27/3/09

Γκιουλ: Δεν προβάλει βέτο στο διορισμό Ράσμουσεν ως γ.γ. του ΝΑΤΟ

Τα μαζεύει η Τουρκία και τώρα δηλώνει (άραγε με ποιό αντάλάγμα;) ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό της Δανίας, Ρασμούσεν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα προβάλει βέτο στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Αντερς φον Ράσμουσεν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών.
«Εμείς ως Τουρκία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη θέση εναντίον του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη», είπε ο Γκιούλ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γκιούλ τόνισε ακόμα ότι το πιο σημαντικό είναι το
μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει σημαντικές επιχειρήσεις και μπορεί να αναλάβει και άλλες στο μέλλον, επομένως εκείνος που θα μπορούσε να διαχειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει γενικός γραμματέας», είπε ο τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:
«Οταν θα ανακοινωθούν τα ονόματα, τότε θα πούμε τη γνώμη μας».
Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου. Ο διορισμός του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας είθισται να αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ των 26 χωρών-μελών.
Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, εξήγησε πρόσφατα ότι η Αγκυρα είναι πιθανό να προβάλει βέτο στο διορισμό του Ράσμουσεν στη θέση αυτή, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της διότι η Δανία επέτρεψε σε ένα φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της, αλλά και από τις δηλώσεις του Ράσμουσεν το 2003 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο η Δανία χειρίσθηκε την κρίση των γελοιογραφιών που σατίριζαν τον προφήτη Μωάμεθ δεν ήταν καθόλου αρεστός στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, δήλωσαν στους εταίρους τους ότι θα υποστηρίξουν τον Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.