28/1/18

Σάικς - Πικό και νέα Τουρκία

Το πλέον τυπικό ιστορικό παράδειγμα (κανονικής) μυστικής διπλωματίας είναι εκείνο που οδήγησε στην περιώνυμη Συμφωνία Σάικς - Πικό. Ενας Βρετανός Τόρης διπλωμάτης, ο Μαρκ Σάικς, και ένας Γάλλος συνάδελφός του, ο Ζορζ-Φρανσουά Πικό, πρακτικά οριστικοποίησαν πάνω σε ένα χάρτη της Μέσης Ανατολής ό,τι λίγο αργότερα έγινε –μεταξύ άλλων– γνωστό ως «Ιράκ» και «Συρία». Τη Συμφωνία επικύρωναν και οι Ρώσοι, το τρίτο μέρος της Αντάντ. 
Είναι ιστορικά γνωστό πια ότι οι Βρετανοί πρακτικά κράτησαν το Ιράκ, το οποίο περιλάμβανε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, και άφησαν τη Συρία για τους Γάλλους. Οταν στο Παρίσι κατάλαβαν τι είχε συμβεί, περίπου πέντε χρόνια αργότερα, ότι δηλαδή οι Βρετανοί είχαν πρακτικά σχεδιάσει το Ιράκ ώστε να χωράει όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές ήταν δυνατόν, διαμαρτυρήθηκαν, αλλά πια τα νέα σύνορα είχαν χαραχθεί. Προφανώς, οι συγκεκριμένες χώρες διαμορφώθηκαν και με βάση άλλα κριτήρια πέρα από το πετρέλαιο, ωστόσο πολλά από τα δεινά τους έκτοτε οφείλονται –εν μέρει– και στους αποικιακούς σχεδιασμούς.

Εναν αιώνα μετά, τα κράτη αυτά δεν αποτελούν παρά κάποιες, εμφανέστατα ξεπερασμένες, γεωγραφικές έννοιες. Σιίτες, σουνίτες, Κούρδοι, μικρότερες εθνοτικές ομάδες όπως οι τουρκομάνοι, θρησκευτικές σέχτες, όλοι διαδραματίζουν κάποιον πολιτικό ρόλο και η ευρύτερη ή πιο περιορισμένη επιρροή τους διαμορφώνει την κατάσταση. Η εκατονταετία που μεσολάβησε έκτοτε έχει μια σημειολογική αλλά σημαντική διαφορά. Τότε, οι Μεγάλες Δυνάμεις όριζαν τον χώρο. Εκ των τριών Μεγάλων Δυνάμεων της Σάικς - Πικό, μόνο η Ρωσία είναι παρούσα στη Μέση Ανατολή, ενώ οι υπόλοιποι σημαντικοί παίκτες έχουν μάλλον «υποβιβαστεί» στην κατηγορία των κρατών που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό αφήνει τη Μέση Ανατολή ανοιχτή σε μια σειρά δυνάμεων με ισχυρά τοπικά συμφέροντα, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και –βεβαίως– η Τουρκία. Οσο και αν τα ελληνικά ΜΜΕ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της τουρκικής παρέμβασης στη βόρεια Συρία, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο συμβολισμός της. Η Τουρκία, μετά σχεδόν έναν αιώνα, επιστρέφει ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή και διεκδικεί έναν τέτοιο ρόλο ανοιχτά. Απομένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ανατολικού γείτονα θα πρέπει να απασχολεί την Αθήνα, γι’ αυτό και πρέπει να το «διαβάζει» με όρους 2018 και όχι 1974 ή 1996.
Kαθημερινή

4 σχόλια:

  1. Αυτά να τα διαβάζουν κύριε καλεντεριδη κάποια χαιβανια που λένε ποια Τουρκία τώρα αυτήν θα διαλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θα διαλυθεί αγαπητέ πολύ συντομότερα απο οτι υπολογίζαμε, μην θρεφεις φρούδες αυταπάτες οτι ενα αρθράκι της κάποτε (δεκαετίες πίσω) σοβαρής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ μπορεί να σώσει το εγκληματικό κράτος της Τουρκιάς που πνέει τα λοίσθια...Μην βαυκαλίζεσαι με γραπτά απο μια νεοταξίτικη εφημερίδα που γράφουν κυρίως αριστερών φρονημάτων αρθρογράφοι η εξωνημένοι φιλελέδες.
      Σε κάθε περίπτωση συνιστώ ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ελάχιστη υπομονή ....πλησιάζει η ώρα που 'θα τραγουδήσει η χοντρή' για να τελειώσει το πανηγύρι, λίγη υπομονή αδελφέ..

      Διαγραφή
    2. Αντε να τη δω εγώ αυτή την ώρα. Ήμουν νιος κ γέρασα.

      Διαγραφή
  2. Οι Τουρκοι επεσαν στην παγιδα που εστησαν οι ιδιοι. Οι Ρωσσοι τους χρησιμοποιουν και οι Αμερικανοι μερα με τη μερα γινονται εχθροι τους... Ηθελαν να ξεφυγουν απο τον περιφερειακο ρολο τους και να γινουν υπερδυναμη... Σιγα μην τους αφησουν.. Το τελος εγγιζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.