10/10/17

FT: Η απόσχιση της Καταλονίας θα κάνει το Brexit... παιχνιδάκι

Η Ισπανία απειλεί να αποσύρει την αυτονομία της Καταλονίας, η Καταλονία επιθυμεί μια ανεξαρτησία για την οποία δεν είναι έτοιμη. Δεν έχει νόμισμα, δεν έχει κεντρική τραπεζική αρχή, ενώ είναι μια οικονομία μεγαλύτερη της Πορτογαλίας.

Η Καταλονία θυμήθηκε την Παρασκευή μια δυσάρεστη επέτειο. Στις 6 Οκτωβρίου του 1934, η τότε αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση οργάνωσε ανταρσία και κήρυξε την ανεξαρτησία. Αυτό έληξε με τη φυλάκιση μελών της καταλανικής κυβέρνησης και με την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας.
Δεν είμαστε ακριβώς σε αυτό το τέτοιο σημείο σήμερα, αλλά δεν απέχουμε πολύ. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο Καταλανός ηγέτης, έχει αποφασίσει να σεβαστεί την απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας για απαγόρευση της σημερινής συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου, κατά την οποία είχε προγραμματιστεί να κηρυχθεί η ανεξαρτησία. Η αυριανή συνεδρίαση δεν έχει επισήμως τέτοια ατζέντα, στην οποία ο κ. Πουτζδεμόν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, έχει τονίζει πως η κυβέρνησή του ενδέχεται να επικαλεστεί το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος προκειμένου να αποσύρει την αυτονομία της Καταλονίας, κάτι που θα φέρει την περιοχή υπό τον άμεσο έλεγχο της Ισπανίας. Αυτό ενέχει ξεκάθαρα την πιθανότητα πρόκλησης γενικής ανταρσίας και πιθανώς μιας βίαιης σύγκρουσης.

Για τη συνέχεια EURO2DAY

1 σχόλιο:

  1. μιλησε η FT και χεστηκε ο γατος μου...
    κιον γορδιος δεσμος δεν λυνοταν,μεχρι που κοπηκε σα βουτυρο...
    Μαρεσει δε πολυ αυτο που λεει:" Τα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας θα εξελιχθούν σε βαριά φυλασσόμενα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, εντός των ορίων της οποίας επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση "
    Λετε ναχει μπει κι τουρκια στην ζωνη Σενγκεν και να μην μας τοπαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.