30/1/18

Ν. Κοτζιάς για «Μακεδονικό»: «Όχι» σε ενδιάμεση συμφωνία - Όνομα στα σλάβικα

«Πρέπει να λυθούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού» - Τον Φεβρουάριο οι προτάσεις της κυβέρνησης
«Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος. 
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, απορρίπτοντας τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, σημείωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, προέκρινε ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την πΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ.Νίμιτς.
Αναφορικά με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας. «Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της πΓΔΜ.

«Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων. «Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».


Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Κοτζιά στην ΕΡΤ


Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ και στην «Επόμενη Μέρα» το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Αυτοί που διαμόρφωσαν αυτό το πρόβλημα 25 χρόνια, ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση απέναντι σε εμάς για να δυσκολέψουν μια συμφωνία, είπε και ανέφερε πως η συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδα για καθιέρωση στον ΟΗΕ της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονική» έγινε το 1977 επί Καραμανλή στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ το συγκεκριμένο όνομα και τα παράγωγά του καθιερώθηκαν στον ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση μεταξύ 1192-1994 στην οποία καμία από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήγε να διαπραγματευτεί.

«Ας μη σηκώνουν το πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά ας είναι πιο σεμνοί», είπε.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί μυστικής διπλωματίας τονίζοντας πως συνομιλίες γίνονται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες και «όχι με τρίτους».

Για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως το προοίμιο και σε δύο άρθρα και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της FYROM απέναντι σε αλλαγές καθώς δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Όπως η Ελλάδα ζητά πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πως η επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα αποτελούν προϋπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Δεν πειθαρχούμε τις θέσεις μας στο ΝΑΤΟ αξιοποιούμε απλά τη συγκυρία προς όφελος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε και είπε πως έχει στείλει μήνυμα σε όλους, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία να μην ανακατεύονται « όποιος ανακατεύεται είναι σαν να μη θέλει να βρεθεί λύση», είπε.

Ο,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο υπουργός και στάθηκε στη σημασία της διευθέτησης των προβλημάτων με την ΠΓΔΜ.

«Δεν πρέπει θέλουμε τη διάλυσή της γείτονος όπως κάποιοι λένε. Εάν διαλυθεί –που δεν θα συμβεί- θα έχουμε επέκταση άλλων κρατών και νέες συγκρούσεις πάνω από το κεφάλι μας. Μας συμφέρει η σταθερότητα στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη μας σχετίζεται με την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η επίλυση μας ενδυναμώνει γεωστρατηγικά.

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι συνέβη και πριν 20 χρόνια -που δεν δεχτήκαμε να μπούμε στην τεχνική επιτροπή της ΕΟΚ για να συζητήσουμε πιθανές λύσεις, οπότε η FYROM πήγε στον ΟΗΕ και έγινε κράτος μέλος με την προσωρινή ονομασία- το επόμενο που προτίθενται κάνουν αλλά δεν εμείς θα το αφήσουμε να συμβεί, είναι να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ζητήσουν αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα. Δεν έχουμε κερδίσει κάποιο πόλεμο, δεν τους υπαγορεύουμε όρους, δεν είναι ηττημένοι, έχουν διεθνείς υποστηρίξεις», είπε.

Για τις ονομασίες που πρότεινε ο Νίμιτς

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Τι ζητά η Ελλάδα

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό είπε και εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία έχει 7 πτυχές: το όνομα, η χρήση του, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντομεύσεις.

Η λύση είναι αναγκαία, είπε και καταλόγισε διγλωσσία στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα, εμείς, το βρήκαμε. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα.», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Για τις διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σχετικά με τη διαφωνία του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή για το ονοματολογικό βάσει των αποφάσεων τριών υπουργικών συμβουλίων και ότι είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε ως «ελληνική πρωτοτυπία το αν υπάρχει μία διαφωνία να πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι δόθηκε από τον κ. Καμμένο «η αυταπάτη σε ορισμένους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανατρέψουν την κυβέρνηση». 

Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα που υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα ζήτημα που δεν είχε τεθεί στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως αυτό του ονόματος των Σκοπίων», υπογραμμίζοντας ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αν ο κ. Καμμένος στηρίζει το συνολικό κυβερνητικό έργο θα παραμείνει στην κυβέρνηση με αυτή του την διαφοροποίηση», διότι «υπάρχει συναντίληψη" στα δύο βασικά θέματα που ήταν τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα». Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι σύμφωνοι με την κυβερνητική πολιτική. 

Για τα συλλαλητήρια

Τέλος αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε πως είναι έκφραση δημοκρατίας, «δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται από ακροδεξιά στοιχεία».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι έκφραση δημοκρατίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρελαύνουν δεξιά στοιχεία που έχουν άλλους στόχους. Τόνισε όμως για τους απλούς ανθρώπους που έχουν μία αγωνία για την ταυτότητά τους ότι «σήμερα η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πραγματικότητα με τον πιο ριζοσπαστικό, πατριωτικά υπεύθυνο και σε εθνική κατεύθυνση τρόπο», ώστε «να φύγουμε από τις 140 χώρες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, η οποία δεν θα αφήνει υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας». 

Ερωτηθείς αν τα συλλαλητήρια βοηθούν τη διαπραγμάτευση - ενόψει και του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα- ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αυτό που βλέπουν και ερμηνεύουν όλοι έξω είναι ότι δεν είναι μόνο τα Σκόπια που έχουν αλυτρωτισμό αλλά και η Ελλάδα. Το "η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική" που είναι ένα αίσθημα βαθύτατο για τους Έλληνες Πολίτες διαβάζεται, όπως σημείωσε, έξω με διαφορετικό τρόπο από ό,τι με τη δικιά μας δημοκρατική ευαισθησία στην Ελλάδα.

Ο απλός άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά θά ‘θελα να καταλάβει τι συμβαίνει επί 70 χρόνια, το όνομα υπήρχε από τότε που οι ελληνικές κυβέρνησεις είχαν συμφωνήσει στην ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έμεινε «Μακεδονία». Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση και να ξεφύγουμε από υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Για την εκκλησιαστική διάσταση του ονοματολογικού

Απαντώντας  σχετικά με την εκκλησιαστική διάσταση του ονοματολογικού, αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Νις του 2002 στην οποία προβλέπεται και αιτείται η ονομαζόμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" της πΓΔΜ να γίνει αυτόνομη ή ακόμα και αυτοκέφαλη και να μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδας, όπως λεγόταν στο Μεσαίωνα. «Νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό να βοηθήσει η ελληνική Εκκλησία στην επανάκαμψη της ονομασίας αυτής της Εκκλησίας σε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Αυτό νομίζω ότι είναι το κύριο καθήκον της Εκκλησίας» συμπλήρωσε.

Συζητήσεις με την Αλβανία 

Δεχόμενος τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις αλβανικές συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης  το "τσαμικό" εξηγώντας χαρακτηριστικά: «η αλβανική πλευρά το θέτει, η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν το συζητάει και εκεί τελειώνουμε». «Νομίζω» πρόσθεσε «ότι η αλβανική πλευρά θα θελήσει και θα κάνει προτάσεις για ορισμένες γενικές αρχές για ανθρώπινα δικαιώματα και πως εφαρμόζονται».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που άλλαξε τις προκλητικές  δηλώσεις  προ μηνών του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με νηφαλιότητα, υπομονή και επιμονή φέρνουν τα αποτελέσματά τους». Έκρινε ως πολύ θετική τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων, της αποκατάστασης ελληνικών εκκλησιών που είχαν καταστραφεί, της απόδοσης αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο αναγνωρίζοντας τον έργο του, όπως και το ότι έγινε εφικτή μία συμφωνία σε ένα σύνολο θεμάτων, όπως σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και θα πραγματοποιηθεί μία κοινή δήλωση και ένα σχέδιο κοινών δράσεων μαζί με την αλβανική κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία πριν από το Πάσχα.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Να τον προσλάβει, λοιπόν, ως σύμβουλό του ο Αρχιεπίσκοπος για να διδαχθεί απ' αυτόν πιο είναι το καθήκον της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Κοτζιάγιεβιτς,
    ἀναγνωρίζετε ὅτι ἀπεθύνομαι σέ σᾶς μέ χρήση τοῦ ὀνόματός σας στά σλαβικά... λοιπόν:
    Κε Κοτζιάγιεβιτς, εἴτε στά Ἑλληνικά εἴτε στα σλαβικά τό ὄνομα Μακεδονία δέν πρέπει να δοθῆ.
    Διότι, ὑπάρχει ταύτισις σημαινομένων.

    Β) Δέν λέγεται,κε Κοτζιά, ὅτι "η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική", λέγεται πολύ σωστά σήμερα:
    "Ἡ Μακεδονία εἶναι μόνο Μία καί εἶναι Ἑλληνική".
    Κανείς ἀλυτρωτισμός ἐκ μέρους μας, ἄρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.