28/1/18

Σκοπιανό: Η πρόταση Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» παγώνει τη λύση

Τι μας έδειξαν οι συναντήσεις στο Μαξίμου
Αρνητικοί οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και ο Τσίπρας σε πρόταση που θα προβλέπει μόνον το όνομα και όχι την αποκήρυξη του αλυτρωτισμού 
Στις ελληνικές καλένδες πρέπει να θεωρείται ότι οδηγείται το “σκοπιανό”, ακόμη και μετά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, καθώς από τις μέχρι τώρα συζητήσεις σε διπλωματικό πεδίο, αλλά και τουλάχιστον στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μία συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο εμπόδιο για να αναζητεί όντως μία λύση προκύπτει πρωτίστως από την πρόταση για “σαλαμοποίηση” του προβλήματος, που έχει προτείνει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά και την διαφαινόμενη αδυναμία (ή απροθυμία) του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις για την εξάλειψη των αλυτρωτισμών της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς έχει προκρίνει μία λύση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρξει πρώτα μία λύση του ονόματος – στη βάση των πέντε προτάσεων που έχει κάνει – και στη συνέχει να τεθεί επί τάπητος το θέμα των αλλαγών στο σύνταγμα των Σκοπίων, ώστε να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να το έχει απορρίψει η κυβέρνηση – ιδίως μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για τυχόν εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία -, αλλά και η αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από τις ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Νταβός, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, αλλά και πριν πάει σε αυτή, ότι μία συμφωνία έχει βασική και κρίσιμη προϋπόθεση της εγκατάλειψη των αλυτρωτισμών από τα Σκόπια,ενώ και στις συναντήσεις του με τους αρχηγούς στο Μαξίμου, εμφανίστηκε μάλλον απαισιοδοξος για την εκβαση των διαπραγματεύσεων αφήνοντας να διαφανεί ότι η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και δεν οδηγεί σε θετικό αποτελεσμα. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατακερματισμός στο όλο θέμα, φωτογραφίζοντας την ανάγκη για μία συμφωνία πακέτο. Αλλά και η Φώφη Γεννηματά είπε χαρακτηριστικά για την ανάγκη μίας συνολικής λύσης και για νομικές δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό. Τα ζητήματα του αλυτρωτισμού προέταξε και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θεωρώντας εμμέσως το θέμα της ονομασίας δευτερεύον.
Έτσι κι αλλιώς και πέρα από το ονοματολογικό, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις στην Αθήνα, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά, στο σύνολό της ουσιαστικά, ζητά όχι μόνο να αποκηρυχθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία στο σκοπιανό Σύνταγμα, αλλά να δοθούν εγγυήσεις και ότι δεν θα επανέλθουν στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η Αθήνα πετά το μπαλάκι πλέον στην διεθνή κοινότητα – Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό παράγοντα δηλαδή – προκειμένου να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη και να πιέσουν την πλευρά των Σκοπίων, εφόσον “καίγονται” για μία λύση, που θα διασφαλίσει την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και το σημερινό στάτους.
Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Μην είμαστε τόσο σίγουροι οτι παγώνει το θέμα. Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο ήδη για παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα από πλευράς του Τσίπρα. Και δεν έχει θέμα βουλευτών. Οι ΑΝΕΛ ήδη είναι παρελθόν. Έχουν βρεθεί κι άλλοι καλοθελητες που θα στηρίξουν με το παραπάνω. Στο κάτω κάτω δεν είναι ο Τσιπρας αυτός που αποφασίζει, αλλά οι εντολοδότες του. Και αυτοί το θέλουν τώρα. Δεν έχουν χρόνο για παιγνίδια με συντάγματα κ.λ.π αφού ο Λύκος (που ακούει στο όνομα Βλαδίμηρος) παραμονεύει.

    Δεν νομίζω να έχουν καμία όρεξη στην Ουάσιγκτων να ακούνε για αλλαγές συντάγματος.
    Να ετοιμαζόμαστε για πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις με αυτούς που μπλέξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Είναι προφανές ότι το κρατίδιο των Σκοπίων υπολογίζει πως σε κάθε περίπτωση θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, έστω και με το προσωρινό όνομα "FYROM". Η "φιλοδυτική" κυβέρνηση του, φαίνεται πως έχει τις διαβεβαιώσεις των συμμάχων μας ότι δεν θα υπάρξει Ελληνικό βέτο αυτή την φορά.
    (Η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους, σαν πράξη υποχώρησις τους, προκαλεί γέλιο. Λές και δεν μπορούνε, την επόμενη μέρα της εισδοχής τους στο ΝΑΤΟ, να το ξαναλλάξουν).
    2)Η πολύ πονηρή επιμονή των Σκοπίων σε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία ασφαλώς σημαίνει, πως οι σλάβοι κάτοικοι του, που ομιλούν βουλγαρική διάλεκτο, εξακολουθούν να έχουν εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδος και για αυτό άλλωστε είναι ανυποχώρητοι, θέλοντας οπωσδήποτε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία.
    3)Επειδή η Ελλάδα περιστοιχίζεται από εχθρούς και πρώην εχθρούς της, Τούρκους, Βούλγαρους (3 φορές κατέλαβαν τμήματα της Μακεδονίας τον 20ον αιώνα), Αλβανούς (Τσάμηδες, κ.λπ.), πέραν των Σλαβοσκοπιανών της Επαρχίας του Βαρντάσκ, δεν μπορεί να υποχωρήσει σε αναγνώριση ψευδομακεδονικού κράτους. Αυτό θα ήταν και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας, που θα άνοιγε μάλιστα την "όρεξη" στους γείτονες μας.
    4)Όσον αφορά τους συμμάχους μας, ας βάλλουν στην ζυγαριά, την γεωπολιτική αξία της Ελλάδος από την μιά και την αξία της "Επαρχίας του Βαρντάσκ" από την άλλη, και ας σταματήσουν να πιέζουν, αδίκως μάλιστα, την Ελλάδα, η οποία είναι παλαιό μέλος της συμμαχίας, ενώ η ισλαμική Τουρκία εξελίσσεται σε ένα νέο, σουνιτικό, Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.