15/12/18

Αποστολή Λουτ για τη λύση του Κυπριακού και οι λάθος διαπιστώσεις

Η ΑΦΙΞΗ στην Κύπρο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει εξελίξεις. Αν και η μέχρι σήμερα ενδείξεις δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι προφανές πως μια νέα προσπάθεια πιθανόν να προκύψει ακόμη και μέσα από τα πιο αρνητικά δεδομένα. Το έχουμε αυτό βιώσει και στο παρελθόν.  Το ζητούμενο, πάντα, είναι να προκύψει αποτέλεσμα και όχι μόνο επανέναρξη διαπραγματεύσεων.  
ΕΙΝΑΙ, πάντως, σημαντικό να αξιολογήσουμε, ενόψει των συναντήσεων της κ. Λουτ, τα όσα είπε η Ειδική Αντιπρόσωπός του στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε ομιλία της κατά τη δεξίωση που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της λήξης του έτους. 
«Τα Ηνωμένα `Εθνη πιστεύουν ότι μια λύση του Κυπριακού εντός ενός σαφούς ορίζοντα παραμένει δυνατή». Αυτή η αναφορά, που έχει περιληφθεί και στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παραπέμπει σαφώς σε χρονοδιάγραμμα. 
Εξακολουθεί να πιστεύει πως «η λύση και το μέλλον αυτού του νησιού βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, με τους ηγέτες να έχουν την κύρια ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις».  Αναφέρθηκε δευτερευόντως στις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν είναι η Τουρκία το κλειδί; Ή θεωρεί πως ο κ. Ακιντζί μπορεί να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο;  
Είναι άποψή μας πως αυτή η ισοπεδωτική εξίσωση της κατοχικής Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βρετανία είναι ενοχλητική.  Συνιστά συγκάλυψη της κατοχικής δύναμης.  
Η ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού αναφέρθηκε και στο ρόλο των πολιτών. Επισήμανε πως πρόσφατη δημοσκόπηση έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και στις δυο πλευρές του νησιού πιστεύει ότι το κοινό πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τις συνομιλίες και πως οι φωνές των απλών Κυπρίων δεν εισακούστηκαν αρκετά κατά τους τελευταίους γύρους των συνομιλιών. Τι να εννοεί άραγε με αυτό; Πως οι συζητήσεις που διεξάγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν εκφράζουν τις επιδιώξεις και τους στόχους των πολιτών; Η κ. Σπέχαρ είπε πως ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διάχυση των πληροφοριών και εμπλοκή παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένων των γυναικών και των νέων στην ειρηνευτική διαδικασία. Αυτές οι αναφορές παραπέμπουν προδήλως στην ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας. 
ΚΑΤΑ τη δική μας άποψη, είναι σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού φτάνει να μην περιορίζεται στην εμπλοκή μικρών ομάδων, που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία. Οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε πως κορύφωση της λαϊκής συμμετοχής είναι το δημοψήφισμα. Αυτό διενεργήθηκε, ως γνωστό στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2004. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκε από τρίτους, με το δέοντα σεβασμό.  
ΑΥΤΟ που προτάσσεται στην αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ είναι να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, που «θα καταστούν το συναινετικό σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις». Εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει καλή προετοιμασία και να μην ακολουθηθεί το παλαιότερο… μοντέλο με βάση το οποίο συγκλήθηκαν δυο Πενταμερείς Διασκέψεις, οι οποίες ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία. Η δεύτερη δε Πενταμερής με την κατάρρευσή της συμπαρέσυρε τη διαδικασία σε πλήρη αδιέξοδο. Αυτό δεν θέλουμε να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.