13/3/11

Κλείνουν τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια και την ίδια ώρα ενισχύουν οικονομικά την τουρκόφωνη !


myki vivliothiki  Κλείνουν τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια και την ίδια ώρα ενισχύουν οικονομικά την τουρκόφωνη !
Η κυβέρνηση – μειοδότης της Αθήνας, ξαναχτύπησε, καταργώντας τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα πομακοχώρια της Ξάνθης! Ο λόγος για τη βιβλιοθήκη (με 7000 τίτλους) του χωριού Μύκη, την οποία οι πομακικές οικογένειες αγκάλιασαν με αγάπη από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της το 2004, παρά την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Η εν λόγω βιβλιοθήκη, η οποία απασχολεί μόνο μια υπάλληλο και μια καθαρίστρια, αποτελεί πόλο έλξης για τα Πομακόπουλα, καθώς εκεί παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, ενώ πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και υπάρχει και κουκλοθέατρο. Φαίνεται όμως, ότι το προξενείο της Κομοτηνής, δεν χρειάζεται να κοπιάσει πολύ, καθώς η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

Οικονομικές περικοπές είπαν στο αρμόδιο υπουργείο (πρώην Εθνικής και τώρα αφελληνισμένης) Παιδείας και σκέπτονται να καταργήσουν τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, ένα μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ, που χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο. Ή αλλιώς, λένε, θα κλείσουν τις μισές βιβλιοθήκες. Δηλαδή, από 24 θα μείνουν 12… Και τι κάνουν οι Τούρκοι: αυξάνουν τις βιβλιοθήκες τους στην ίδια περιοχή.

Ανοικοδόμησαν πρόσφατα στον Κένταυρο την τοπική τουρκόφωνη βιβλιοθήκη, προσλαμβάνοντας και άλλο προσωπικό. Φυσικά, η επίσης τουρκόφωνη βιβλιοθήκη του Εχίνου, λειτουργεί και αυτή, ενώ, αν και δημοτική, φέρει επιγραφή… στα τουρκικά (Belediye Kütüphanesi) ! Είναι πλέον σαφές, ότι η πολιτική της Αθήνας, είναι να παραδώσει αμαχητί, τους Έλληνες Πομάκους στην Άγκυρα.

Ερώτηση για τη βιβλιοθήκη από τους Πλεύρη και Γεωργιάδη
Οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης και Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδηςκατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων αναφορικά με το μείζον για την τοπική κοινωνία της Μύκης ζήτημα της κατάργησης της τοπικής ελληνόφωνης βιβλιοθήκης. Στο κείμενο αναφέρεται αναλυτικά :

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η βιβλιοθήκη του χωριού Μύκη, στα πομακοχώρια της Ξάνθης, πρόκειται να διακόψει την λειτουργία της λόγω των περιβόητων πια περικοπών και της πρόθεσης σας για κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη στα πομακοχώρια, αριθμεί 7000 τίτλους βιβλίων, ενώ στο χώρο της πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, θέατρο, ζωγραφική κτλ. Αποτελεί μια όαση ελληνικού πολιτισμού στα πολιορκούμενα από την τουρκική προπαγάνδα πομακοχώρια.

Από το 2004 οπότε και άρχισε την λειτουργία της έχει τύχει θέρμης υποστήριξης από την τοπική κοινωνία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι τουρκόφωνες βιβλιοθήκες στην περιοχή όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά αντιθέτως αυξάνουν σε αριθμό, και προσωπικό. Καθίσταται σαφές πως πέρα από την εκπαιδευτική της σημασία, η βιβλιοθήκη της Μύκης επιτελεί και εθνικό έργο στην περιοχή. Συνεπώς, ερωτάσθε :

Α) Προτίθεστε να αναστείλετε την λειτουργία της βιβλιοθήκης, και αν ναι για ποιους λόγους;

Β) Τι προσωπικό απασχολεί η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, και πόσο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας της;

Γ) Προτίθεστε να δημιουργήσετε ελληνόφωνες βιβλιοθήκες στα πομακοχώρια, ώστε να τονώσετε το εθνικό φρόνημα των Πομάκων, οι οποίοι υφίστανται την τρομοκρατία και την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής;

Η απόλυτη παρακμή. Αφήνουν να κλείσει η μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια!


Ο επιχειρηματίας Π.Εμφιετζόγλου,με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ανακοινώνει ότι θα αναλάβει ο ίδιος το κόστος λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Του απάντησε κανείς από τη κυβέρνηση ή μήπως θέλουν να κλείσει η βιβλιοθήκη;

http://fonirodopis.gr-http://www.onalert.gr

14 σχόλια:

  1. Είναι άσχετο αλλά είναι επίκαιρο το θέμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη γειτονιά μας από Βουλγαρία, Τουρκία και προσφάτως Αλβανία.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ τους !!!!!

    Ποιές και σε ποιούς, είναι το ζητουμενο.


    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχουμε κυβερνιση ,αλλα μια σπειρα απατεωνων, που βαση σχεδιου καταληστευουν τον Ελληνικο λαο ,μια συμμορια γκαγκστερς με διεθνεις συνεργους που εκτος του οτι διαλυουν τον κοινωνικο ιστο ,και με εισαγωγη τριτοκοσμικων προσπαθουν να αλλαξουν τον πληθυσμο της Ελλαδας ,επιβαλλοντας γενοκτονια στους ιθαγενεις,εχουν σκοπο να ξεπουλησουν καθε ελευθερο κομματι Ελληνικης γης ,τα σχεδια τους βαινουν σταδιακα προς εκπληρωση ,παροτι εχουν φανερωθει. Αυτος που τους χαρακτηριζουν απλος βλακες ειναι αδαης ,ενας βλακας δεν μπορει να εκτελεσει ενα τοσο μεγαλο σχεδειο ,πιονια αλλων θα ηταν το σωστο,Προδοτες σωστοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα στον τόπο αυτό πατριώτες !!!
    - Δέσποινα, τι να κάνουμε εμείς; Να τους εμποδίσουμε και πώς;
    Μήπως να φτιάχναμε τα δικά μας εργοστάσια; Τα οποία -μαζί με τις άλλες ήπιας μορφής ενέργειας μεθόδους- μας απεξαρτήσουν από το πετρέλαιο;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Einai apithana afta pou symbainoun stin Ellada, apo "Ellines" politikous
    kai apo ena Yporgeio, pou onomazotan kapote "Ethnikis" Paideias kai pou to katintisan tora antethnikis, deixnontas osoupo poia simasia dinei i anthelliniki Kybernisi GAP ston basiko gia ton lao mas (Ellines einai kai oi Pomakoi!!!) tomea tis epimorfosis.

    Einai na aporei kaneis, pos anexomaste diarkos tetoia ektropa, xoris entoni antidrasei.

    An synesxistei afti i katastasi, poly syntoma den tha yparxei tipote elliniko stin Patrida mas, pou na mas kanei na eimaste perifanoi giaftin.

    Aisxos !!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΕ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.ΤΟΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασίλης Χουρίδης13 Μαρτίου 2011 στις 12:51 μ.μ.

    Δεν μας μένει πλέον στον ευαίσθητο αυτό χώρο, άλλη επιλογή, παρά μόνο να αναλάβουμε όλοι μας εθελοντικά δράση προς διατήρηση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

    Οι εθελοτυφλούντες, ανήκουν στην κατηγορία των ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ, παρακάμψε τους και ας αναληφθούν πρωτοβουλίες.

    Προτείνω και είμαι στη διάθεση εγώ και τα παιδιά μου (5 μέλη) για την συνέχιση της λειτουργίας, με ανάληψη των λειτουργικών εξόδων από εθελοντές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ!!!

    πιο επίκαιρος από ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η νεοελληνική ιστορία,τά 170 περίπου χρόνια πολιτικής σαπρίας,είναι γεμάτα από ηθικά βάραθρα,όπου κατρακυλούν μέ πάταγο ή αρετή,ο πατριωτισμός καί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Αυτά τά βάραθρα πρέπει νά εξερευνηθούν από τή ιστορική επιστήμη γιά να έλθουν στό φ ώ ς τά π ρ α γ μ α τ ι κ ά αίτια τών δ ε ι ν ώ ν.Γιατί η ελεύθερη Ελλάδα περιορίσθηκε "σέ ένα στρέμμα γής";
    Γιατί τό δημοκρατικό πολίτευμα πού εγκαθίδρυσε ο αγωνιστής λαός έγινε μισελληνική καί ολέθρια μοναρχία;
    Γιατί αυτός ο τόπος κατρακυλάει αδιάκοπα,εδώ καί ενάμιση αιώνα,σέ ταπεινώσεις καί εξευτελισμούς;Γιατί έμεινε υποανάπτυκτος καί καθυστερημένος μέ μόνιμη ο ι κ ο ν ο μ ι κ ή κρίση (crisis)καί τό φάσμα τής χρεωκοπίας απειλητικό πάντοτε στόν ορίζοντα,βυθισμένος στά ελλείμματα καί τά χρέη;Γιατί συρρικνώνεται ο Ελληνισμός-τελευταίος εθνικός προμαχώνας η Κ ύ π ρ ο ς!-γιατί ο λαός πάσχει τό ίδιο καί τότε καί τώρα;Γιατί η ελληνική κοινωνία φθείρεται από γενιά σέ γενιά;Χρειάζεται αυτογνωσία,χρειάζεται η ιστορική αλήθεια,ωμή,χωρίς τίς πλαστογραφίες,χωρίς τά ψιμύθια πού επιβάλλει η δ ι ε φ θ α ρ μ έ ν η εξουσία.Γιατί όπως λέει ο ποιητής:
    Η Ιστορία!
    Τί αβασάνιστες πληροφορίες συνεκράτησε,
    τί λανθασμένες φήμες μάς μετέδωσε!
    Πόσα χουνέρια καί τί πλεκτάνες!
    Μόνο η γνώση τού ιστορικού παρελθόντος δηκιουργεί τόν άξιο πολίτη,τόν άγρυπνο,τόν πολίτη πού αμφισβητεί,πού δέν παραπλανάται από τή δημοκοπία καί δέν εξαπατάται από τούς επαγγελματίες πολιτικούς καί τά χαλκεία τής εξουσίας.Άν θυμάσαι,έγραφε ο Ισοκράτης,όσα συνέβησαν στό παρελθόν,θά σκέφτεσαι καλύτερα τό μ έ λ λ ο ν."Άν γάρ τά παρεληλυθότα μνημονεύης,άμεινον περί τών μελλόντων βουλεύσει"(Πρός Νικοκλέα,36).
    Απόσπασμα από τήν "Διαφθορά τής εξουσίας"τού Κυριάκου Σιμόπουλου.
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή δεν είμαι και πολύ έξυπνος΄ το υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε ακόμα στην πρόταση του κ Εμφιετζόγλου για οικονομική ενίσχυση της βιβλιοθήκης για 10 χρόνια???

    ΕΥΓΕ!!!

    ΖΗΤΩ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!!!

    ΖΗΤΩ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!!!

    ΖΗΤΩ Η ΜΑΣΟΝΙΑ!!!


    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρεπιμπτόντως... και ασχέτως του θέματος........

    Επειδή (λόγω δουλειάς) για οκτώ χρόνια τα έζησα πολύ καλά, ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!!! Και αξίζει τον κόπο κάποιος να τα επισκευτεί!!!

    ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα το επαναλάβω άλλη μία φορά:΄΄Αυτά τα λαμόγια και εν προκειμένω η υπεύθυνη Υπουργός ένα τρόπο καταλαβαίνουν,όπου τους συναντάμαι να τους κάνουμε τη μούρη αλλά Χατζηδάκη΄΄.
    Απο την άλλη για να σωθεί η βιβλιοθήκη και να γίνουν και άλλες δράσεις πρέπει όλοι να συσπειροθούμε γύρω απο τον μεγάλο ΠΑΤΡΙΩΤΗ κο Εμφιετζόγλου και να βοηθήσουμε ανοίγοντας ένα λογαριασμό γ΄αυτό το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 2500 χρόνια τώρα ἀπὸ τὴν μάχη τοῦ Μαραθῶνος ἀπὸ μηδίζοντες καλὰ πᾶμε.
    Δὲν πρέπει νὰ τοὺς φοβόμαστε εἶναι δειλοί, άλλὰ οὔτε νὰ τοὺς ὑποτιμᾶμε εἶναι πανοῦργοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμένα μου προξενεί μεγάλη εντύπωση τό ότι οι θρακιώτες ψηφίζουν ακόμα ΠΑΣΟΚ καί ΝΔ, δηλαδή τά κόμματα πού παραδίδουν μέ αργό αλλά σταθερό ρυθμό τήν δυτική μας Θράκη στούς τουρκαλάδες. Ο Βενιζέλος έδωσε τήν ανατολική Θράκη αμαχητί καί οι σημερινοί πολιτικοί παραδίδουν αμαχητί καί τήν δυτική Θράκη. Καλά κάνουν αφού τούς ψηφίζουμε ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.