29/10/12

Εισαγόμενη ρύπανση εκ Τουρκίας για τον ποταμό Έβρο!


Με πηγαίους τίτλους στις εφημερίδες «Το δηλητήριο του ποταμού εξαπλώνεται», καμπάνιες συλλογής υπογραφών και συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, Τούρκοι πολίτες της Ανατολικής Θράκης στη γειτονική χώρα αναδεικνύουν ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά τελικά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θράκης.

Ο ποταμός Εργίνης στην Τουρκία είναι ένα ποτάμι που διέρχεται όλη την Ανατολική Θράκη και φτάνει 30 χλμ έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα όπως του Τσόρλου, Λελέμπουργκάζ, της Αδριανούπολης και των Σαράντα Εκκλησιών και είναι ένα από τα πιο βρώμικα ποτάμια της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος ουσιαστικά ανέδειξε το ζήτημα κατά την επίσκεψη στην Κομοτηνή του νομάρχη Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ.

Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διάφορων δραστηριοτήτων που εδρεύουν σε βιομηχανικές ζώνες στην διασυνοριακή πλευρά της Τουρκίας δέχεται ο ποταμός Έβρος, σύμφωνα με δειγματοληψίες , που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, από το Ινστιτούτο Υδάτων του ΕΛΚΕΤΕ τον Ιούλιο του 2010.

Οι μετρήσεις ξεκινούν από το Ορμένιο και δείχνουν επιβαρύνσεις με ψευδάργυρο σε χαμηλές τιμές.

Στο κομμάτι της Ορεστιάδας υπάρχουν  επιβαρύνσεις με τοξικό μόλυβδο που φθάνει στα 112 μg/l (με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l) και την ύπαρξη ψευδάργυρου στα 1.172 μg/l και χαλκού, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Χρόνος".

Το μικροβιολογικό φορτίο αγγίζει τα 12.000 άτομα ανά 100ml και καταδεικνύει ζωικά απόβλητα ή αστικά λύματα», εκτιμά στο συγκεκριμένα δημοσίευμα ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.

Σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο, το μικροβιολογικό φορτίο παραμένει σα ίδια επίπεδα, ενώ εντοπίζεται και αμμωνία που αγγίζει τα 60 μg/l (το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 50 μg/l) και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει απόβλητα από γεωργικές εργασίες κ.ά.

Οι μικροβιολογικές συγκεντρώσεις δεν υποχωρούν ούτε στο Σουφλί ούτε στο Τυχερό, με την αμμωνία να αγγίζει και εδώ τη συγκέντρωση των 70 μg/l.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο από τα λύματα της Ανδριανούπολης, αλλά και στο Τυχερό, όπου ο Εργίνης συναντά τον Έβρο.

Να σημειωθεί ότι είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν οι Τούρκοι και υπάρχει πρωθυπουργική εντολή μέχρι το 2014 να έχει περιοριστεί έως και μηδενιστεί η ρύπανση του Εργίνη και κατά συνέπεια και η ρύπανση του Έβρου.
http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.