28/1/18

Οι όγδοες προεδρικές εκλογές και το κυπριακό

Η κάλπη από τις Προεδρικές εκλογές του 2013/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Λάζαρου Μαύρου
ΟΙ  ΟΓΔΟΕΣ σήμερα προεδρικές εκλογές μετά την εθνική καταστροφή του 1974. Εκλογές, με τους πολίτες ψηφοφόρους. Εκλιπόντος του Μακαρίου το 1977 τον διαδέχθηκε χωρίς εκλογές το 1978 «άνευ ανθυποψηφίου» ο Σπύρος Κυπριανού. Οι πρώτες μετά το ’74 κάλπες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήσαν του Φεβρουαρίου 1983, διά των οποίων παρέμεινε στην εξουσία για μία ακόμη πενταετία ο Κυπριανού. Το 1988 εξελέγη ο Γιώργος Βασιλείου, το 1993 ο Γλαύκος Κληρίδης, το 1998 και πάλιν ο Κληρίδης, το 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας και το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης που επαναδιεκδικεί την εκλογή. 
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ της 5ετίας 2013-2018 είναι ότι απέτυχαν να «λύσουν» το Κυπριακό με τις διζωνικές προδιαγραφές «λύσης» που συνομολόγησαν, ως «σκελετό λύσης», με τους εγκάθετους των Τούρκων Κατακτητών.

– Έφθασαν πολύ κοντά, κατά την διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Grans-Montana τον παρελθόντα Ιούλιο, να παραδώσουν την κρατική υπόσταση της Κύπρου στην ισότιμη τουρκική συγκυριαρχία. Και ν’ αντικαταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τον «Συνεταιρισμό» της Ε.Κ.Ο. («Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας») των Δύο Ίσου Καθεστώτος Συνιστώντων Κρατών, που διαπραγματεύονταν με τον Ακιντζί, με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 και την Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Για πλείονες λόγους. Πρώτος, γιατί, κατά πάγια τακτική έναντι Ελλήνων διαδοχικώς υποχωρούντων, η Τουρκία απαίτησε τα πλείονα. Δεύτερος, επειδή, γνώριζαν ότι εναντίον της «λύσης» τους θα εξεγειρόταν πολύ μεγαλύτερη από το 76% η πλειοψηφία του λαού. Τρίτος, γιατί, όπως από το ναυάγιο του Grans-Montana αλληλοκατηγορούνται αναμεταξύ τους, πρυτάνευσε η αρχομανία τους για τις σημερινές προεδρικές εκλογές.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΛΟΙΠΟΝ διασώζεται εισέτι η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία σήμερα, Κυριακή 28η Ιανουαρίου 2018, στο 44ο έτος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και διχοτόμησης, διοργανώνει την όγδοη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου για την 5ετία 2018-2023.
ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ και των σημερινών εκλογών, κατά τη γνώμη της στήλης είναι το εξής:
– ΠΟΙΟΝ θα επιλέξει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, για ν’ αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, την εκκωφαντικώς αποθρασυνόμενη στην περιοχή τουρκική επεκτατικότητα της νεο-οθωμανικής και ισλαμικής ηγεμονικής στρατηγικής.
ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ της Παρασκευής έληξε η προεκλογική εκστρατεία. Όπως ανέκαθεν, υπήρξε περίοδος παντοειδούς οργασμού της προεκλογικής – κομματικής δημαγωγίας. Με την έννοια του «φυσιολογικού» δημαγωγικού οίστρου να πείσει ή και να εξαπατήσει, όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.
ΝΩΡΙΣ ΑΠΟΨΕ, μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα φανερωθεί ποιος από τους διεκδικούντες εκλογή υποψηφίους προέδρους, με τα εκατέρωθεν συντασσόμενα ή αντιπαρατασσόμενα κόμματα, κατόρθωσαν να πείσουν ή να εξαπατήσουν τις αναγκαίες για την εκλογή, ή για την επαναληπτική εκλογή του 2ου γύρου πλειοψηφίες.
ΒΕΒΑΙΑ οι λόγοι και οι αιτίες που έκαστος πολίτης – ψηφοφόρος, μόνος κι αθέατος, πίσω από το παραβάν του οικείου εκλογικού κέντρου, απόλυτος αυτοκράτωρ της ψήφου του, εναποθέτει τη δική του προτίμηση, είναι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί, όσοι ακριβώς και ο αριθμός εκείνων, από τους 550.876 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, που αποφασίζουν να προσέλθουν στις κάλπες και όχι στην Αποχή.
– ΟΠΟΙΟΙ όμως και να’ ναι οι λόγοι κι οι αιτίες των προσωπικών προτιμήσεων, η πρωτεύουσα σημασία των αποτελεσμάτων των εκλογών θ’ ανακλά την επιλογή του Εκλογικού Σώματος για την πάρα πέρα πορεία του πρώτιστου εθνικού θέματος:
– ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ επί του Κυπριακού.
(α) ΕΑΝ θα συνεχιστεί η μέχρι τούδε «διαχείριση» της συνεχιζόμενης επί 44 χρόνια κατοχικής διχοτόμησης, με τις διαπραγματεύσεις διζωνικής «μετεξέλιξης», «μετατροπής» κι αντικατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» της ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, ή:
(β) ΕΑΝ θα αποτολμηθεί η «νέα στρατηγική» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Τουρκίας – Κατακτητή.
ΤΗΝ πρώτη επιλογή θα εγκρίνουν σήμερα οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, με τις ηγεσίες των ΔηΣυ και ΑΚΕΛ.
ΤΗΝ δεύτερη επιλογή όσοι ψηφίσουν Νικόλα Παπαδόπουλο, Γιώργο Λιλλήκα, Χρίστο Χρίστου.
Βεβαίως ο κατατεμαχισμός των ψήφων ανάμεσα στους «κύριους πέντε» και ιδίως στους «τρεις» της δεύτερης επιλογής, ενέχει την πιθανότητα, όπως ακριβώς και στις εκλογές του 2013, να περάσουν στον 2ο γύρο αμφότεροι οι υποψήφιοι της «γραμμής» ΔηΣυ-ΑΚΕΛ, με αποκλεισμό της «νέας στρατηγικής».
Η ΑΜΕΣΩΣ προηγούμενη εκλογική καταμέτρηση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ήταν στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2016, με τις εξής «τέσσερεις δυνάμεις»:
  1. ΑΠΟΧΗ (με λευκά & άκυρα) 35,3%
  2. ΔηΣυ 19,85%
  3. ΑΚΕΛ 16,61%
  4. Όλοι οι άλλοι σκόρπιοι 27,48%
ΣΗΜΕΡΑ  το βράδυ η ετυμηγορία του Εκλογικού Σώματος θα δείξει τον νέο συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στις «δύο γραμμές» για το Κυπριακό και πώς άραγε θα διαμορφωθούν από αύριο ως την ερχόμενη Κυριακή, εάν ουδείς σήμερα εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο για ν’ ανακηρυχθεί απόψε Πρόεδρος της μη εκλιπούσας εισέτι Κυπριακής Δημοκρατίας.
*Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ
    Είπε ο εκπρόσωπος του κ. Λιλλήκα ότι το χαμηλό ποσοστό του κ. Λιλλήκα οφείλεται στην μεγάλη αποχή.

    Δεν κατάλαβε όμως ο εκπρόσωπος του κ. Λιλλήκα, ούτε και ο κ. Λιλλήκας πρόβλεψε, ότι η διάσπαση του αντιανανιακού χώρου θα έφερνε την απογοήτευση, την αποχή και τον κ. Μαλά στον δεύτερο γύρο.

    Και λυπούμαι να πω, ότι δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο κ. Λιλλήκας, παρά τις σίγουρες αρνητικές έναντι του προβλέψεις που υπήρχαν, γιατί κώφευσε στις εκκλήσεις μας να αποφύγει τη διάσπαση. Ωσάν ο στόχος του να ήταν η εκλογή του κ. Μαλά στη 2η θέση.

    Ούτε ήταν βουλευτικές οι εκλογές για να μην λαμβάνει τίποτε υπόψη του ο κ. Λιλλήκας, ένας όχι αρχάριος αλλά έμπειρος πολιτικός. Εύχομαι η στάση του αυτή να μην αποβεί μοιραία για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

    Όποιος όμως και αν εκλεγεί την επόμενη Κυριακή από τους δύο ομοϊδεάτες υποψήφιους προέδρους, ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν θα επιτρέψει με το δημοψήφισμα που θα γίνει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε την κατάργηση της χωρίς δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιλλήκα απεδείχθης κατώτερος των περιστάσεων.Προτίμησες το μικροκομματικό σου συμφέρον από το καλό της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.