28/1/18

Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ -Στο στόχαστρο αξιωματούχοι, δηλώνει ο Αλεξάντρ Νόβακ

Η Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε κανένα επιχείρημα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ χαρακτήρισε σήμερα «παράνομες» τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον που έχουν στόχο κυρίως υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου του.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, «είναι απολύτως παράνομες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ουάσινγκτον δεν «παρουσίασε κανένα επιχείρημα», είπε και ζήτησε να δοθούν «εξηγήσεις».
Οι νέες οικονομικές κυρώσεις, που θέτουν στο στόχαστρο συνολικά 21 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, αφορούν κυρίως τον Ρώσο υφυπουργό Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ και τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας του ίδιου υπουργείου.
Εις βάρος τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή μετέφεραν τις τουρμπίνες αερίου της εταιρίας Siemens στην Κριμαία, μια περιοχή της νότιας Ουκρανίας η οποία αντιμετωπίζει μαζικές διακοπές ρεύματος μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα το 2014.
Η μεταφορά των τουρμπίνων το περασμένο καλοκαίρι στην Κριμαία αντίκειται στο συμβόλαιο αγοράς, ανέφερε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να «συμβάλουν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παρέχοντας μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη», το μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι που βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χθες «μια παράλογη εκστρατεία κυρώσεων που δεν είχε και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», λέγοντας πως η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει».
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν φόβους για έναν νέο πόλεμο κυρώσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης και των κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.