγάνδα στην Καταλονία και τις δυνατότητες των αριστερών λαϊκιστικών κομμάτων να χειραγωγήσουν τα πλήθη. 
Στην ουσία, η ισπανική κυβέρνηση επέδειξε την τυφλότητα ή/και τη βλακεία που προκαλεί ποικίλες κρίσεις στην Ευρώπη. Παρόμοια συμπεριφορά οδήγησε στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ: αλαζονεία, προχειρότητα, υποτίμηση προβλημάτων, άγνοια της μαζικής ψυχολογίας – άρνηση να δούμε ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι όραμα μαζών κι ότι οι ηγεσίες έχουν αποτύχει να εξουδετερώσουν τον εθνικισμό.

Για τη συνέχεια AthensVoice

8 σχόλια:

  1. Ο τοπικός εθνικισμός θα εχει μεγαλη έξαρση ! Ειναι αδερφάκι του ευρωπαϊκού φεντεραλισμου,δεν ειναι το αντίθετο του, και καλα να πηγαίνει σε χώρες που ειναι εν γενεί ομοσπονδίες οπως η Ισπανία ,ο κίνδυνος ειναι και για χώρες ομοιογενείς.Βλεπω όμως με ιδιαίτερο τρόμο αρκετές περιφέρειες να μην προτάσσουν εθνολογικά.ιστορικα,γλωσσικά επιχειρήματα αλλά οικονομικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Α..
    Το δυστύχημα ολων ειναι οτι αυτοι που φούσκωσαν τον αέρας,η τα μυαλά αν το θέλεις, για τα μπαϊράκια των κατα τόπους βουκολων ηταν οι καλοί δικοί μας....ξέρεις ....αυτοι με τα κουστούμια Armani black label...
    Που να γνωρίζανε ομως την ελληνική παροιμία ...πισω εχει η αχλάδα την ουρά...και οτι αυτα που ορέγονται θα τα λουστούν οι ίδιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σας παραθέσω και εγώ μια σκέψη μου :
    Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.
    Τα υπόλοιπα είναι για όσους έχουν μεσάνυχτα από πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι...ενω εμεις οι υπολοιποι θελαμε την ευρωπη ενα ζελεδακι κολλημενο στην ραχοκοκκαλια της γερμανο-ισλαμικης υπερλαμπρης παγκοσμιας εταιρειας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΄Ετσι μπράβο, έκτροπε δειπνοσοφιστή. Να μας "παραθέτεις" κι'εσύ τις σκέψεις σου, να ξεσκάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.