29/3/09

Ο Ταλάτ απαιτεί από την ΕΕ τις δύο από τις έξι έδρες της Κύπρου

Επικαλούμενος το Σχέδιο Ανάν
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Εφαρμογή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν στη διάθεση των Εδρών της επόμενης Ευρωβουλής ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο ο αυτοεπικαλούμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, Αχμέτ Αλί Ταλάτ.

Με επιστολή του της 19ης Μαρτίου, που ο ΣΚΑΙ (και το nextok.blogspot.com) αποκαλύπτουν, ο Ταλάτ ζητά από τον κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ να διατεθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι Κυπριακές έδρες του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ίδιος ζητά από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να διατηρήσει κενές τις δύο Έδρες εάντο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
Ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους σημειώνει στην επιστολή του πως θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Επίσης ξεπερνώντας τα εσκαμμένα καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες οι οποίες όπως αναφέρει αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων.

Κατ εφαρμογή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για τουλάχιστον δύο Τουρκοκύπριους ευρωβουλευτές αναφερόταν στο ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ Σχέδιο Ανάν το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απριλίου 2004.
Είναι προφανές ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να αρχίσει η εφαρμογή του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν, το οποίο στο άρθρο 7 της «πράξης προσαρμογής των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ», ανέφερε ότι: Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη βάση της αναλογικής αντιπροσώπευσης, νοουμένου ότι κάθε συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει όχι λιγότερες του ενός τρίτου των Κυπριακών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο।(σ।σ। άρα όχι λιγότερες των δύο από το σύνολο των έξι εδρών). Αυτό όμως θα ίσχυε στη περίπτωση κατά την οποία το Σχέδιο Ανάν θα εγκρινόταν για τη λύση του Τουρκοκυπριακού προβλήματος.
Έτσι λοιπόν έρχεται ο κ. Ταλάτ και ουσιαστικά απαιτεί από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να παραχωρήσει (2) δύο από τις (6) έξι κυπριακές έδρες στους Τουρκοκύπριους.
Και ποιο είναι το επιχείρημά του; Πολύ απλά λέει ότι εμείς οι Τουρκοκύπριοι είχαμε αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν ενώ αυτοί που το απέρριψαν είναι οι Ελληνοκύπριοι. Και άρα είναι άδικο να μην παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι κυπριακές Έδρες.
Ο κ. Ταλάτ όμως συνεχίζει και ζητά να μείνουν κενές οι δύο Έδρες, στη περίπτωση που η Ευρωβουλή δεν μπορεί να τις κατοχυρώσει στους Τουρκοκύπριους.
Προσβλητικό;
Δεν μπορούσε βέβαια να μην παραδεχθεί ο Ταλάτ ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξάγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 6 Ιουνίου 2009.
Αυτό όμως όπως επισημαίνει, το θεωρεί προσβολή για τον ίδιο και παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες ενώ τονίζει ότι, αυτό θα εκληφθεί ως μια κίνηση που δεν συνεισφέρει στο θετικό κλίμα
Σαν να μη φθάνουν αυτά, ο αυτοεπικαλούμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους «τα ψέλνει» στον Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μετάφραση της επιστολής

Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βρυξέλλες

Εξοχότατε,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σφόδρα τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε από το 1963. Οι Τουρκοκύπριοι ήδη έχουν επιδείξει έμπρακτα τη θέληση τους (σσ για επίλυση του Κυπριακού) ψηφίζοντας υπέρ του Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004, τα οποία είχαν και τη σθεναρή υποστήριξη της ΕΕ.
Παρόλαυτά, το «Όχι» των Ελληνοκυπρίων απέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας και συνακόλουθα την ένταξη μας στην ΕΕ. Αυτό αποτέλεσε για μας μεγάλη απογοήτευση, αλλά δεν μας απέτρεψε από τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται με όλες τις δυνάμεις προκειμένου να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό στόχο, να δημιουργήσουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, και σε αυτή την Ομοσπονδία θα υπάρχει ένα Τουρκοκυπριακό και ένα Ελληνοκυπριακό συστατικά κράτη με ίσο status, και μια Ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ενιαία διεθνή οντότητα.
Πρώτα και κύρια, οι Τουρκοκύπριοι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή της απόφασης της του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του ΟΗΕ της 26ης Απριλίου 2004 για την λήξη της περιόδου απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη ζούμε υπό πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική απομόνωση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αληθινά πιστεύω ότι θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτύχουμε μια διαρκή και ειρηνική συμφωνία στο νησί.
Όπως καλά γνωρίζετε, παρά το γεγονός της απόρριψης της Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών από τους Ελληνοκυπρίους, και οι έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κατειλημμένες από Ελληνοκύπριους μετά την μονομερή ένταξη τους στην ΕΕ. Παρόλαυτα, οι δύο εκ των έξι εδρών δόθηκαν στην Κύπρο για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγονται τον Ιούνιο του 2009 σε όλη την ΕΕ. Μου έγινε αντιληπτό ότι με έναν προσβλητικό τρόπο η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξάγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 6 Ιουνίου 2009.
Εξ όσων καταλαβαίνουμε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι παραπλανώντας την Ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινή γνώμη. Μια τέτοια απόπειρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως άνοιγμα προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως θα το εκλάβουμε ως μια κίνηση που δεν συνεισφέρει στο θετικό κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες που αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων.
Σύμφωνα με αυτά, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο αντίκειται στις παραμέτρους που θέτει ο ΟΗΕ, αλλά και της Διεθνούς Συμφωνίας του 1960 για την Κύπρο. Ο ΟΗΕ ορίζει την διενέργεια ξεχωριστών εκλογών από τις 2 κοινότητες για την εκλογή αντιπροσώπων. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων υφίσταται από το 1960, και είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του πλαισίου που όριζε τις σχέσεις των 2 κοινοτήτων. Τα χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου του 2004 αποτελούν άλλη μια απόδειξη αυτής της αρχής.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η απόφαση του Συμβουλίου (2004/511/EC) της 10ης Ιουνίου του 2004 προβλέπει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των εκλογικών δικαιωμάτων των Κυπρίων σε περίπτωση επίτευξης προκαταρκτικής συμφωνίας, η θητεία των αντιπρόσωπων της Κύπρου που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004 θα πρέπει να ανακληθεί και να αντικατασταθούν για το υπόλοιπο της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Ευρωβουλευτές που θα προκύψουν κατόπιν διενέργειας έκτακτων εκλογών με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της Κύπρου». Ο όρος αυτός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η εκλογή 6 Ελληνοκυπρίων Ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε δίκαιη.
Θα ήθελα να ζητήσω από την Εξοχότητα σας, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί η απευθείας εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι 2 θέσεις που αντιστοιχούν σε αντιπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, ανήκουν δικαιωματικά στον τουρκοκυπριακό λαό. Είμαι σίγουρος ότι θα συνδράμετε τον τουρκοκυπριακό λαό στην βαθιά του επιθυμία για άμεση εκπροσώπηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων, τότε ζητούμε όπως οι 2 έδρες που μας αναλογούν να παραμείνουν προς το παρόν κενές έως ότου βρεθεί αποδεκτή λύση και δοθούν τουλάχιστον σε εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων θέσεις παρατηρητή. Οι διευθετήσεις που έγιναν από την Κοινοβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Εξοχότητα σας θα λάβει υπόψη τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς εμποδίζοντας την περαιτέρω παραβίαση του δικαιώματος του λαού μας να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να διατηρούν το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου βλέποντας παράλληλα το μέλλον τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων για την επίτευξη μιας κοινά αποδεχτής συμφωνίας και παράλληλα να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους πραγματοποιώντας τις υποσχέσεις της για τον τερματισμό της απομόνωσης τους.


Με τιμή

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Πρόεδρος

ΠΗΓΗ: NEXTOK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.