29/8/12

Spiegel: άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα

«Η τύχη της χώρας θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο»
Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται στις συναντήσεις, την περασμένη εβδομάδα, του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά εντός και εκτός των συνόρων, ενώ σημειώνει επίσης ότι η τύχη της Ελλάδας στο ευρώ θα κριθεί την προσεχή εβδομάδα. 
Αγκαλιές, χτυπήματα στον ώμο, προσφωνήσεις «Φίλε μου», γράφει το περιοδικό. Οταν οΖαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, συνάντησε την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας τον έλληνα ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου, η ατμόσφαιρα ήταν εγκάρδια. Ωστόσο, μόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Κεκλεισμένων των θυρών ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν σαφής: η κατάσταση έφτασε στα όριά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να περιμένει από τους εταίρους κανενός είδους επιείκεια. Δεν βοηθάει το να ζητείται συνεχώς δημοσίως περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις, συμβούλεψε ο Γιούνκερ τον οικοδεσπότη του.
Όταν ο πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακόμα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν να αντιστέκεται στις συμβουλές των συντηρητικών ευρωπαίων κομματικών συντρόφων του. Τώρα, προφανώς μαθαίνει γρήγορα. Κατά την επίσκεψή του δύο ημέρες αργότερα στο Βερολίνο, δεν διατύπωσε την παράκλησή του για επιμήκυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Δύο με τρεις εβδομάδες απομένουν πλέον στον Σαμαρά προκειμένου να συγκροτήσει ένα πακέτο λιτότητας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα ιδιωτικοποιήσει δημόσιες επιχειρήσεις, θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και θα εισπράξει αποτελεσματικότερα τους φόρους. Οι ευρωδιασώστες στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν ωστόσο για το αν η νέα γραμμή πλεύσης του θα καταλήξει έγκαιρα σε επιτυχία, γράφει σε άλλο σημείο το «Spiegel».
Όλο τον Σεπτέμβριο η τρόικα των διεθνών δανειστών θα ελέγχει τα ελληνικά βιβλία. Ήδη είναι αμφίβολο το αν θα είναι έτοιμη η έκθεσή της μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάντως ετοιμάζονται για το ελληνικό showdown, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό στις διαπραγματεύσεις. Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και απειλούν να αποσυρθούν πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Μοναδική διέξοδος: οι δημόσιοι πιστωτές, με πρώτη την ΕΚΤ, να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα, αναφέρει το περιοδικό: η Άνγκελα Μέρκελ είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ προϋπόθεση κάθε ελληνικής διάσωσης. Αντίθετα, μια απομείωση του χρέους από πλευράς δημοσίων πιστωτών θα κόστιζε στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια.
Τέτοιο ζήτημα για τη Μέρκελ τίθεται τόσο λίγο όσο και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ή ακόμα και μια διετής επιμήκυνση του μέχρι τώρα προγράμματος, όπως επιθυμεί ο Σαμαράς. Και τα δύο θα κόστιζαν επιπλέον χρήματα και – όπως φοβάται η καγκελάριος – δεν θα εγκρίνονταν από το στρατόπεδό της στη γερμανική Βουλή.
Η καγκελάριος μπορεί να δεχτεί το πολύ-πολύ μικρές παραχωρήσεις. Όπως λένε εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης, είναι δυνατόν να αυξηθεί η μία ή η άλλη δανειακή δόση προς την Ελλάδα από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά μόνον αν οι επόμενες δόσεις περικοπούν αναλόγως. Ένας αξιωματούχος συγκρίνει αυτή τη μέθοδο με την προσπάθεια να ζεσταθεί κανείς κάτω από μια πολύ κοντή κουβέρτα: όταν την τραβάς προς τον λαιμό, μένουν έξω τα πόδια.
Έτσι, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας έρχεται πιο κοντά. Παντού στην ευρωζώνη ομάδες εργασίας προσπαθούν να διερευνήσουν τι θα συμβεί μετά. Μία ομάδα εργασίας είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ, μία στην Bundesbank και μία στο γερμανικό Υπ. Οικονομικών. Και οι τρεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς.
Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ειδικοί στον υπολογισμό των συνεπειών στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Κανείς δεν μπορεί να πει αν η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να παραπαίει προς τον γκρεμό ή αν η Ελλάδα, η ΟΝΕ και ο υπόλοιπος κόσμος θα ανακάμψουν γρήγορα από το «σοκ».
Αντίθετα, ακριβή στοιχεία μπορούν να δοθούν για τις άμεσες επιπτώσεις στον γερμανικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και δεν καταβάλει πλέον τα χρέη της στις χώρες-εταίρους. Ειδικοί του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπολόγισαν 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο το ποσό είναι πληρωτέο σε μερικές δεκαετίες.
Στην Αθήνα έχει φτάσει το μήνυμα ότι μια «Grexit» είναι οικονομικά διαχειρίσιμη κατά την άποψη του Βερολίνου, του Ελσίνκι ή της Χάγης. Γι’ αυτό ο συντηρητικός Σαμαράς προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική: διασπείρει τον φόβο ρεύματος προσφύγων. Αν η χώρα του αποσταθεροποιούνταν σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, η υπόλοιπη Ευρώπη θα απειλούνταν από ένα τσουνάμι προσφύγων.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Τελείωσαν τα παραμύθια και οι ωραιοποιήσεις.

    "Μέσα πάλι τα κεφάλια. Αρκετά ... ανασάνατε!" Πάντως, αυτή την ανάσα την οφείλουμε στο Σαμαρά. Το σωστό να λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.