29/1/18

Γιώργος Προβόπουλος: Ολοι ήξεραν, αλλά κανείς δεν ήθελε να ακούσει

– Είχατε πει ότι «παρακαλέσαμε τότε τον Τράα να μη δημοσιεύσει τη μελέτη του γιατί θα γινόταν χαμός».
– Ναι, διότι θα πτώχευε την άλλη μέρα το κράτος.
Η συζήτηση αυτή «μυρίζει μούχλα». Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο μοναδικός από τους παράγοντες της οικονομίας που βρέθηκε σταθερά σε θέση ευθύνης στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης –από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014– δεν θέλει να μιλάει συνέχεια για το «μουχλιασμένο» παρελθόν. H συζήτηση αυτή, λέει, όπως γίνεται –«για να επιρρίψει ευθύνες ο ένας στον άλλον»– δεν έχει αξία. Θα είχε αξία μόνο αν γινόταν με το βλέμμα στο μέλλον. «Επειτα από τρία μνημόνια ξέρουν ο μέσος Eλληνας και ο μέσος πολιτικός ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί η χώρα βούλιαξε;», αναρωτιέται.
Τα ερωτήματα, όμως, για το annus horribilis –το τρομερό έτος 2009– διαρκώς αναζωπυρώνονται. Τελευταίες αφορμές ήταν ένα βιβλίο –του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου– και μία έκθεση: Η εσωτερική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, που δημοσίευσε στις 7 Ιανουαρίου η «Καθημερινή», που οι αναλυτές της τράπεζας διαπίστωναν «πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Αυτή η έκθεση αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για μια μακρά συζήτηση με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Ο Προβόπουλος λογικό είναι να τα λέει αυτά, διότι είναι από τους άμεσα ενεχόμενους στην καταστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο επτάμηνο 2009-2010 μετά την εκλογή Παπανδρέου. Να θυμηθούμε μόνον το περίφημο σκάνδαλο Τ+10 για το οποίο ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις, παρά μόνον διαρκής επιχείρηση συσκότισης.

    Το ερώτημα είναι, αυτός εδώ ο Andpik που έχει δικαιώματα διαχειριστή σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, τι ρόλο βαράει και ανεβάζει όλη την ώρα θέματα που επιχειρούν να καλύψουν τα εγκλήματα του ΓΑΠ. Γενικά, οι επιλογές του συγκεκριμένου διαχειριστή στην αρθρογραφία διακρίνονται για αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε "σκληροπυρηνική νεοφιλελεύθερη ημιμάθεια".

    Καλά θα ήταν να προσέχει ο ιδιοκτήτης της σελίδας όχι μόνον το τι ανεβαίνει, αλλά και το ποιον αφήνει να ανεβάζει θέματα. Τι χρωστάμε εμείς οι πιστοί αναγνώστες να διαβάζουμε junk φιλο-παπανδρεϊκή αρθρογραφία που συγχυζόμαστε και μόνον που τη βλέπουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανευθυνότητητα η ανικανότητα, ιδού το ερώτημα.Εάν ήταν σοβαρό το πολιτευμα της χώρας, οι θεσμικά υπεύθυνοι που οδήγησαν την πατρίδα μας στην καταστροφή,θα είχαν λογοδοτήσει σε ειδικό δικαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.