27/3/09

Ενισχύει το στόλο της στον Εύξεινο Πόντο η Ρωσία

Με υπερσύγχρονα υποβρύχια ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία της στον Εύξεινο Πόντο η Ρωσική Ομοσπονδία.
Τις στρατιωτικές της δυνατότητες στο χώρο του Ευξείνου Πόντου αυξάνει κατακόρυφα η Ρωσία, πολλαπλασιάζοντας την ισχύ του υποβρυχιακού της στόλου.
Από την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελούσε ένα από τα «παράδοξα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς επιχειρούσε από ουκρανικούς ναυστάθμους και αποτελούσε το λόγο πολλών διαφωνιών ανάμεσα στις δύοκυβερνήσεις.
Ως αποτέλεσμα αυτού, αποτελούσε ένα από τους θεωρούμενους ως προβληματικούς σχηματισμούς του ρωσικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να υποφέρει από ελλείψεις όσον αφορά τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του: διαθέτει μόνο δύο ντηζελοκίνητα υποβρύχια, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται εν μέσω μακράς περιόδου επισκευών/ εκσυγχρονισμού.
Στα πλαίσια του επανεξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ανεβάσει τα υποβρύχια του στόλου σε 8-10, τα οποία θα ανήκουν σε μια από τις πλέον μοντέρνες κλάσεις του ρωσικού ναυτικού, Lada. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια θα τεθούν σε υπηρεσία μέσα στο 2010 και είναι εξοπλισμένα με ειδική αντι-σόναρ επικάλυψη και σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει βλήματα cruise.
Οι ανακοινώσεις αυτές ξεσήκωσαν αντιδράσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, η οποία δεν διατίθεται να συνεχίσει τη διάθεση των βάσεών της για τις επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου μετά το 2017 και δε βλέπει θετικά την ενίσχυσή του. Η ρωσική απάντηση ήταν ότι σύντομα δεν θα χρειάζεται η έγκριση της Ουκρανίας, καθώς μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του ναυστάθμου του Νοβοροσίσκ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Novosti

3 σχόλια:

 1. LADA είναι η εξαγώγημη εκδοχή του AMUR class κατασκευασμένο από την RUBIN

  εδώ πλήρη στοιχεία του υποβρυχίου που θεωρείται από τα πλέον σιωπηλα, σε βαθμό το ΝΑΤΟ να τα έχει ονομάσει "black hole" (μαυρη τρύπα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. amur - Rubin >> http://www.ckb-rubin.ru/eng/project/submarine/noatompl/index.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σάββα,αν θυμάμαι καλά μου είχες επισημάνει ότι Κara deniz (Black Sea)είναι η Τουρκική εκδοχή του Εύξεινου Πόντου.Τώρα βλέπω πως και συ μάλλον έχεις αποδεχθεί αυτή την εκδοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.