28/1/18

Ralph Peters: Οι ΗΠΑ να πετάξουν την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ (βίντεο)

US should kick Turkey out of NATO: Ralph Peters

6 σχόλια:

  1. Lt. Col. Peters is right about Turkey. Most importantly he made absolutely no mention of Greece which proves the point that the US does not consider that Greece can be a real ally of the US in the region that can depend on. That factor alone makes the US think twice before "abandoning" Turkey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Greece is not even located to the Middle East so why would he mention it.
      We already have an Alliance with Cyprus, Israel and Egypt contributing to the stability of the East Med region but the Middle East is just out of reach.

      Διαγραφή
  2. Βλέπουμε σε διπλανή ανάρτηση όσα - ακριβώς αντίθετα - έγραψε ο James Σταυρίδης υπέρ της Τουρκίας και αναρωτιόμαστε πόσο μεγάλος είναι τελικά ο διχασμός της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα μεσανατολικά ζητήματα.

    Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται μπροστά στα εξής τεράστια διλήμματα:

    α) Να αντιμετωπίσουν τελικά την Τουρκία ως εχθρό, ναι ή όχι;

    β) Να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν ως (αναγκαίο) συνεταίρο στη Μέση Ανατολή, ναι ή όχι;

    γ) Να παραβλέψουν εν μέρει τα συμφέροντα του Ισραήλ ρισκάροντας να χάσουν και τον μοναδικό τους φίλο στη Μ.Α., ναι ή όχι;

    δ) Να αφήσουν τους συμμάχους τους Κούρδους στο έλεος των εχθρών τους, ρισκάροντας κάθε αξιοπιστία, ναι ή όχι;

    ε) Να παραδεχθούν αυξημένο ρόλο του Ιράν στη Μ.Α., ναι ή όχι;

    Και λοιπά και λοιπά.

    Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα ήταν πολύ απλούστερα εάν επεδίωκαν μια ειλικρινή συνεργασία με τους Ρώσους. Ο Πούτιν δεν είναι πλεονέκτης. Δεν τα θέλει όλα δικά του. Θα έκανε μια καλή μοιρασιά με τις ΗΠΑ, θα αναγκαζόντουσαν να τον ρωτάνε για όλα, αλλά θα κρατούσαν κάτι και για τους εαυτούς τους. Τώρα, δεν τους ρωτάει για τίποτε αυτός και κάνει τελικά ό,τι θέλει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Και... δια της... συμμάχου τους Τουρκίας, τους πετάει έξω από το τελευταίο τους προπύργιο στη Μ. Ανατολή!

    Στην πραγματικότητα η Ρωσία είναι σε win-win situation, διότι στο τέλος οι ΗΠΑ ή α) θα αναγκαστούν να κάνουν όλα τα χατήρια της Τουρκίας (ή πάντως τα πιο βασικά) έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οπότε η Ρωσία θα ξαναπάρει με το μέρος της και το μέρος της συριακής κυβέρνησης τους Κούρδους (και τα εδάφη τους στη Συρία) ή β) θα έρθουν σε ανοικτή σύγκρουση με την Τουρκία, αυξάνοντας τα προβλήματα στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δεν ξέρουμε ποιο σενάριο είναι προτιμότερο από τα δύο. Το αστείο είναι ότι μπορεί στο τέλος να υλοποιηθούν και τα δύο.

    Ας μην έχουμε όμως ψευδαισθήσεις ότι η Αμερική στο τέλος δεν θα αντιδράσει. Είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει. Μπορεί αυτή τη στιγμή να αφήνει πολύτιμο στρατηγικό χρόνο να πηγαίνει χαμένος, όμως όσο θα στριμώχνεται κι άλλο, όσο θα βρίσκεται σε κενό στρατηγικής, τόσο περισσότερο οι φωνές να "κάνει κάτι" θα αυξάνονται, και η ανάγκη να "κάνει κάτι" θα αυξάνεται.

    Σε αυτά όλα θα πρέπει να κρατάμε υπόψη μας ότι η Αμερική βρίσκεται προφανώς μεταξύ δύο μεγάλων "σχολών" εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η μία που συνδέεται με το Κατάρ και η άλλη που συνδέεται με τη Σαουδική Αραβία. Μου φαίνεται ότι στις εκλογές μεταξύ Τραμπ και Χίλαρυ, η επιλογή ήταν τελικά με ποιον έμπορο θα πάνε οι ΗΠΑ και ποιον όχι. Τελικά επελέγη "ο άλλος", όχι αυτός που έκαμνε κουμάντο επί Ομπάμα. Απόδειξη ότι οι ΗΠΑ σήμερα αδυνατούν να τα βρουν με το Ιράν, που τόσο ωραία τα είχαν βρει επί Ομπάμα. Τα περί Ισραήλ είναι για το συντηρητικό εκλογικό κοινό των ΗΠΑ.

    Όσο λοιπόν είναι ο Τραμπ επικεφαλής, θα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην προσέγγιση με το Ιράν, αλλά και στην ανοικτή προσέγγιση με τη Ρωσία, όσο υπάρχουν οι έρευνες κατά του Τραμπ. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τις βάσεις τους στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, αλλά δεν έχουν ούτε την πολυτέλεια να χάσουν την Τουρκία. Όμως η Τουρκία τους αναγκάζει να διαλέξουν. Τι θα διαλέξουν;

    Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε πολλά συρτάρια υπάρχουν σχέδια αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Πιστεύω ότι σε κάποια υπόγεια τα ξεσκονίζουν και τα εμπλουτίζουν αυτή τη στιγμή. Οι ΗΠΑ χρειάζονται απελπισμένα μια εναλλακτική. Η σύμμαχός τους Τουρκία τους πετάει στρατιωτικά έξω από τη Μ. Ανατολή. Τι θα κάνουν; Στο τέλος θα αντιδράσουν, και θα αντιδράσουν και κατά της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι....χαχαχαχα!!! το αλλο με τον τοτο το ξερετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. JB
    Μαλλον κατακτηση και κατοχη εχει λαβει χωρα. Αφου οι ηληθιοι νεο-ελληνες τα χαφτουν ολα. Εδω εχουν φτασει να ενθουσιαζοντε με την Τατιανα Σκατανιδου, στη λεξη συμμαχια θα κολλησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. In the US, like in Greece and elsewhere, few take the decisions making it East to bribe and promote one's interests. Turkey has it under control with its lobbying

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.