31/5/19

Guardian: Η ελληνική μεσαία τάξη αποδεκατίστηκε από τους φόρους της κυβέρνησης Τσίπρα

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να ολοκληρώσει την συντριβή ενός κόμματος πρώην ριζοσπαστών που εξελέγη στο «πικ» της κρίσης του ελληνικού χρέους, γράφει η βρετανική εφημερίδα
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι "έτοιμος για μάχη" μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αλλά οι κεντροδεξιοί αντίπαλοί τoυ κερδίζουν έδαφος», γράφει η εφημερίδα «Guardian» σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη χώρα μας.


«Τέσσερις ημέρες μετά την προκήρυξη εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει έναν "ανηφορικό αγώνα" για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τον αριστερό ηγέτη.

»Αφού υπέστη μια απροσδόκητα βαριά ήττα στην πατρίδα του, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, απορρίφθηκε επίσης από τους Έλληνες της διασποράς, σύμφωνα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών. Με καταμετρημένο το 100%, το 33,9% ψήφισε υπέρ του κεντροδεξιού κόμματος της ΝΔ ενώ το 15,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

»Το αποτέλεσμα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ηράκλειου έργου με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι βαλλόμενοι από παντού Αριστεροί πριν από τις πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ανακοινώσει εκλογές τέσσερις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη ΝΔ με μια άνευ προηγουμένου διαφορά - 9,3%- που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά σε ευρωεκλογές την Ελλάδα», γράφει ο Guardian.

«Ο δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρώσει την συντριβή ενός κόμματος πρώην ριζοσπαστών που εξελέγη στο "πικ" της κρίσης του ελληνικού χρέους με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψουν την διεθνώς επιβληθείσα λιτότητα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών και όλων των μεγάλων δήμων αναμένεται να κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε στον «Guardian» ο καταξιωμένος πολιτικός αναλυτής, Ηλίας Νικολακόπουλος.

«Εκτός από ένα θαύμα λίγοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει τη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 600 χιλιάδες ψηφοφόρους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015», προσθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν απέδρασε από τις εξαντλητικές επιπτώσεις μιας οικονομικής κατάθλιψης που είχε να εμφανιστεί από την επιστροφή της Δημοκρατίας το 1974», γράφει η εφημερίδα.

Το άρθρο του «Guardian» αναφέρει ακόμα ότι: «Όπως και οι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση Τσίπρα παρέμεινε αναγκασμένη να επιβάλει τις ίδιες πολιτικές που είχε υποσχεθεί κάποτε να καταργήσει σε αντάλλαγμα τα προγράμματα διάσωσης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την ενίσχυση της αφερέγγυας οικονομίας».

«Ενώ οι Αριστεροί οδηγούσαν με επιτυχία τη χώρα προς την έξοδο από τα οκταετή μνημόνια και επέβλεπαν μια αισθητή μείωση των επιπέδων ρεκόρ ανεργίας, από 28% που ήταν το 2013 σε λιγότερο από 20% φέτος, η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα ήταν αργή», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Η ύστατη προσπάθεια του Τσίπρα να αποκαταστήσει την δύναμή του παραχωρώντας φορολογικές ελαφρύνσεις και συνταξιοδοτικά επιδόματα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, φαίνεται να απέτυχε καθώς οι συνταξιούχοι, ίσως κουρασμένοι από τις υποσχέσεις, στρέφονται προς τη ΝΔ».

«Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική μεσαία τάξη σχεδόν αποδεκατίστηκε από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης το οποίο ο Τσίπρας διαπραγματεύθηκε το 2015, υπογράφοντας πρωτοφανή δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 3,5%», αναφέρει ο «Guardian».


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.