18/12/18

Ιταλία: Μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανική εκκλησία στην Μπέργκαμο

  • Εικόνα από το Μπέργκαμο (φωτ.: Matvey Smychkov / Flickr)
Η πώληση μιας καθολικής εκκλησίας στην πόλη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας προκάλεσε μια μικρή θρησκευτική αντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση, η οποία υποδαυλίστηκε από τη Λέγκα του Βορρά και ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ένα τμήμα των δημοτικών Αρχών που ασχολούνται με την υγεία προχώρησε στη δημοπρασία μιας εκκλησίας που ανήκε σε ένα νοσοκομείο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Ο πωλητής πίστευε ότι η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρούσε το χαρακτήρα του κτηρίου. Επί τρία χρόνια χρησιμοποιούσε την εκκλησία ως δάνειο. «Όταν μετακομίσαμε εδώ τον Αύγουστο του 2015 μας διαβεβαίωσαν πως αργότερα θα μπορούσαμε να την αγοράσουμε» δηλώνει ο ιερέας Γκεόργκι Βελέσκου στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο δεν πήγαν όλα κατ' ευχήν. Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε στη δημοπρασία η Ένωση Μουσουλμάνων της πόλης Μπέργκαμο και αγόρασε το κτήριο για 450.000 ευρώ. Η πώληση δεν σόκαρε μόνο τους Ρουμάνους. Η σκέψη πως μια μικρή εκκλησία θα μετατραπεί σε τζαμί ήταν για πολλούς ένας είδος «εισβολής» των μουσουλμάνων.
«Ο Αλλάχ διώχνει τον Χριστό»
Η Ιταλία για δεκαετίες ήταν μια χώρα που «εξήγαγε» μετανάστες. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αλλάξει η κατάσταση και έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι εντάσεις με τον τοπικό πληθυσμό ενώ παράλληλα επωφελείται η ακροδεξιά Λέγκα. Αυτή τη στιγμή διαβιούν στην Ιταλία 5,1 εκατομμύρια νόμιμα καταγεγραμμένοι μετανάστες. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 27% σε σχέση με το 2012. Το ποσοστό τους στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 8,5%. Παράλληλα στην Ιταλία ζουν και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.
«Ο Αλλάχ διώχνει τον Χριστό» ήταν το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφόρησε η ακροδεξιά εφημερίδα «Λίμπερο» όσον αφορά τη δημοπρασία της εκκλησίας.
Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στη Λέγκα, υποσχέθηκε να ακυρώσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και διαβεβαίωσε σχετικά και τον Ρουμάνο ιερέα Γκεόργκι Βελέσκου. Ωστόσο, ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μπέργκαμο Τζόρτζο Γκόρι θεωρεί προβληματικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και διαπνεόμενο από ρατσιστικά κίνητρα. Από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι σε ανθρώπινο επίπεδο μπορεί να καταλάβει τους κατοίκους. Για τους καθολικούς κατοίκους της Λομβαρδίας, η μικρή αυτή εκκλησία έχει διαφορετική βαρύτητα. Στο νοσοκομείο γεννιούνταν μωρά και πολλά από αυτά βαφτίζονταν σε αυτή την εκκλησία.
Ωστόσο ένας νόμος καθιστά πολύ δύσκολη την ανέγερση τζαμιών. Εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμάνων του Μπέργκαμο δεν θέλησε πάντως να κάνει σχετικές δηλώσεις. Περίπου 400 μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται αυτό το διάστημα σε ένα χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένα παλιό ξυλουργείο. Ο πατέρας Γκεόργκι Βελέσκου δηλώνει πως συμπονά τους μουσουλμάνους, αλλά πιστεύει πως δεν θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στη δημοπρασία.

2 σχόλια:

  1. Περίπου 12.000€ κόστισε για κάθε μουσουλμάνο της περιοχής το κτίριο.
    Είναι φυσιολογικό κάθε μετάβασης να συμμετέχει με 12 χιλ.ευρώ.
    Όχι βέβαια, είναι χρήματα που ήρθαν από τον κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να δεις τι θα γίνει στην Ελλάδα με τον μεταναστευτικό νόμο του ΟΗΕ.
    ΣΥΡΙΖΑΣΛΑΜ, για μία Ελλάδα χωρίς Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.