Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
27/3/09
Τσ. Γκραντ: Ορατός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
«Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας», ο τίτλος του άρθρου.
Του Θανάση Γκαβoύ
Σε άρθρο στους Τάιμς του Λονδίνου με τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας» ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, Τσαρλς Γκραντ σημειώνει ότι εφόσον η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν επιβάλλει δραστικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά, σημειώνει ο συντάκτης, η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα πιθανότατα θααποτρεπόταν με την εφαρμογή κάποιου «σχεδίου σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα απαιτούσε τη συμμετοχή τόσο των υπολοίπων χωρών μελών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκραντ θεωρεί ότι τα χρήματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να δοθούν από την Ε.Ε., αλλά οι όροι αξιοποίησης των χρημάτων θα έπρεπε να τεθούν από το ΔΝΤ.
Σημειώνει δε ότι οι Έλληνες δε θα ήθελαν την έξοδο από το ευρώ για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και συμβολικούς. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους εταίρους, που γνωρίζουν ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα δυσκόλευε την κατάσταση και για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο συντάκτης θέτει εξάλλου το ερώτημα κατά πόσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες διαδηλώσεις και πιθανόν τα αιτήματα εξόδου από την ευρωζώνη που θα ακολουθούσαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Εν τω μεταξύ, αντιπαραθέτοντας την ελληνική με την ιρλανδική οικονομία οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι ενώ και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα, η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση αρνείται να τα παραδεχθεί. «Σε μια χώρα όπου η μυθολογία έχει μια ιδιαίτερη μαγεία, ένας νέος μύθος έχει γεννηθεί: ότι δηλαδή με κάποιον τρόπο η αναπτυγμένη μαύρη αγορά θα προστατεύσει την οικονομία από την ισχύ της κρίσης», σχολιάζει ο συντάκτης της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνεται κυρίως η κρίση, αλλά «η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και των οικονομικών του».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Είναι αξιοθάυμαστο το πώς οι Βρετανοί εκφράζονται και μεριμνούν για αυτά τα οποία έχουν οι ίδιοι απορρίψει (π.χ ευρωζώνη). Το ίδιο συμβαίνει και με τα βρετανικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία την ώρα που βουλιάζουν κυριολεκτικά εκδίδουν εκθέσεις για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και την οικονομία της χώρας εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία τους για την πορεία τους. Ο γυαλός δεν είναι απαραίτητα στραβός, ή κι αν είναι, είναι πιό στραβό το πως αρμενίζουνε αυτοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μιλήσουμε με στέρεα επιχειρήματα και όχι με κουβέντες, προθέσεις και αερολογίες. Λοιπόν αν πάρει κανείς το οικονομικό μέγεθος της Ευρωζώνης και αντιπαραβάλει το οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας για να μην καταρρεύσει η φήμη της Ευρωζώνης συμφέρει στις μεγάλες χώρες να μας κάνουν όλους δημοσίους υπαλλήλους άνευ χαρτοφυλακίου που θα πληρωνόμαστε κάθε μήνα τον μισθό μας παίζοντας τάβλι. Βέβαια το δικό μου όνειρο για την πατρίδα μου δεν είναι αυτό. Δικό μου όνειρο είναι μια Ελλάδα παραγωγική που θα συνεισφέρει μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά τέλος πάντων όλα αυτά είναι όνειρα. Όπως όνειρα είναι κάποιων Βρετανικών εγκεφάλων όλα αυτά που γράφονται για την κατάσταση στην Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη. Αλήθεια γιατί κόπτονται για την Ευρωζώνη αφού απέρριψαν το κοινό νόμισμα; Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω με τις μικρές μου δυνατότητες. Όπως δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί όταν καταρρέει το σύμπαν στην τεράστια φούσκα που δημιούργησαν αυτοί στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα. Εδώ ευτυχώς ή δυστυχώς οι εξαγωγικές βιομηχανίες είναι ελάχιστες στηριζόμαστε σαν χώρα στις υπηρεσίες κυρίως που μεταφράζεται δηλαδή σε τουρισμό οι τράπεζές μας ανακάλυψαν τον «νεοφιλελευθερισμό» μόνο πρόσφατα και ακόμα παρουσιάζουν κέρδη όταν έξω καταρρέει το σύμπαν. Αν υπάρξει πρόβλημα θα είναι δευτερογενές. Δηλαδή αφού πάθουν την ψυχρολουσία της ζωής τους οι φίλοι Βρετανοί φυσικά και μετά δεν θα έρθουν σαν τουρίστες. Αν ζεις με κουπόνια της κοινωνικής πρόνοιας δεν θα σκεφτείς ταξίδι αναψυχής στην Ελλάδα αλλά βέβαια ίσως να είναι πιο εύκολο σαν Βρετανός να αντιμετωπίσεις το βάρος της κρίσης όταν θα φαντασιώνεσαι στην ουρά για δωρεάν συσσίτιο την «κακόμοιρη Ελλάδα που πτώχευσε». Δυστυχώς λοιπόν το πρόβλημα πρώτα θα το αντιμετωπίσουν αυτοί σε μεγαλύτερη ένταση και δευτερευόντως εμείς. Γιατί λοιπόν μένουν σε μας; Πολλοί προέβλεπαν καταστροφή γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί. Η Ελλάδα όμως δανείστηκε… Πολλοί προβλέπουν καταστροφή γιατί η Ελλάδα δανείστηκε ακριβά. Όμως έχει δανειστεί και αυτό μετράει. Ας κοιτάξουν λοιπόν οι κύριοι αυτοί τα του οίκου τους και ας αφήσουν εμάς να σκεφτούμε για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας που γνωρίζουμε πολύ καλά και έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε κρίση να τα λύσουμε. Και στο κάτω, κάτω αν προβληματίζονται τόσο με την Ευρωζώνη ας μην μπουν κανείς δεν τους χρειάζεται. Αλήθεια μιας και το αναφέρουν έχουν δει το Ιρλανδικό έλλειμμα σε σχέση με το Ελληνικό που κάνουν και συγκρίσεις;-
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλευθέριος Β.
Παιδιά συμφωνώ με αυτά που λέτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜένω και δουλεύω Αγγλία και αυτο που έχω να πω ανάμεσα σε διάφορα που έχω καταλάβει γι'αυτήν την χώρα είναι ότι βάλοντας κατά της Ελλάδος (αυτή η κολοφυλλάδα η TIMES το έχει κάνει κι άλλες φορές- δεν είναι και τόσο σοβαρή τα συμφεροντά της προάγει και αυτή εννοείται) θεωρούν εαυτούς καλύτερους, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο (μακάριοι μέσα στον super-καταναλωτισμό τους, βλέπεις το Ιρακ και το Αφγανιστάν είναι πολύ μακριά)
και επίσης μετά απο τόση κατρακύλα και ξεφτίλα που έχει φάει η λύρα με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξουν ότι η ΕΕ δεν είναι στιβαρή και κραταιά.
Δεν έχει παρά να γράψει κάποιος έγκυρος 'Ελληνας δημοσιογράφος για τα χάλια της Βρεταννικής οικονομίας. 'Ετσι απλά.
Εδώ έχω κάνει συνομιλίες με νέους ανθρώπους πρίν χρόνια αλλά και πρόσφατα για τον πόλεμο στο Ιρακ και το θεωρούσαν/ουν επιβεβλημένο.
Εγώ τους απαντώ βέβαια οτι την Δημοκρατία δεν την σκηνοθετείς ούτε την επιβάλεις και άλλα πολλά.
Τι να μας πουν οι Βρετανοί.
Πάντως η δικιά μας η χώρα θέλει δουλειά και το ξέρουμε αλλά αυτός είναι λόγος για να γουστάρουμε κι όχι να απελπιζόμαστε!
Νήμα
Πολύ σωστά. Δανείστηκε η Ελλάδα, έστω και ακριβά, αλλά δανείστηκε, την εμπιστεύτηκαν και αυτό καταγράφηκε. Και όταν εξωφλούνται εμπρόθεσμα οι δόσεις, όπως γίνεται υποθέτω χρόνια τώρα μια που δεν ακούστηκε ποτέ τίποτα για καθυστερήσεις εξωφλήσεως τοκοχρεωλυσίων, θα ξαναδανειστείς με καλύτερους όρους. Πιστεύω ότι το άρθρο των Τάϊμς είναι ίσως ένα από μια σειρά άρθρων που θα συνεχιστούν εναντίον του ευρώ και της ευρωζώνης, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να βλέπουν μια ένωση στην ευρώπη, ούτε καν σε συμβολικό επίπεδο πόσο μάλλον σε οικονομικό και πολιτικό-αμυντικό αργότερα και θεωρούν ότι τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση έχουν την ευκαιρία να πλήξουν την Ε.Ε. και ξεκινάν την προσπάθεια με τον "αδύναμο" δήθεν κρίκο του ευρώ, την Ελλάδα. Είναι ποσοστιαίο το πρόβλημά μας και ανατάξιμο, αν δεν προβάλλουν εμπόδια και οι ντόπιοι εφιάλτες, Σε απόλυτα νούμερα αντιπροσωπεύει αμελητέο ποσοστό για τα ευρωπαϊκά μεγέθη, όμως όταν έχεις στόχο να καταστρέψεις κάποιον η τρίχα γίνεται τριχιά... να μην είχαμε και κουίσλινγκς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙοΠ
Καλά τώρα θα τους μάθουμε τους Αγγλους που έχουν το θράσσος και μιλάνε όταν δεν έχουν μπει καν στην ζώνη το Ευρώ κατ επιλογή τους απλά τους καίει ο πσνος τους γιατί η λίρα Αγγλίας κοντεύει να πάει ένας προς ένα με το Ευρώ. Πέραν τούτου ποιοι λένε τι αυτοί που η τρύπα του ελλειματός τους με τους LIMAN Bros είναι μεγαλύτερη από το φεγγάρι και με 400.000 άστεγους και πλέον και 2.000.000 άνεργους που ακόμα δεν ξέρουν που θα φτάσουν? Ποιοι αυτοί δεν ήταν μέσα στα τοξικά απόβλητα ? Αυτοί δεν ήταν που δεν μπορούν να πουλήσουν το ομόλογά τους ...Αλλά τι να λέμε τώρα ανέκαθεν ήταν προδότες οι Αγγλοι και ανθέλληνες με ελάχιστες εξαιρέσεις πραγματικά είναι να τους φτύνει κάποιος και μάλιστα κατάμουτρα άντε για να μη θυμηθώ στους διάφορους πολέμους τι εμπλοκές και πόσες είχαν ξεκινόντας από το 1821 και εντεύθεν.Αντε γιατί μπορεί με μερικούς δημοσιογράφους να μη συμφωνώ αλλά οι Σκωτσέζοι φοράνε τα κιλτ σαν εθνική φορεσιά της ΣΚωτίας στην Αγγλιά θα πρέπει φορέσουν τις καρό για να μπορέσουν να δικιολογήσουν την στάση τους..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα
ΚΑλημέρα κ. Σάββα :-)
Ποια είναι η χώρα που σήμερα κρατάει της τύχες της Αμερικής και δι' αυτής του κόσμου ολόκληρου στα χέρια της; Είναι η χώρα που δεν έχει καθόλου έλειμμα και που τόσα χρόνια συσσωρεύει πλεονάσματα και χρηματικά αποθέματα και που αγοράζει αυτή τη στιγμή αμερικανικά ομόλογα σωρηδόν για να μπορεί η Αμερική να χρηματοδοτεί τα τρισεκατομμύρια δολάρια των "προγραμμάτων σωτηρίας". Ναι, είναι η Κίνα. Αν σήμερα η Κίνα τους έχει φάει όλους, αυτό οφείλεται, σήμερα, την εποχή της κρίσης, στο ότι είχε πλεονάσματα και μόνον πλεονάσματα. Δεν χρωστάει σε κανέναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω η κυβέρνησή μου να μας βάλει να πληρώσουμε λίγους φόρους παραπάνω για να ξοφλήσουμε αυτό το χρέος μια ώρα αρχύτερα. Είναι όμως οι υπόλοιποι Συνέλληνες διατεθειμένοι να το δεχτούν αυτό;
Νομίζω ότι είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες να δεχτούν παραπάνω φόρους ξια έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν όμως δυνάμεις που τρέφονται δημοσκοπικά από την ανωμαλία και οποιαδήποτε υποψία έστω, ανάκαμψης, θα τα στείλει πάλι στην εσωστρέφεια και στην λήθη και αυτές ακριβώς οι δυνάμεις δεν θέλουν την ομαλοποίηση εκτός βέβαια αν γίνουν αυτές κυβέρνηση οπότε με τα ίδια έκτακτα μέτρα συν λίγα στρεματάκια δώρο στην Ανατολία για να "κοιμόμαστε ήσυχοι" και να η συνταγή της εξόδου από την κρίση... Φοβάμαι ότι θα πολεμήσουν λυσσαλέα οποιοδήποτε μέτρο ανάκαμψης με μαύρη προπαγάνδα επειδή στον τόπο μας ο κομματισμός έχει αντικαταστήσει τον πατριωτισμό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙοΠ
Οι Άγγλοι είναι οι μεγαλύτεροι υποκριτές του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζουν πως βρίσκονται ακόμη στην εποχή των αυτοκρατοριων παλαιού τύπου.
Όποιος παίρνει την υπηκοότητα, ορκίζεται πίστη στη Βασίλισσα.
Μιλάνε για ρατσισμό, δημοκρατία και ανεξιθρησκεία, όταν ο αρχηγός του κράτους (head of state), είναι άσπρος, με καταγωγή από συγκεκριμένη οικογένεια (βάση άιματος), ενώ είναι και αρχηγός της αγγλικανικής εκκλησίας. Ούτε τα χάλια στην Ιρλανδία, με τους καθολικούς, δεν βλέπουν.
Κριτικάρουν την οικονομία άλλων, χωρίς να βλέπουν τα χάλια τους.
Μιλάνε για τα εργατικά δικαιώματα άλλων, αλλά φροντίζουν να πάρουν εξαιρέσεις από τη Συνθήκη της Λισαβόνας για να μη θίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Κατηγορούν τον εθνικισμό των άλλων, αλλά το επίσημο κράτος ανακάλυψε την έλλειψη κοινωνικής συνοχής και ψάχνει τρόπους να προμοτάρει το "britishness" (βρετανικότητα).
Λένε πως οι Σκώτοι τους τρώνε τα λεφτά, αλλά τους κατηγορούν όταν ζητάνε την ανεξαρτησία τους, για να μη χάσουν την βόρεια έξοδο.
Κάνουν την πάπια στα ελληνοτουρκικά, αλλά όταν οι Νορβηγοί βγάζουν αεροσκάφη στο χώρο που οι ίδιοι θεωρουν περιοχή ευθύνης τους, τα αναχαιτίζουν. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε και θερμότερη εμπλοκή.
Είναι δήθεν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά κρατάνε μια πισινή με το έλεγχο της εισόδου και εξόδου στη Μεσόγειο (Γιβραλτάρ, Κύπρος).
Η λίρα τους έχει βουλιάξει και μας λένε πως μια ομολογουμένως αδύναμη οικονομία, όπως η ελληνική, θα έβγαινε από ζώνη ισχυρού νομίσματος για να υποτιμήσει τη δραχμή και να σωθεί.
Από πού να αρχίσει κανείς. Είναι οι μεγαλύτεροι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ του κόσμου.
Συγγνωμη παιδια, αλλα με εκπλησσει το εξης γεγονος.
ΑπάντησηΔιαγραφή4 στα 5 σχολια που εγιναν κατηγορουν τους βρεττανους και την οικονομια τους.
Εμας η οικονομια μας ειναι αριστη;
Μας δειχνουνε το δασος και βλεπουμε το δεντρο. Μια νεο-Ελληνικη νοοτροπια η οποια δεν αναλαμβανει ΚΑΜΙΑ ευθυνη αλλα αυτοματα στρεφει τις βολες της σε οσους θεωρει (φαντασιακους) εχθρους της.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ του βρεττανου αρθογραφου:
"για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνεται κυρίως η κρίση, αλλά «η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και των οικονομικών του»."
Σχολιο χρηστη:
"Εδώ έχω κάνει συνομιλίες με νέους ανθρώπους πρίν χρόνια αλλά και πρόσφατα για τον πόλεμο στο Ιρακ και το θεωρούσαν/ουν επιβεβλημένο.
Εγώ τους απαντώ βέβαια οτι την Δημοκρατία δεν την σκηνοθετείς ούτε την επιβάλεις και άλλα πολλά.
Τι να μας πουν οι Βρετανοί."
Τωρα τι να πεις;
Του αποπροσανατολισμου το αναγνωσμα.
Αχαιέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήχωρίς να απολογούμε βέβαια για το σχολιό μου δεν κατηγόρησα καμιά βρετανική οικονομία. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα να κατηγορήσω την οικονομία της Βρετανίας.
Απλά αυτό που διαπιστώνει ο κυριος τάδε για την Ελλάδα το ξέρω καλά δεν ξέρω για σένα. Δεν μου λέει κάτι νέο.
Απλά αναρωτιέμαι γιατί δεν ασχολείται με τα της λίρας ή τέλος πάντων με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν εξίσου πρόβλημα! σημαντικό.
Μυστήρια πράγματα κάτι τέτοια άρθρα να έρχονται συνήθως απο τους TIMES.
Anyway που λένε και οι φίλοι μου εδω πέρα.
Τώρα αν ήσουν λιγάκι πιο προσεχτικός θα έβλεπες ότι γραφω
"και επίσης μετά απο τόση κατρακύλα και ξεφτίλα που έχει φάει η λίρα με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξουν ότι η ΕΕ δεν είναι στιβαρή και κραταιά".
Και απλά παραθέτω την γνώμη μου για το κίνητρο της γραφής αυτού του συγκεκριμένου άρθρου. Το τι λέει για την ελληνική οικονομία το ξέρω.
Και μάλιστα απο ΠΡΩΤΟ χέρι αφού ένας απο τους λόγους διαμονής μου στην Αγγλία είναι και ο οικονομικός! Γνωρίζω πολύ καλά χώρις τον κύριο τάδε των TIMES ότι
υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και πολιτικό μιας και εμένα προσωπικά και πολλούς άλλους δεν μπορεί να μας απορροφήσει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ντροπή εν ολίγοις.
Τώρα για το μέρος του σχόλιού μου που παραθέτεις είναι άδικο να κάνεις copy-paste αυτό που σε συμφέρει για να θεωρήσεις το όλο αποπροσανατολιστικό.
Συνεργάζομαι πολύ στενά με 'Αγγλους και νοιώθω πάντα μια άνεση να μιλάω για αυτούς.
Αν δεις τελειώνω το σχολιό μου με
την διαπίστωση ότι η χώρα μας θέλει πολλή δουλειά εννοώντας
βέβαια αυτά που γνωρίζουμε -τουλάχιστον ευελπιστώ κάποιοι- ήδη, χωρίς τον 'Αγγλο.
Νήμα
Μα 6:25, δεν περιμέναμε τους Άγγλους για να μάθουμε τα του οίκου μας. Τα ξέρουμε, θα το παλαίψουμε. Του αποπροσανατολισμού το ανάγνωσμα είσαι εσύ που δεν μας απαντάς γιατί τρώγονται οι Άγγλοι μαζί μας και δεν κοιτάν τα δικά τους χάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήλίγη σοβαρότητα. Δεν είναι τα πάντα μία συνωμοσία. Η οικονομία της πατρίδας έχει όντως τα χάλια της λόγω του υπερβολικού χρέους και του ελλείματος.
Ας πούμε ότι ο μισθός σου είναι 100€, το χρέος σου είναι 10.000€ και παρ' όλα αυτά ξοδεύεις μηνιαίως 120€. Τί θα σου πούνε οι δανειστές και οι γείτονές σου, μπράβο;
Λίγη σοβαρότητα χρειάζεται και άμεση περικοπή του χρέους με περιορισμό των σπαταλών. Όταν λ.χ. σκέπτομαι πόσα χρήματα ξοδεύονται για εγκαίνια...
9:42, έτσι είναι, δεν διαφωνεί κανείς, αλλά ο αχαιός τι προσπαθεί να μας πει; ότι καλώς οι τάϊμς ασχολούνται μαζί μας και ότι άλλη δουλειά δεν είχαν αλλά ξυπνάν κάθε πρωί με την αγωνία να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο; τέτοια αγάπη πια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Ανώνυμε 9:42,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλή όχι λίγη σοβαρότητα!
Ξαναδιάβασα όλα τα σχόλια δεν κατάλαβα να μιλάει κανείς για συνωμοσία.
Είναι λογικό και εύλογο το ερώτημα γιατί δεν ασχολούνται με τα δικά τους οικονομικά προβλήματα που είναι υπαρκτά όχι φαντασιακά και μπάινουν στον κόπο να μας πουν τα ήδη γνωστά τα δικά μας που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να τα λέμε.
Τουλάχιστον κάποιοι.
Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι προτίστως πολιτικό και τίποτα άλλο και ο καθείς ας κάνει το ΧΡΕΟΣ του (για να κάνω και ένα λογοπαίγνιο).
Αποπροσανατολιστικό εγώ βρίσκω τα πατρονιστικά άρθρα απο όπου και αν
προέρχονται και σε όποιον και αν κατευθύνονται.
Ζήτω τα δέντρα! Ζήτω και τα δάση!
Νήμα
Φίλε Νήμα,
ΑπάντησηΔιαγραφήγράφοντας για συνωμοσία εννοούσα ακριβώς την αντίληψη ότι το άρθρο των Times είναι κατευθυνόμενο.
Δεν το πιστεύω. Μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας (δυστυχώς) αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και γι' αυτό ασχολούνται με την οικονομία μας. Γιατί αν καταρρεύσει, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να μας ξελασπώσουν.
Οι Άγγλοι ενδιαφέρονται για τέτοια άρθρα επειδή ακριβώς είναι κατά του Ευρώ. Τα διαβάζουν και μετά σκέπτονται: τί καλά που δεν είμαστε εκεί μέσα, μαζί με χώρες σαν την Ελλάδα.
Επιμένω στην άποψή μου. Πρέπει να περιορίσουμε τα ελλείματα και άμεσα. Κατά τη γνώμη μου τα έσοδα του κράτους είναι υπεραρκετά. Τα έξοδα είναι το πρόβλημα. Χρειάζεται εξορθολογισμός. Ένα ακόμη παράδειγμα: θυμάμαι από τον στρατό ότι κάθε μέρα μαγειρευόταν στο κέντρο εκπ/σης φαγητό για 1000 άτομα. Από αυτά όμως έτρωγαν τα 200. Οι υπόλοιποι την έβγαζαν με τοστάκια. Με μία απλή ερώτηση, θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει 800 μερίδες ημερησίως.
Πιστεύω ότι όλοι θα έχουμε να διηγηθούμε πολλές τέτοιες ιστορίες τρέλας.
ο Ανώνυμος 9:42
Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τους Times
ΑπάντησηΔιαγραφή(no time for the times :-)) το πιο πιθανόν να μην είναι ειδικά κατευθυνόμενο αλλά και πάλι δεν μπορώ να το ξέρω με σιγουριά. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι το καθετί κάνει την δουλειά του είτε για καλό ή για κακό. Απο αρθράκια μεχρί πιο επίσημες κινήσεις.
Τέλος πάντων.
Δεν είναι εκεί το θέμα.
Συμφωνούμε επι της ουσίας στο ότι έχει γραφτεί περισσότερο για να δείξουν ότι η ΕΕ δεν είναι στιβαρή, είναι αποδυναμωμένη και ένα ακόμα λιθαράκι έναντια στο ΕΥΡΩ ποτέ δεν έβλαψε κάνεναν στο Βασίλειο. Αλλά να μου επιτρέψω να σιχαίνομαι τα πατροναρίσματα απο χώρα σε άλλη χώρα. Το ίδιο θα σιχαινόμουνα άμα κάποιος στην Ελλάδα έγραφε ένα άρθρο για να διδάξει στους Ρουμάνους ότι πρέπει να κάνουν το ένα ή το άλλο για να καλυτερέψει η οικονομία τους.
Μέσα είμαι κι εγώ για Αυτάρκεια και όχι σπατάλες και ναι η χώρα μας δυστυχώς βρίθει απο ιστορίες καθημερινής τρέλλας.
Εδώ είμαστε να κάνουμε κάτι,
Για να δούμε,
φιλικά,
Νήμα