29/8/12

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στήνει γέφυρες από το Πεκίνο στην Τεχεράνη

Мухаммед Мурси китай
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουχάμεντ Μούρσι ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κίνα και την Πέμπτη θα αφιχθεί στο Ιράν για τη Διάσκεψη του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Όπως όλα δείχνουν ο Μούρσι δεν κατάφερε να πείσει το Πεκίνο να υποστηρίξει την έκκληση προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί άμεσα. Στην Τεχεράνη θα είναι απολύτως αδύνατο να το επιτύχει αυτό, καθώς το Ιράν είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της Συρίας.

Ο Μούρσι απηύθυνε αυτήν την έκκληση ήδη από την παραμονή της μετάβασής του στο Πεκίνο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τώρα προωθεί ενεργά την ιδέα δημιουργίας μιας «ομάδας επαφής» μεσολαβητών για τη Συρία με εκπροσώπηση χωρών όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και τι Ιράν.
Θεωρητικά φυσικά η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας είναι δυνατή, όμως ρεαλιστική πιθανότητα για την ίδρυσή της δεν υπάρχει, εκτιμούν Ρώσοι ειδικοί. Ο Μπορίς Ντολγκόφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, λέει ότι τα συμφέροντα των χωρών αυτών είναι σχεδόν διαμετρικά αντίθετα:
Νομίζω ότι ο Μούρσι ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, στο βαθμό που πρόκειται για την αρχή της διεθνούς πολιτικής του δραστηριότητας για την προώθηση των συμφερόντων της Αιγύπτου στην παγκόσμια σκηνή. Όμως είναι απίθανο ότι θα κατορθώσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αντιπολίτευση και τη συριακή κυβέρνηση. Εάν επιμείνει στην αποχώρηση του Άσαντ, το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί. Ηπρωτοβουλίατουθακαταλήξεισεφιάσκο.

Οι ΗΠΑ ήδη δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κάποιο νόημα στην πρωτοβουλία του Καΐρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη δεν είναι «μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος». Σχεδόν με καρμπόν επανέλαβε τη δήλωση αυτή και η συριακή αντιπολίτευση. Ο Σεργκέι Ντεμιντένκο, ειδικός ερευνητής ανατολικών θεμάτων είναι βέβαιος ότι ο Μπασάρ Άσαντ δεν θα αποχωρήσει με τη θέλησή του:

Ο Μπασάρ Άσαντ δεν θα αποχωρήσει, διότι η απομάκρυνσή του θα σημάνει τη φυσική εξόντωση του ίδιου του Άσαντ, ολόκληρης της οικογένειας των Άσαντ και πολύ πιθανό, τη φυσική εξόντωση της κοινότητας των αλαουιτών. Σε ό,τι αφορά στη θέση του Μούρσι, αυτό σημαίνει το πιθανότερο ότι το καθεστώς θα πέσει. Όχι σε σύντομο χρόνο, αλλά θα πιέσουν έως την πτώση του.

Αυτή καθ’ εαυτή η πρωτοβουλία του νέου Αιγύπτιου προέδρου αντανακλά τις προσπάθειές του να διορθώσει την εξωτερική πολιτική του Καΐρου. Επί Χόσνι Μουμπάρακ ήταν προσανατολισμένη στις ΗΠΑ. Τώρα ο Μούρσι την αναπτύσσει προς την κατεύθυνση των γειτόνων του στην περιοχή. Μετά την ανατροπή του Σάχη και την ισλαμική αντιπολίτευση του 1979, προς το παρόν ούτε ένας ηγέτης της Αιγύπτου δεν έχει επισκεφθεί την Τεχεράνη. Η ένταξη της Τεχεράνης στην «ομάδα επαφής» είναι μια κίνηση συμβολική. Και στην Ανατολή συχνά τα σύμβολα αποκτούν σχεδόν υλική μορφή.
http://greek.ruvr.ru/2012_08_29/86589323/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.