29/8/12

Συρία: Η δημιουργία ζωνών προστασίας είναι εξαιρετικά περιπεπλεγμένη, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Η Αγκυρα μπορεί να κλείσει τα σύνορά της με τη ΣυρίαΟ υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς παραδέχθηκε σήμερα ότι η δημιουργία ζωνών προστασίας στη Συρία, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είναι "πολύ περιπεπλεγμένη" και ότι απαιτεί την εφαρμογής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού σε τμήμα του συριακού εδάφους."Εάν οι άνθρωποι (πρόσφυγες) στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τούς προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπεπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.
"Αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να προχωρήσουν τα πράγματα, να πέσει το συντομότερο δυνατόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα", συνέχισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αυτό είναι το θέμα της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο, την οποία η Γαλλία έχει συγκαλέσει για αύριο στη Νέα Υόρκη.

"Μία ζώνη προστασίας, χωρίς ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού είναι αδύνατη. Για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων, θα πρέπει να διαθέτουμε αντιαεροπορικά και αεροπορικά μέσα", είπε ο Λοράν Φαμπιούς εννοώντας ότι αυτό θα απαιτεί και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων επί του εδάφους.

Αυτό δεν μπορεί να διασφαλισθεί από μόνο τις γαλλικές δυνάμεις, συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα παράκαμψης του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρά τα διπλά βέτο της Ρωσίας και της Κίνας επί τρεις φορές εδώ και ενάμισι χρόνο που διαρκεί η συριακή εξέγερση, "εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη διεθνή νομιμότητα", είπε.

Αύριο, στη Νέα Υόρκη, "θα εγείρουμε θέματα", μεταξύ των οποίων "και το αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ζώνες προστασίας. Το μελετάμε, αλλά βλέπετε πόσο εξαιρετικά δύσκολο είναι", επανέλαβε ο Λοράν Φαμπιούς, υπενθυμίζοντας ότι στις γειτονικές της Συρίας χώρες έχουν καταφύγει 200.000 έως 300.000 χιλιάδες άνθρωποι και ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Προειδοποιεί το ρωσικό ΥΠΕΞ για τη Συρία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί, με ανακοίνωση, ότι η βοήθεια στους Σύρους αντάρτες από «ξένους παίκτες» απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή δημοσίευμα των Sunday Times, περί χρήσης των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο για τη συγκέντρωση κατασκοπικών πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, οι οποίες εν συνεχεία διαβιβάζονται στους αντάρτες του Συριακού Ελεύθερου Στρατού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου αναφέρεται: «η οικονομική, υλικοτεχνική, στρατιωτική και κατασκοπική συνδρομή στη συριακή αντιπολίτευση απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Αυτή η βοήθεια, επισημαίνεται στο σχόλιο, δίνει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα «να συνεχίσει τη γραμμή της άρνησης συμμετοχής της στον πανεθνικό διάλογο», πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το σχέδιο ειρήνευσης του Κόφι Ανάν και τις συμφωνίες της Γενεύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.