29/8/12

«Νορβηγικό μοντέλο» για αέριο Κρίκος μεταξύ Ισραήλ - Αράβων

Φωτογραφία
Το ρόλο της Κύπρου ως του συνδετικού κρίκου μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή, αναμένεται να αναδείξει ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης σε ένα από τα κορυφαία διεθνή συνέδρια για την ενέργεια, που διοργανώνει το Οffshore Νorthern SeasFoundation στο Στάβανγκερ, το ενεργειακό κέντρο της Νορβηγίας.
Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο και μάλιστα εκπροσωπούμενη από υπουργό και όπου παρουσιάζονται και συζητούνται οι παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτό συμμετέχουν υπουργοί Ενέργειας από όλο τον κόσμο και εκτελεστικοί πρόεδροι ενεργειακών κολοσσών.
Να σημειωθεί ότι ο Νεοκλής Συλικιώτης και άλλοι ομόλογοί του που θα παρευρεθούν, θα παρακολουθήσουν τις πρώτες σημαντικές παρουσιάσεις μαζί με τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ τον 5ο, τη δήμαρχο του Στάβανγκερ και τον υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Όλα Μπότρεν Μόε, που θα παρουσιάσει και το οικονομικό μοντέλο της Νορβηγίας.

Μιλώντας χθες στο ΚΥΠΕ για τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο Νεοκλής Συλικιώτης εξήγησε, ότι το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα αφορά στη γεωπολιτική της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια θα συζητηθούν οι προοπτικές που αφορούν στα ενεργειακά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις με έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, όπου ο Κύπριος υπουργός θα κάνει τη δική του παρέμβαση για να αναδείξει «το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως γέφυρα ειρήνης στην περιοχή για να αναπτυχθεί και μια συνεργασία, αλλά και τον στόχο της μετατροπής της Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής». Στόχος του Νεοκλή Συλικιώτη είναι να αναδείξει το ρόλο της Κύπρου με τις άριστες σχέσεις της Κύπρου ταυτόχρονα και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες και ως κράτος μέλος της ΕΕ και τη θέση που μπορεί να έχει σαν συνδετικός κρίκος στη συνεργασία για να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για το καλό των λαών της περιοχής και όχι ως πηγή αντιπαράθεσης..
 
Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον τρόπο επένδυσης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες με την ίδρυση ταμείου υδρογονανθράκων για τις επόμενες γενιές, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου Statoil, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία, υπέδειξε ο υπουργός.

ΕΠΑΦΕΣ Στο περιθώριο του συνεδρίου στη Νορβηγία ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, αναμένεται να έχει επαφές με Νορβηγούς και όχι μόνο αξιωματούχους με επίκεντρο το πετυχημένο μοντέλο στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.