30/3/09

Ισραήλ: Τελικά βγήκε ένα τέρας

Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΛΕΛΗ
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθούσε ενάμιση μήνα και τελικά τα κατάφερε: σχημάτισε μια κυβέρνηση-τέρας με όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και, πολύ περισσότερο, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακούκράτους.
Ο Νετανιάχου συμφώνησε αρχικά με τον ακραίο λαϊκιστή και ρατσιστή Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στον οποίο έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα άρχισε να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των μικρότερων θρησκευτικών και ακραίων εθνικιστικών κομμάτων και τελικά σημείωσε τη μέγιστη «επιτυχία» εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Η «θυσία» Μπαράκ
Ο ηγέτης των Εργατικών, «θυσιάστηκε» και μπαίνει στην κυβέρνηση για να λειτουργήσει, όπως είπε, «ως αντίβαρο για να μην είναι μόνο η δεξιά σε αυτήν»!
Ετσι, ο Νετανιάχου έχει ήδη την υποστήριξη 66 βουλευτών σε σύνολο 120 και μπορεί να ξεπεράσει και τους 70, αν στο μεταξύ πείσει ένα ακόμη μικρό δεξιό θρησκευτικό κόμμα να μπει στην κυβέρνηση.
Αν ώς την Παρασκευή, που λήγει η εντολή του, δεν εξασφαλίσει άλλη προσχώρηση, παραμένει στην αντιπολίτευση μόνο η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι του Καντίμα με 28 έδρες -πρώτο κόμμα- και, βέβαια, τα κόμματα της αριστεράς και των Αράβων -σύνολο 10 έδρες- που δεν περιλαμβάνονται ποτέ στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, αφού θεωρούνται από τα κατεστημένα κόμματα ως μιάσματα...
Εκείνος, όμως, που κέρδισε τις -κακές- εντυπώσεις είναι ο Εχούντ Μπαράκ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, που είναι και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο οποίος κατάφερε να εξαπατήσει και να παρασύρει το 59% των συνέδρων του κόμματός του ώστε να στηρίξουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, για «να σωθεί η χώρα και να αντιμετωπίσει τις δύο μεγάλες απειλές, την οικονομική κρίση και το Ιράν».
Πρόκειται για έναν τακτικιστή ολκής, ο οποίος ως μέλος της κυβέρνησης δεν είχε υποστηρίξει τις συμφωνίες του Οσλο ΙΙ το 1995, και αργότερα, στο Καμπ Ντέιβιντ, τον Ιούλιο του 2000, είχε προσπαθήσει να υφαρπάξει την υπογραφή του Γιάσερ Αραφάτ σε μια προφορική συμφωνία, με «λαγούς και πετραχήλια», αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Το αντάλλαγμα που υποτίθεται ότι απέσπασε, ήταν μια γενικόλογη δήλωση του Νετανιάχου ότι θα διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή για την ειρήνη και τη διαβεβαίωσή του προς τους Παλαιστίνιους ότι «η κυβέρνησή του θα είναι εταίρος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη γρήγορη ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας».
Στη φράση αυτή κρύβεται ολόκληρη η στρατηγική του Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται να δεσμευτεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, αρνείται να συζητήσει το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη και αντιπροτείνει ως δόλωμα στους Παλαιστίνιους μια οικονομική ανάπτυξη, η οποία υποτίθεται θα αποτελέσει βάση για καλύτερες διευθετήσεις στο μέλλον.

Η αποκάλυψη
Δεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε καν μερικές ώρες για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις του, καθώς αποκαλύφθηκε ότι έκανε μυστική συμφωνία με τον Λίμπερμαν για την κατασκευή 3.000 νέων κατοικιών, ως επέκταση στον ισραηλινό οικισμό Μαάλε Αντουμίμ, που βρίσκεται μέσα στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και εκτείνεται ανάμεσα στον οικισμό και την Ιερουσαλήμ.
Η υφαρπαγή αυτών των εδαφών έχει ξεσηκώσει τους Παλαιστίνιους, γιατί έτσι ο παράνομος αυτός εβραϊκός οικισμός αποκόπτει την επικοινωνία της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ με τη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.
Πριν καν ορκιστεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι το μόνο που θα φέρει είναι νέες συγκρούσεις, νέα θύματα και ακόμη χειρότερα αδιέξοδα.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Ουδεν σχολιον.
    Μη μας αποκαλεσουν παλι, Φασιστες, Ναζιδες, Ρατσιστες κλπ. κλπ.
    "Φυλαγε τα ρουχα σου ναχεις τα μισα"
    που λενε και στο Μπρουκλιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν πλαστούς τίτλους, όπως φαίνεται στα οθωμανικά αρχεία.

    Είδατε πουθενά την είδηση, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες;

    http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20974

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.