31/5/19

Τι είναι οι ελίτ; Μπορεί μια κοινωνία να επιβιώσει χωρίς αυτές;

Είναι, επομένως, ανιστόρητο και ανόητο να διαχωρίζει κάποιος τους κατοίκους μιας χώρας σε λαό και ελίτ

Τι είναι οι ελίτ; Ποιοι πολίτες εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Μπορεί μία κοινωνία να επιβιώσει χωρίς την παρουσία των ελίτ; Γιατί ο Α. Τσίπρας επιτίθεται με μένος εναντίον τους; Ποιος είναι ο στόχος του και ποια τα κίνητρά του; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να απαντήσω με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και όχι εκείνην του πολιτικού επιστήμονα ή του κοινωνιολόγου, ιδιότητες που εξ άλλου δεν έχω.

Αυτό που αποκαλούμε «ελίτ» δεν είναι παρά μία κατηγορία πολιτών, η οποία χωρίζεται στην πνευματική και στην οικονομική ελίτ. Είναι οι πολίτες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους, με την ευφυΐα τους, με την εργατικότητά τους, με την τόλμη τους και με την αέναη προσπάθεια επιτυγχάνουν να υλοποιήσουν στόχους, οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική πρόοδο. Στην ελίτ εντάσσονται άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, που στοχεύουν καθημερινά ψηλά. Σε αυτήν, επίσης, εντάσσονται άνθρωποι, που χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα των επιστημών και της τεχνολογίας, προκειμένου να επιχειρήσουν να παραγάγουν πρωτοπόρα πνευματικά και υλικά προϊόντα και χρήσιμες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των έμβιων όντων και την αειφορία της φύσης. Είναι αυτοί, οι οποίοι ανοίγουν νέους ορίζοντες, δημιουργούν θέσεις εργασίας, διαπαιδαγωγούν και ψυχαγωγούν τους πολίτες και μας μαθαίνουν να οραματιζόμαστε και να κοιτάμε πάντα ψηλά. Μας καλλιεργούν την κριτική σκέψη, μας μαθαίνουν να προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να έχουμε ως πυλώνες στη ζωή μας την Ηθική και τη Δικαιοσύνη. Είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι οποίοι επιλέγουν πάντοτε ως συνεργάτες ανθρώπους πρώτης γραμμής, ενώ οι δεύτερης ποιότητας επιλέγουν πάντοτε πέμπτης ποιότητας συνεργάτες.

Για τη συνέχεια AthensVoice

8 σχόλια:

  1. Το μπαπόρι με την κόκα στον Πειραιά το έφερε ο λαός (η πλέμπα δηλαδή) ή "οι πολίτες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους, με την ευφυΐα τους, με την εργατικότητά τους, με την τόλμη τους και με την αέναη προσπάθεια επιτυγχάνουν να υλοποιήσουν στόχους, οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική πρόοδο" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Can the US survive without its top 1% responsible for 89% of innovation?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andpik.
    Το AthensVoice αγνοεί ίσως ότι ζούμε σε μια ταξική κοινωνία
    Αγνοεί ίσως και τους χρηματοδότες της ναζιστικής οργάνωσης.
    Επειδή πιθανώς και εσύ να μη γνωρίζεις την έννοια του όρου ελίτ προτείνω να ενημερωθείς σχετικά από οποιοδήποτε λεξικό της ελληνικής γλώσσας.
    Στην πολιτική ορολογία είναι πανεύκολο να μάθει κανείς τι σημαίνει ελίτ.
    Ο νεοφιλελευθερισμός που υποστηρίζεις με θρησκευτική ευλάβεια είναι το οικονομικό σύστημα που δίνει όλα τα κέρδη στην ομάδα που εντάσσονται στην ελίτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Christo,

      You should check the meaning of elite and you should had learnt by now Greece has no classes with solid ideologies. A bunch of opportunistic tomb riders.

      The elite the article is talking about has to do with meritocracy...

      Διαγραφή
    2. Dear NikoApelles,

      ατ φέρστ, You should check the meaning of elite

      ατ σέκοντλι, Το άρθο δεν μιλάει για την meritocracy, μιλάει για το τι είναι η ελίτ και δίνει και ορισμό (μπλέ γραμματάκια) περί αυτής (λανθασμένο). Ο τίτλος της ανάρτησης της έγκυρης εφημερίδας της πρεσβείας είναι “what is elite?”, δηλαδή στα ελληνικά “Τι είναι οι ελίτ;” ΚΑΙ ΟΧΙ “what is meritocracy?” Εκτός από την πνευματική, και την οικονομική ελίτ (που αναφέρει το “Για τη συνέχεια AthensVoice”), υπάρχει και αυτή η ελίτ που πολύ σωστά αναφέρει ο Χρήστος.

      Ο Τζωρτζ Σόρος κατά την γνώμη σου ανήκει στην ελίτ? και αν ναι, σε ποιά ελίτ κατά την γνώμη σου?

      Τέλος, κατά την γνώμη σου το π.χ. “Ανήκομεν εις την Δύσιν, ΕΕ, ΝΑΤΟ, God Bless America, God Save the Queen, Μνημόνια” είναι για σένα solid ideologies στο Ελλάντα?

      Διαγραφή
    3. Dear Acer,

      This is how the article starts,

      Αυτό που αποκαλούμε «ελίτ» δεν είναι παρά μία κατηγορία πολιτών, η οποία χωρίζεται στην πνευματική και στην οικονομική ελίτ. Είναι οι πολίτες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους, με την ευφυΐα τους, με την εργατικότητά τους, με την τόλμη τους και με την αέναη προσπάθεια επιτυγχάνουν να υλοποιήσουν στόχους, οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική πρόοδο.

      Read carefully the last 2 words. Without a contribution to the common good, an elite becomes just another paracite in the society. Just like our go ernment(s).

      Διαγραφή
  4. Ειναι και οι ....φρυγανιες που τριβονται αν τις πιεσεις..( Ελιτ)...Δεν ζουμε σε κοινωνια ταξικη...Σε Τοξικη ζουμε...Παντου τοξινες γεμισαμε..Οτι τα πανω ..και τα κατω ..ελεγαν σοφοι προγονοι...Οχι ταξη δεν εχουμε...αλλα πληρη αταξια.Οτι ναναι τα πανω...οτι ναναι και τα κατω..Ο Χρηστος ειναι οπαδος της αποψης οτι η ενταξη σε αυθαιρετα συνολα φτιαχνει ..εκ Θεου το καλο.Το ιδιο και οι ...εχθροι του νομιζουν...Αλλα αν εισαι τοξινη...θασαι ιδιος σε ολα τα συστηματα αναφορας...Το θεμα ειναι να μην εισαι ....Τι ειπα τωρα..!! Ετσι Χρηστο ?? Οχι....σοφιστικε λογια !! ( σοφιστικε = αερας κοπανιστος με αρωμα φραουλας )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.