19/12/18

Πρέσβης Ρωσίας στην Αθήνα: Οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο, να μην ανησυχεί η Ελλάδα

Τι είπε ο Σεργκέι Μασλόφ για την συμφωνία των Πρεσπών - Πώς χαρακτήρισε τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα - Γιατί οι Ρώσοι εποφθαλμιούν την ελληνική τεχνογνωσία στις ιχθυοκαλλιέργειες και το ελληνικό... λαβράκι
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την μετονομασία της γείτονος χώρας σε Βόρεια Μακεδονία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ρωσο – ελληνικές σχέσεις, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ. 
Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων με αφορμή τη συμπλήρωση 190 διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ο κ. Μασλόφ επανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σερκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίον η Ρωσία (σ.σ μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε τη γείτονα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας) «δεν είναι αντίθετη με μια νέα ονομασία και όποια συμφωνία υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ θα γίνει σεβαστή από τη Ρωσία».  Ωστόσο ο Ρώσος πρέσβης έκανε ξεκάθαρο ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ καθώς διαφωνεί κάθετα με τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα ενός πολύ επιτυχημένου έτους στις διμερείς σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μασλόφ, τονίζοντας τη συμφωνία Αθήνας - Μόσχας για τα εγκαίνια δύο νέων επίτιμων προξενείων στη χώρα μας, σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη. 

Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με το παράδειγμα της Ελούντας στην Κρήτη, καθώς και στους 850.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Αναφορικά με το εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα που έχει επιβάλει η Ρωσία, ο κ. Μασλόφ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξαίρεση, καθώς το εμπάργκο αποτελεί τη ρωσικά απάντηση στις «παράνομες» (όπως τις χαρακτήρισε) κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. 

«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας και αναπτύσσουμε ικανοποιητικά τις σχέσεις μας» - «Οι  S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο»

Ο πρέσβης της Ρωσίας ανέπτυξε και τις ιδιαίτερες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία σε  οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η «Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας κρίνονται πολύ ικανοποιητικές». Με περισσότερους από 5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και την αναμενόμενη πώληση του συστήματος S-400, ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς οι S-400 είναι «αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο». 

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ τόνισε ότι για πιθανή επέκτασή του και σε ελληνικό έδαφος απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού.
Πρώτο Θέμα

15 σχόλια:

  1. Οι η κατοχή της Κύπρου, οι καθημερινές παραβιάσεις, και απειλές τον τούρκων είναι και αυτές 'αμυντικές' ενέργειες κ πρέσβη?

    Μας βρήκε χαζούς και μας δουλεύει, ως συνήθως, το ξανθό γένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που αναφέρεις είναι πράξεις/στάσεις επιθετικές. Οι S-400 δεν παύουν να είναι αμυντικοί. Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου.

      Διαγραφή
    2. Σωπα φιλε. να δουμε ποιο αεροπλανο θα μπορη να απογειωθεί με ασφαλεια απο την Ταναγρα, οταν οι Μογγολοι θα εχουν μια συστοιχία S400 απεναντι στην Σμυρνη...!!!!

      Διαγραφή
    3. @ skydiver lakis

      Αυτό λέω. Είναι όπλο αμυντικό. Δεν σού επιτίθεται μ' αυτό. Υπάρχουν άλλοι πύραυλοι επιθετικοί.

      Διαγραφή
    4. Επιθετικη, η αμυντική ειναι η χρησιμοποίηση του οπλου..
      Οχι το ιδιο το οπλο..

      π.χ Τα αντιαρματικά, ειναι αμυντικά οπλα ????
      Τα τουφεκια, τα περιστροφα ??

      Διαγραφή
  2. Οι η κατοχή της Κύπρου, οι καθημερινές παραβιάσεις, και απειλές τον τούρκων είναι και αυτές 'αμυντικές' ενέργειες κ πρέσβη?

    Μας βρήκε χαζούς και μας δουλεύει, ως συνήθως, το ξανθό γένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι μας δουλεύουν, όχι μόνο το ξανθό γενος. Ίσως και περισσότερο, οι άλλοι, οι φίλοι σύμμαχοι... Τώρα αυτή η δήλωση όντως είναι δουλεμα ψιλό γαζι. Μιλάμε για ένα σύστημα με εμβέλεια 300-400 klm. Θεωρητικα θα μπορούν να χτυπήσουν οτιδηποτε στο Αιγαίο

      Διαγραφή
  3. "....ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς οι S-400 είναι «αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο»"
    Μά μία ἀπό τίς κύριες ἄμυνες τῆς Ἑλλάδος ἄν οἱ Τοῦρκοι ἐπιχειρήσουν νά καταλάβουν κάποιο Ἑλληνικό νησί, εἶναι ἡ Ἐλλληνική ἀπάντηση στό Τουρκικό ἔδαφος, ἐκεῖ πού τούς πονάει.
    Ἄν ἡ Ρωσία ἀποκλείσει μιά τέτοια ἀπάντηση ἀπό πλευρᾶς τῆς Ἑλλάδος, δίνοντας τούς S- 400 - στούς πάντα ἐπιθετικούς κομπλεξικά ἐναντίον τῶν Ἑλλήνων Τούρκους -
    ἄς μήν τῆς κακοφαίνεται, ὅταν οἱ Ἕλληνες πολιτικοί κολλᾶνε τήν Ἐλλάδα στίς πολιτικές τῶν ΗΠΑ, στόν βαθμό πού αὐτό ἀποτελεῖ ἀντίβαρο στήν Τουρκική ἐπιθετικότητα.

    Μέ ἄλλα λόγια, τί ἐγγυήσεις ἔχουμε ὅτι ἡ Τουρκία δέν ἐργαλειοποιεῖται διά τῶν S-400 ἀπό τήν Ρωσία - καί ὅτι δέν θά χρησιμοποιηθῆ ἄρα ἀπό τήν Μόσχα γιά ὑπονόμευση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας τῆς Ἑλλάδος - προκειμένου νά πληγῆ ἡ συνοχή ἤ ἡ δυναμική τοῦ ΝΑΤΟ στήν περιοχή μας;
    Διδομένων τέτοιων ἐγγυήσεων, πού πρέπει νά δοσθοῦν ἁπτά καί ὄχι ἀναγκαστικά ἀνοικτά, μποροῦμε νά εἴμαστε ἥσυχοι. Ἀλλιῶς...

    [Ἄλλωστε, γιά μᾶς τό ΝΑΤΟ δέν εἶναι μιά δική μας ἐπιλογή μετά τό 1991. Ἁπλῶς ἦταν τό ΝΑΤΟ καί δική μας ἐπιλογή τό 1951, καί μέχρι τό 1990, λόγῳ τοῦ ἐμφανοῦς κουμουνιστικοῦ κινδύνου τότε. Ἀλλά δέν ἐξαφανίσθηκε ἡ ἐπιλογή τοῦ ΝΑΤΟ μαζί μέ τόν ἐμφανῆ κουμουνιστικό κίνδυνο μετά τό 1991, ἀλλά τόν υἱοθέτησε, τόν κουμουνισμό τό ΝΑΤΟ, ὡς λανθάνοντα κουμουνισμό, στήν κοινωνία καί στήν οἰκονομία].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμυντικό η "επιθετικό" εν προκειμένω δεν σημαίνει και πολλά...Ενα σύστημα που ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΣ "στεγανοποιεί" εναέριο χώρο σε απόσταση εως και 200 - 300 χλμ απο το σημείο εγκαταστάσεως των ραντάρ του και βεβαίως αναλόγως της θέσεως και του υψομέτρου - οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν πάντα - δεν είναι ΜΟΝΟ αμυντικό η επιθετικό.
    Οταν "απαγορεύεις" την εναέριο υποστήριξη στον εχθρό δεν το κάνεις ΜΟΝΟ για αμυνα.Αποκτάς εναέριο κυριαρχία στην περιοχή εδιαφέροντος και συνήθως αυτό γίνεται προκειμένου να επιτεθείς...Γιατί τα δικά σου μέσα θα πετούν και θα επιχειρούν ενώ τα εχθρικά (του αμυνομένου...) οχι. Η με πολλές απώλειες...
    Επειδή ομως ο Θεός αγαπά τον κλέφτη αλλά και τον νοικοκύρη οφείλομε να επισημάνωμε οτι τα Ρωσικά IFF δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα...Μήν εχωμε τίποτε απώλειες F - 35 σε Τουρκική επίθεση απο Τουρκικά S - 400 ! Βλέπε Συρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας και αναπτύσσουμε ικανοποιητικά τις σχέσεις μας» - «Οι S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο»
    ΟΡΣΕ ΡΩΣΟΛΑΓΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ονειρεύονται Σ-400 Ρώσοι και Τούρκοι...Ούτε στην άλλη ζωή...τελεία και παύλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι...θα κανουν αμυνα οι τουρκοι πανω απο το αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτι τέτοιες εξυπνάδες έλεγε και ο λαός πριν να έρθει ο τ΄γρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Ρώσοι έχασαν τις δύο μεγαλύτερες αυτοκρατορίες μέσα σε ένα μόνο αιώνα, γεγονός που δειχνει περίτρανα ότι κρατούν το παγκόσμιο ρεκόρ μπουμπουνισμου. Ας συνεχίσουν να γυαλιζουν τις μπότες των γεγοκτονων τους Γερμανών και θα πάνε μπροστά. Ανιστορητο το Ορθόδοξο γένος όλων των ανατολικών Χριστιανών μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Instead of us having the S-400 in Sanothrace for example, Turkey will deploy them in its most vonurable region.
    Why do we blame the Russians? They have always offered us advanced technology. If we have no strategy, we are the only ones to blame.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.