31/10/12

Στην Πρίστινα η νέα έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου

Την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της ΕΛΔΥΚΟ 3 στην Πρίστινα από το Ουρόσεβατς όπου ήταν η προηγούμενη έδρα της, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου μεταστάθμευσε από το στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» (Ουρόσεβατς) στο στρατόπεδο «Film City» (Πρίστινα), το οποίο και θα αποτελεί πλέον την έδρα της.Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη μετεγκατάστασή της, τα λειτουργικά έξοδα της ΕΛΔΥΚΟ – 3 μειώνονται κατά 90%, ενώ δεν επηρεάζονται η αποστολή και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της.Μετά από 12 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» απενεργοποιείται πλήρως και παραδίδεται στις τοπικές αρχές.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και το ΥΠΕΘΑ αποφεύγει τα “δύσκολα”. Η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου στην Πρίστινα παρουσιάζεται σαν λύση στην εξοικονόμηση χρημάτων στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου. Στην πραγματικότητα η μετεγκατάσταση οφείλεται σε επανασχεδιασμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το Ελληνικό Στρατόπεδο στο Ουρέσεβατς εξασφάλισε την περίοδο που πέρασε την πλήρη κάλυψη των Σέρβων της περιοχής που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεχόταν συνεχείς απειλές και επιθέσεις από Αλβανούς. Στη σημερινή φάση που ασκούνται πιέσεις για επίλυση του προβλήματος του Κοσυφοπεδίου, στη βάση των θέσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (δηλαδή πλήρη αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου και από τη Σερβία-με την τελευταία να αρνείται) η μετακίνηση του στρατοπέδου δημιουργεί ένα χάσμα ασφάλειας στον τοπικό σερβικό πληθυσμό.Αυτό συμβαίνει μάλιστα, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου παρά μόνο την ευρεία αυτονομία του, στη βάση της απόφασης  των Ηνωμένων Εθνών (μαζί με άλλες 6 χώρες της ΕΕ).
http://www.e-dragoumanos.eu/
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.