11/5/18

Ο Ακιντζί κατήντησε κολαούζος της Άγκυρας

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ του φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα που έχει επανέλθει εντονότερα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τις συζητήσεις της Λευκωσίας με την Αίγυπτο για τη σύναψη συμφωνίας αλλά και της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, που φιλοξένησε η χώρα μας. Από τα όσα αναφέρονται δημοσίως από όλους τους βασικούς παίκτες, «το νερό μπήκε στο αυλάκι». Τι σημαίνει αυτό; Ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί για το μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως τις εξελίξεις αυτές, την πρόθεση των τριών χωρών Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ να προωθήσουν τον αγωγό EastMed, αλλά και η προδιαγεγραμμένη συμφωνία Λευκωσίας – Καΐρου για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, έχoυν ενοχλήσει την Τουρκία. Προπομπός για να προβληθεί αυτή η ενόχληση ήταν για μια άλλη φορά ο κατοχικός ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατά τα άλλα επιχειρεί να αναδείξει διαφορές με την Τουρκία στο Κυπριακό. Έσπευσε, λοιπόν, ο κ. Ακιντζί να προβάλει τη γνωστή τουρκική θέση- αξίωση, να περάσει το αέριο με αγωγούς από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Μια επιλογή, η οποία μπορεί παλαιότερα να θεωρείτο από κάποιους ως «η μόνη επιλογή», σήμερα όμως με τη συμπεριφορά του νεοσουλτάνου Ερντογάν, έχει ακυρωθεί. Έχει «καεί».
Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί σε ρόλο, όπως αναφέραμε προπομπού, υποστήριξε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο «εύλογος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο». Ο κ. Ακιντζί ισχυρίσθηκε πως αυτή δεν είναι η οδός της ειρήνης.
Η δήλωση έγινε για να σχολιάσει την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και την πρόθεση που δηλώθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως εντός 2018 υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό EastMed καθώς και στο γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί χρηματοδότηση μελετών για το έργο από την ΕΕ.
ΕΙΝΑΙ εκτίμησή μας πως η όδευση του αγωγού από την Τουρκία είναι υψηλού ρίσκου καθώς εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Είναι δυνατόν σοβαρά κράτη να επενδύσουν την υλοποίηση των ενεργειακών τους σχεδιασμών σε μια Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα; Θα εξαρτάται η προώθηση του φυσικού αερίου από τις προθέσεις και διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
ΟΣΟΝ δε αφορά τον κ. Μουσταφά Ακιντζί, θεωρούμε πως θα ήταν καλύτερα εάν προσέγγιζε το όλο θέμα στη βάση των συμφερόντων της Κύπρου. Στη βάση των συμφερόντων όλων των Κυπρίων και όχι της Τουρκίας. Και το συμφέρον της χώρας είναι η σωστή και ασφαλής αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού. Και ο κυπριακός πληθυσμός θα μπορεί να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και τα συμφέροντα. Την ίδια ώρα πρέπει να γνωρίζει πως χωρίς λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούν να είναι μέρος αυτού του μεγάλου έργου, αυτής της σημαντικής αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Όσο ενεργούν εκ μέρους της Τουρκίας και για τα συμφέροντά της, δεν μπορούν να ζητούν και μερίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.