7/10/12

Το στρατηγικό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στην πλάτη των μουσουλμάνων της Θράκης: Τα κοιτάσματα του Μπάμπουρα και το μισό Αιγαίο

Η στρατηγική της Τουρκίας που κρύβεται πίσω από το παιχνίδι που παίζει στην πλάτη των μουσουλμάνων στη Θράκη
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία, αν και διαθέτει -ή ισχυρίζεται ότι διαθέτει- τουρκικές μειονότητες σε περισσότερες από δέκα πέντε χώρες, μέχρι στιγμής μόνο δυο από αυτές έχει περιλάβει σε έναν γεωπολιτικό σχεδιασμό με ιδιαίτερες πτυχές που σχετίζονται και με το ζήτημα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών αλλά και της μεταφοράς ενεργειακών αγαθών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη κεντρικής στρατηγικής και αντίστοιχων πολιτικών, με την εφαρμογή των οποίων οι μειονότητες θα μετατρέπονταν σε πολύτιμα εργαλεία στα χέρια της Άγκυρας, για την επίτευξη των γεωπολιτικών και των πολιτικών στόχων που είχε θέσει το τουρκικό κράτος.
Στόχους που δεν διανοήθηκε όχι να αλλάξει αλλά ούτε καν να τροποποιήσει οποιαδήποτε τουρκική πολιτική ή στρατιωτική κυβέρνηση πήρε στα χέρια της τα γκέμια της εξουσίας τα τελευταία πενήντα χρόνια που διαρκεί αυτή η πολιτική.
Κι αυτό γιατί το προσωπικό, το κομματικό και το φατριακό υποτάσσεται στο εθνικό, στη γειτονική χώρα!!!
Η πρώτη μειονότητα στην πλάτη της οποία η Τουρκία έπαιξε το γεωπολιτικό και ενεργειακό της παιχνίδι είναι η μειονότητα των Τουρκοκυπρίων, την οποία η Τουρκία -και όχι μόνο- χρησιμοποίησε με το χειρότερο τρόπο για να πετύχει στους στρατηγικούς και πολιτικούς στόχους που είχε θέσει. Οι στόχοι αυτοί ήταν ο γεωπολιτικός έλεγχος του νησιού, η δημιουργία προστατευτικής ζώνης και ομπρέλας και η ασφάλεια των τερματικών των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και η επέκταση της τουρκικής επικράτειας και της τουρκικής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η δυνατότητα να πετύχει ή να αποκτήσει δυνατότητες για να υποστηρίξει τους ως άνω στόχους, δόθηκε στην Τουρκία με την βάρβαρη εισβολή και κατοχή της Κύπρου, πράγμα που έγινε και με την καθοριστική υποστήριξη της Αγγλίας, των ΗΠΑ και του εβραϊκού παράγοντα. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάει ποτέ, κανείς Έλληνας, τουλάχιστον μέχρι να εγκαταλείψει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από τα ιερά χώματα της Κύπρου.
Η δεύτερη μειονότητα για την οποία η Τουρκία δείχνει μια ακατανόητη σπουδή και «αγάπη» τα τελευταία πενήντα χρόνια, είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία εξαιρέθηκε της Ανταλλαγής*, το 1923, επ’ αμοιβαιότητι, για να παραμείνουν οι Έλληνες της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου στον τόπο τους, ως ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Αυτά τα πενήντα χρόνια η Τουρκία έχει δώσει απίστευτες αρμοδιότητες στο Προξενείο της στην Κομοτηνή, το οποίο, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει –με την ακατανόητη ανοχή των ελληνικών αρχών- έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν πανίσχυρο και καλά υποστηριζόμενο από κάθε πλευράς παρακρατικό μηχανισμό, ο οποίος, αφού εκτουρκίζει βαθμιαία Πομάκους και Ρομά, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις με τον εξής στόχο: Να μετατρέψει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε πολύτιμο εργαλείο, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει το σύνολο ή μέρος -αναλόγως των εξελίξεων και της αντίδρασης της Ελλάδος- των ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου (κοίτασμα Μπάμπουρα κ.ά.), θέτοντας ταυτόχρονα υπό τον έλεγχό της τον αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη, αν και οψέποτε κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία.
Επίσης, η δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης, πάντα με πολιορκητικό κριό τη μουσουλμανική μειονότητα, με βάση την οποία η Τουρκία θα έχει ιδιαίτερο λόγο στην περιοχή ανατολικώς του Νέστου, θα καταστήσει πιο δικαιοφανές το πάγιο αίτημα αλλά και επιδίωξη της Άγκυρας να χαραχτεί μια συνεχής και ευκρινής γραμμή στο κέντρο του Αιγαίου. Φυσικά, ό,τι βρίσκεται ανατολικά αυτής της γραμμής, θα ανήκει στην Άγκυρα, χωρίς να είναι δεδομένο πως ό,τι βρίσκεται δυτικά της θα ανήκει στην Ελλάδα.
Όλα αυτά καλό θα είναι να τα έχει υπ’ όψιν του ο κ. Αβραμόπουλος, όταν υποδέχεται τον εξ Ανατολών νεοοθωμανό ομόλογό του τις επόμενες ημέρες.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

*Κανονικά, αν είχαν φροντίσει οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάνης να υπάρχει ρήτρα αμοιβαιότητος, σήμερα στη Θράκη θα έπρεπε να ζουν 1700 μουσουλμάνοι. Οι υπόλοιποι θα ήταν στις αγκάλες της πολυαγαπημένης τους Τουρκίας. Πάντως, έστω και αν δεν υπάρχει σαφής ρήτρα, καλόν είναι κάποιος να ασχοληθεί με το θέμα, διότι εκτός από το γράμμα, υπάρχει και το πνεύμα μιας συμφωνίας. Με βάση το πνεύμα, λοιπόν, θα πρέπει ή να αναχωρήσουν 115 χιλιάδες μουσουλμάνοι από την Θράκη για την Τουρκία, ή να δοθούν τουρκικές υπηκοότητες σε 150 χιλιάδες Έλληνες, με πλήρη δικαιώματα στην Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτεί ο κύριος Αβραμόπουλος και να μην παρασύρεται στο γήπεδο-παγίδα που έστησαν και μας παρέσυραν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι, όπου παίζεται η απώλεια της Θράκης και τουλάχιστον το μισό Αιγαίο. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, θα πρέπει να είναι ή ανόητος ή προδότης. 

30 σχόλια:

 1. Η Στάση που ακολουθεί η Τουρκία στο Κιρκούκ-την Ιερουσαλήμ των Κούρδων-αποτελεί τρανή απόδειξη για το τι σχεδιάζει στην Θράκη και για το πως θα το υλοποιήσει

  Την αντίδραση των Κούρδων και των Ιρακινών πρέπει αν μιμηθεί η Ελλάδα

  Ομως εξωτερική πολιτική δεν ασκεί μόνο το ΥΠΕΞ

  Ασκούν Υπουργεία όπως Τουρισμού και Πολιτισμού,ακούν ΜΚΟ,Επαγγελματικές Ενώσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση,περιφερειακά Οργανα,Επιμελητήρια χρειάζεται και απο αυτούς λίγότερος ενθουσιασμός απέναντι στα τουρκικά κελευσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο κύριος Χ.Ν.Γ. μας έστειλε το παρακάτω σημείωμα-σχόλιο:
  Συγχαρητήρια για την αποκάλυψη του μεγάλου στόχου της Τουρκίας στη Θράκη και όχι μόνο.
  Αυτό κανείς δεν το γνώριζε, ούτε το είχε σκεφθεί μέχρι σήμερα.
  Σε λίγο θα δούμε διάφορους μαϊντανούς στα κανάλια να το παρουσιάζουν αδιάντροπα σαν δική τους ιδέα ως συνήθως.

  Χ.Ν.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Skal ποιο είναι αυτό που σας έστειλε ο Κύριος αυτός και δεν το είχε σκεφτεί κανένας, αν είναι το παραπάνω άρθρο, δεν είναι ιδέα του Κυριου αυτού, είναι επίσημη άποψη και σχέδιο του Τουρκικου κράτους, αφού αυτό ακριβώς γραφει ο Νταβούτογλου στο περίφημο βιβλίο του περί στρατηγικου βάθους, το γραφει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα, όπως γραφει και ξεκάθαρα για την Κύπρο ότι αυτό που έγινε έπρεπε να γίνει προς όφελος της Τουρκίας απαραιτήτως, γραφει για όλες τις μειονότητες και πως θα τις χρησιμοποιήσει και πως θα αποτρέψει άξονα Σερβίας Ελλάδας και τα λοιπά, αν αυτά δεν τα βλέπει κανεις τότε είναι προδότης γιατί υπάρχουν γραμμένα, αν είναι το "υποσημειωμα", τότε ο μονος λόγος που δεν γίνεται αυτό είναι γιατί στερούμαστε εξωτερικής πολιτικής και όχι μονο αυτό, αλλα κανένας δεν λέει για τον νομο που πέρασε πριν λίγους μήνες και απαγόρευσε την αγορά οποιασδήποτε ιδιοκτησίας από Έλληνες στην Τουρκια στα Παραλια και την Κωσταντινούπολη ai κανένας δεν λέει ποσο απαράδεκτο είναι κάτι τέτοιο ειδικά τη στιγμή που η Τουρκια θέλει να γραφτεί καλή έκθεση για την ΕΕ. Εκτος και είναι κάτι άλλο που δεν το έχεις παραθέσει κατά λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επίσης, για τον αγωγό εκεί που ήταν να πάει Αλεξανδρούπολη κάποια στιγμή έπεσε μια ιδέα περί Κομοτηνής τελικά, η οποια δημοσιεύτηκε μάλιστα κάπου επί Παπανδρέου, αλλα δεν ξέρω τι έγινε τελικά και δυστυχώς δε θυμάμαι σε ποιο μέσο το είχα διαβάσει, αυτά όσον αφορά το προξενείο, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι ανάπτυξη θα πάρει μια περιοχή από έναν τέτοιο αγωγό και γιατί θα ήθελε το Τουρκικο προξενείο να επωφεληθεί και αυτό από κάτι τέτοιο, αλλα είπαμε έχει παραπεμφθεί αυτός ο αγωγός στις Καλένδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουν ασχοληθεί πάμπολλοι. Κατά καιρούς βλέπουμε αναλύσεις, παρουσιάσεις, κινδυνολογίες και άλλα πολλά. Κατανοητή και θεμιτή η στάση αυτή. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, γιατί δεν ασχολείται κανείς με την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι μένουν με ένα ερωτηματικό στο τέλος, «…τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση?…» χωρίς να μπορεί κανείς να δώσει καμία εξήγηση, λες και αυτό είναι to απολύτως φυσιολογικό. Για μένα αυτό που κάνει η Τουρκία είναι φυσιολογικό, όπως το ίδιο φυσιολογικό είναι αυτό που κάνουν όλα τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη. Διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Τόσο απλό. Το μη φυσιολογικό είναι αυτό που κάνουμε εμείς. Κάνουμε αυτό το οποίο μάθαμε εδώ και πολλά χρόνια. Για τα δικά μας δεινά, να κατηγορούμε τους άλλους. Φταίει η Τουρκία, φταίει η Αμερική, φταίνε οι μεγάλες δυνάμεις κτλ. Εμείς δεν φταίμε ποτέ!

  Δεν φταίμε όταν δεν στέλνουμε εισαγγελείς να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε όλους αυτούς που ενεργούν ανθελληνικά? Δεν φταίμε όταν δεν στέλνουμε την αστυνομία να συλλάβει όλους αυτούς τους Τουρκοπράκτορες που απειλούν με λιντσάρισμα τηλεοπτικά συνεργεία του εξωτερικού επειδή αναφέρθηκαν σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα? Δεν φταίμε όταν για πολλά χρόνια αυτά τα άτομα, τους Πομάκους, τα είχαμε περιθωριοποιήσει και τα παραδώσαμε στην αγκαλιά του Τουρκικού κράτους? Άρα πρώτα φταίμε εμείς για την συμπεριφορά μας και μετά όλοι οι άλλοι.

  Μακάρι να διάβαζα ένα άρθρο για το τι δεν έπραξε όλα αυτά τα χρόνια, από το ’22 μέχρι και σήμερα, το ελληνικό κράτος για τους ανθρώπους αυτούς. Έτσι ίσως ακόμη και τώρα να μπορούσε να αντιστραφεί η κατάσταση, έστω και εν μέρη…

  Υ.Γ
  Κατά την διάρκεια των σποδών μου στη Θεσσαλονίκη είχα την τύχη να γνωρίσω τρείς Πομάκους. Εξαιρετικά παιδιά και οι τρεις. Σε συζητήσεις που κάναμε μου εξέφρασαν και το μοναδικό παράπονό τους προς το ελληνικό κράτος. Ότι απλά εκεί πάνω δεν υπάρχει, είναι ξεχασμένοι, απόβλητοι και ουσιαστικά παραδομένοι στο τουρκικό κράτος. Ο ένας από τους τρεις ήθελε να γίνει χριστιανός αλλά μετά από απειλές που δέχτηκε αυτός και η οικογένειά του αποφάσισε να φύγει στην Γερμανία. Έκτοτε δεν έχω νέα (2002).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καταρχάς να συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του George, κατά δεύτερον να συμπληρώσω κάτι ακόμα, έχουμε την κακή συνήθεια στην Ελλάδα να απαξιώνουμε τον αντίπαλο με αποτέλεσμα στον λάκκο που του σκάβουμε να πέφτουμε εμείς οι ίδιοι. Πολύ συχνά διαβάζω ο Νταβούτογλου απέτυχε, ο Νταβούτογλου είναι ανιστόρητος και αλλα τέτοια, αλλα με ένα ύφος καφρίλας δεν ξέρω πως να το πω αλλιώς και ειρωνείας γιατί πολλοί λένε να είχαμε έναν Νταβούτογλου αλλα να αυτός καταστρέφει την Τουρκια.

  Καταρχάς δεν βλέπω καμια κατεστραμμένη Τουρκια, εγώ βλέπω ότι κάθε μέρα αυτοί κάνουν εγκαίνια σε τεχνολογικά πάρκα, ανακοινώνουν συμφωνίες "βομηχανικες" τεραστιας σημασίας και αλλα παρόμοια, οπωσδήποτε η megalomania τους τους έχει βάλει σε μια δίνη με τους Κούρδους και με τη Syria, αλλα όμως υπάρχει μια φράση που λέει μεγάλα ρίσκα μεγάλα κέρδη.

  Εν tw μεταξύ όλοι βλέπουν πλεκτάνες ενώ τα έχει γράψει όλα όσα θέλει να κάνει φορα παρτίδα και τους βλέπω όλους έκπληκτους για πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν.

  Καταρχάς λοιπόν έχει καταφέρει να πείσει τους Αμερικανους πως ο Μουσουλμανικός πληθυσμός των Βαλκανίων θα λειτουργεί προς συμφέρον των Αμερικανων, γραφει οι Καθολικοί είναι με τους Γερμανούς, οι Ορθόδοξοι με τους Ρώσους, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά σας, στη συνεχεια τους έπεισε με πράξεις ότι αυτοί οι λαοί ελέγχονται και εξαρτώνται από την Τουρκια ενώ έχει πάρει με το μέρος του και τους Σκοπιανούς, οποτε έχει μεγαλώσει πολύ τα ερείσματα του στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια είναι μια από τις τρεις σημαντικότερες Χερσονήσους του Κόσμου.

  Επίσης, έχει καταφέρει να τους πείσει πως είναι αξιόπιστος, τεράστιο πράγμα, ο,τι λέω το κάνω, μετά δεν τους βάζει σε συνεχόμενους μπελάδες όπως οι Ισραηλινοί και τους έχει θέσει και το τεράστιο δίλημμα τι προτιμάτε ως πρότυπο για τους Μουσουλμάνους εμάς η τους Ιρανούς και τους δικτάτορες άρα αυτοί είναι το μικρότερο κακό για τους Αμερικανους και έτσι σκέφτονται στην Αμερικανικη πολιτική, έχει αποδειχτεί πολλάκις, θυμίζω ως παράδειγμα σχετικά πρόσφατη ερώτηση στον Μπρζεζίνσκι για τους Ταλιμπάν, όπου είχε απαντήσει με μια ερώτηση, πιο ήταν μεγαλύτερο κακό, οι Ταλιμπάν η η Σοβιετική Ένωση?

  Όσον αφορά την έχθρα των Ισραηλινών με τους Τούρκους, αυτό έχει προκύψει πιθανότατα γιατί οι Ισραηλινοί βλέπουν τους Τούρκους να αποκτούν μια θέση στην "καρδια" των Αμερικανων, μια θέση που όμως κατείχαν αυτοί και λόγω του ότι η Τουρκια δεν είναι Israel μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλη ισχύ.

  Όλα βεβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν λέω απαραίτητα πως ο Ntaboutouglou τα πράττει όλα καλώς, όμως ο,τι κάνει το κάνει με βάση πρώτα από όλα το εθνικό συμφέρον, ακτή που εδώ είναι τουλάχιστον ανέκδοτο να μιλάμε για κάτι τέτοιο και επιπλέον εμείς δεν έχουμε βρει τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε ούτε ακόμα και αυτά τα διαστρεβλωμένα ιστορικά γεγονότα που γραφει προς όφελος της χώρας του, εδώ δεν μπόρεσε κανεις να εκμεταλλευτεί τη τραγελαφική δήλωση του Ερντογάν περί Τουρκικης Ολυμπιακής φλόγας. Η ουσία είναι ότι πρέπει για να τους αντιμετωπίσουμε εμείς, γιατί ακόμα και με τους Κούρδους οι καταστάσεις αλλάζουν και με τη Syria το ίδιο και ίσως η Τουρκια να βγει πιο αδύναμη όπως όλοι ευελπιστούμε, αλλα ίσως να βγει και πιο δυνατή, θα πρέπει να πλήξουμε την αξιοπιστία του ΑΚΡ με ουσιαστικά, στα ματια των Αμερικανων και ταυτόχρονα να κερδίσουμε εμείς βαθμούς αξιοπιστίας και αυτό δεν γίνεται με σκύψιμο του κεφαλιού όπως μερικοί εννοούν, γίνεται βάζοντας μπροστά το εθνικό συμφέρον, πρέπει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Αμερικής να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα και να το θέσουμε αυτό ως ορο, διαφορετικά είμαστε του κλότσου και του μπάτσου και λέω για την Αμερική, γιατί επιτέλους ελπίζω να έχουμε καταλάβει πω Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει, ενώ η Ρωσία είναι μια πιο πολύπλοκη περίπτωση, την οποια θα πρέπει επίσης να εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σχετικά με τη Θράκη,είτε έχει υπάρξει υπόγεια μυστική συμφωνία,η οποία τηρείται αλλά δεν δημοσιοποιείται,είτε συντελείται προδοσία.

  Εκτός και αν η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι παρά την αυξανόμενη δραστηριότητα των Τούρκων,ελέγχει την όλη κατάσταση.

  Το σίγουρο είναι ότι το Τουρκικό προξενείο δραστηριοποιείται με την ανοχή-τουλάχιστον- της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης.

  Επειδή όμως είναι μάλλον απίθανο,στην Ελλάδα,να τηρείται η ίδια ακριβώς στάση απο όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν,τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με κάποια μυστική συμφωνία.

  ΥΓ
  Μια καλή αρχή θα ήταν να πάψουν οι Έλληνες να θεωρούν Τούρκο τον κάθε μουσουλμάνο που ζει στη Θράκη.Αλίμονο μας αν αρχίσουμε και εμείς οι ίδιοι να θεωρούμε τον κάθε μουσουλμάνο Τούρκο,βούτυρο στο ψωμί τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό που έκαναν με τους λεγόμενους 'τουρκοκύπριους' στην Κύπρο θέλουν να κάνουν με τους μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι δέχονται να αποκαλούν 'τούρκους'. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν κάνει τίποτε γι' αυτό ενώ γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι συμβαίνει στην Θράκη αλλά και το πόσες τουρκικές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στην απέναντι πλευρά του Έβρου. Εκεί πάνω στην Θράκη ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του διότι η Αθήνα είναι προκλητικά απούσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "επ’ αμοιβαιότητι, για να παραμείνουν οι Έλληνες της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου στον τόπο τους, ως ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου"

  Πράγμα που, ως γνωστόν, τελικά δεν έγινε, διότι οι Τούρκοι έκαναν "διορθωτική κίνηση" τον Σ/μβριο του 1955.

  Κανονικά, αν είχαν φροντίσει οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάνης να υπάρχει ρήτρα αμοιβαιότητος, σήμερα στη Θράκη θα έπρεπε να ζουν 1700 μουσουλμάνοι"

  Κανονικά, αν είχαν φροντίσει οι πολιτικοί που είχαμε από τον Σ/μβριο του 1955, μέχρι και το 1964, που συνεχίζονταν οι απελάσεις από την Πόλη, σήμερα στη Θράκη δεν θα έπρεπε να ζουν καθόλου τουρκογενείς/τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, οι οποίοι έγιναν με την ανοχή της Αθήνας τουρκόφρονες. Όχι μόνο ζουν, αλλά και πολιτεύονται. Τα κόμματα, μάλιστα, αυτή η αιωνία γάγγραινα του λαού μας, που τον σκοτώνει σιγά-σιγά και βασανιστικά, διαγκωνίζονται ποιο θα τους πρωτοπάρει, διότι έχουν ψήφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρήστο,

  >είτε έχει υπάρξει υπόγεια μυστική συμφωνία,η οποία τηρείται αλλά δεν δημοσιοποιείται,είτε συντελείται προδοσία<

  Η οποιαδήποτε συμφωνία είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος, είναι de facto προδοσία. Άρα δεν έχει το πράγμα διαφορά.

  Η αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική, εγκαινιάστηκε επισήμως το 1952 κι έχει να κάνει με την είσοδο Ελλάδος και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω ποια ακριβώς ήταν το σκεπτικό, αλλά αμφιβάλλω βέβαια αν προέβλεπε την μετατροπή της Δ. Θράκης σε περιοχή συνδιαχείρισης. Αυτό μάλλον προέκυψε στην πορεία, με τον συνήθη τρόπο: Η Τουρκία έπαιρνε και η Ελλάδα έδινε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. >Εκτός και αν η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι παρά την αυξανόμενη δραστηριότητα των Τούρκων,ελέγχει την όλη κατάσταση<

  Έτσι λένε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αλέξανδρε,πιστεύω ότι και οι δικοί μας πολιτικοί μπήκαν στη διαδικασία να θεωρήσουν το δίδυμο Νταούτογλου-Ερντογάν το λιγότερο κακό,σε σχέση με τους κεμαλιστές.

  Ας κάνουμε λίγη υπομονή και θα δούμε,σύντομα κατά τη γνώμη,αν και κατά πόσο θα ωφεληθεί η Τουρκία απο την πολιτική που ακολουθεί.

  Οι Τούρκοι μου θυμίζουν τους δικούς μας που ξεκίνησαν τη μικρασιατική εκστρατεία,με τα γνωστά αποτελέσματα...

  Υπάρχουν πολλές ομοιότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Συμφωνώ απολύτως με την παρομοίωση κύριε Χατζησαββίδη, ακόμα και η πολιτική σκηνή στην Τουρκια θυμίζει πολύ την πολιτική σκηνή της Ελλάδος, ωστόσο με λίγο διαφορετικούς χειρισμούς τότε θα μπορούσαμε να είχαμε βγει τρομερά κερδισμένοι και δυστυχώς παρα το ότι υπάρχει έχθρα στην Τουρκια δεν ξέρω αν ο διχασμός είναι τόσο μεγάλος, ενώ ο Ερντογάν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει με την οποια αντιπολίτευση, εγώ νομίζω πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και αν το καλύτερο έρθει καλώς να έρθει. Αλλα το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω να κινείται τίποτα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης. Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι αυτό που είχε ειπωθεί και είχε γραφτεί και εδώ κιόλας νομίζω, πως αν δεν κινηθούμε εμείς τότε οι ξένοι δεν μπορούν να γίνουν πιο Έλληνες από τους Έλληνες το ίδιο συμβαίνει μέχρι και με τα ελγίνεια, δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τον Σημίτη να λέει στον Blur μήπως να βγούμε να πούμε τίποτα για τα ελγίνεια γιατί έρχονται εκλογές στην Ελλάδα και τον Blur να κοιτάει σαν να λέει από μέσα του είναι δυνατόν να είναι τόσο m....αυτός ο τύπος? Το ίδιο είχε πει και ο Αμερικανος διπλωμάτης για το Σκοπιανό σε εκπομπή του κυριου Σαββίδη, ποτε δεν μας είπε Έλληνας πολιτικός ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την Ελλάδα, το μονο που λένε είναι βρείτε μια λύση για να μας ξαναψηφίσουν και να μη μας πρήζουν στο εσωτερικό, αυτοί είναι η διαφορα των Ελλήνων πολιτικών με τους Τούρκους, τους Εβραίους, τους Ρώσους, τους Αμερικανους, τους Κινέζους, τους Γάλλους, τους Άγγλους τους Σκοπιανούς και πάει λέγοντας πολιτικούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η χώρα κρέμεται στην κυριολεξία απο μια κλωστή,και η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να την κόψει μέσω μιας τεχνητής παρατεταμένης στρατιωτικής κρίσης.

  Δεν χρειάζεται πόλεμος,οι εταίροι θα μας θεωρήσουν τελειωμένη υπόθεση ενώ η κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει μεταξύ κλιμάκωσης και κατάρρευσης ή αποκλιμάκωσης μέσω υποχωρήσεων και ο θεός βοηθός.

  Προσωπικά πιστεύω ότι διανύουμε την πιο επικίνδυνη περίοδο,και εκεί είναι που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας ως κράτος.

  Στη φάση που βρισκόμαστε,ποιο κράτος θα υποστηρίξει την Ελλάδα;

  Ας σταματήσουν λοιπόν να παίζουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις,δεν μας παίρνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. εξακολουθώ βασιζόμενος στο άρθρο του skal , που σε ανύποπτο χρόνο είχε πει , ότι με βάση τις έως τώρα κινήσεις της τουρκίας , διπλωματικές και πολιτικές ...από εδώ και μετά θα πέφτουν από λάθος σε λάθος
  Είναι σε δεινή θέση -αν σκεφτώ ότι ξαφνικά από τα οικονομικά τάρταρα βρέθηκαν στο club των ισχυρών , αντιθέτως με εμάς που είχαμε εντελώς αντίστροφη πορεία) υπάρχουν γραμμάτια , συναλλαγματικές και μεγάλα χρέη που χρωστάει η τουρκία και έρχεται η ώρα να πάει ταμείο και το ταμείο είναι στη Συρία από ότι φαίνεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. "Ας παψουν να θεωρούν τον κάθε μουσουλμάνο, τούρκο οι Ελληνες.."
  Μα νομίζω ότι οι Τούρκοι το προσπαθούν αυτό, δηλαδή τον εκτουρκισμό των μουσουλμάνων και πομάκων.
  Και μην ξεχνάτε ότι ο ΓΑΠ ως ΥΠΕΞ είχε προτείνει "ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πομάκων, όπως θέλουν οι ίδιοι..." Αυτό σε πρώτη φάση, μοιάζει λογικό, αλλά αν το καλοδούμε, ανοίγει μια ακόμα κερκοπορτούλα..στην "πονηρή" περιοχή της Θράκης.
  Αντε να δούμε τι θα πούνε τώρα ο ΥΠΕΞ με τον Νταβούτογλου. Εγώ πάντως, περιμένω εκ μέρους Νταβούτογλου, αρκετές προκλητικές αιχμές και μη μου πεί κανένας ότι είμαι προκατειλημμένη.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Χρήστο,

  >Οι Τούρκοι μου θυμίζουν τους δικούς μας που ξεκίνησαν τη μικρασιατική εκστρατεία,με τα γνωστά αποτελέσματα...<

  Οι δικοί μας βασίστηκαν σε ανύπαρκτους συμμάχους και δεν αναλογίστηκαν αν ήταν σε θέση να φέρουν το εγχείρημα εις πέρας. Οι Τούρκοι βασίζονται στις δυνάμεις τους. Αν τις έχουν υπερτιμήσει, είναι άλλος λογαριασμός. Και το έκαναν τουλάχιστον άπαξ, με το Ισραήλ.

  >Ας σταματήσουν λοιπόν να παίζουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις,δεν μας παίρνει.<

  Τι να σου κάνουν οι ΕΔ, όταν δεν τις χρησιμοποιείς και διατρανώνεις ότι δεν προστίθεσαι καν να τις χρησιμοποιήσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δηλαδή εγώ που νόμιζα πως η εξαίρεση των Μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης (150.000), από την ανταλλαγή,,ισοσκελίστηκαν στην συμφωνία της Λωζάνης με τους αντίστοιχους πληθυσμούς (150.000), ΤΟΤΕ, της Κωνσταντινούπολης σύν Ίμβρου-Τενέδου ΛΑΝΘΑΝΩ;
  Αν λανθάνω οφείλεται στη Βάση της Συμφωνίας ή στον μετέπειτα Αφανισμό τους;(με τα γνωστά πογκρόμ και τρομοκρατίες).

  Παρακαλώ διαφωτίστε με, νομίζω πως αλλάζει το κέντρο βάρους των διεκδικήσεων, αν δεν υφίστανται ή όντας, τα απαρνηθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δηλαδή εγώ που νόμιζα πως η εξαίρεση των Μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης (150.000), από την ανταλλαγή,,ισοσκελίστηκαν στην συμφωνία της Λωζάνης με τους αντίστοιχους πληθυσμούς (150.000), ΤΟΤΕ, της Κωνσταντινούπολης σύν Ίμβρου-Τενέδου ΛΑΝΘΑΝΩ;
  Αν λανθάνω οφείλεται στη βάση της συμωνίας ή στον μετέπειτα αφανισμό τους;(με τα γνωστά πογκρόμ και τρομοκρατίες).
  Παρακαλώ διαφωτίστε με, νομίζω πως αλλάζει το κέντρο βάρους των διεκδικήσεων, αν δεν υφίστανται ή τα απαρνηθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μυστικές συμφωνίες ή όχι το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Σταδιακά χάνουμε τον έλεγχο της Θράκης. Κατά την άποψή μου αποκλείεται να είναι συμφωνία. Πέραν του θέματος της προδοσίας, μία συμφωνία προϋποθέτει ότι και οι δύο πλευρές κάτι δίνουν και κάτι παίρνουν. Εγώ δεν είδα να παίρνει η Ελλάδα κάτι από την Τουρκία, εκτός από τους λαθρομετανάστες βέβαια.

  Στην Ελλάδα αρεσκόμαστε να δίνουμε εύσημα σε ξένους ηγέτες για τα κατορθώματά τους. Αναλωνόμαστε, ακόμη και σε αυτήν την συζήτηση, στο να απαριθμούμε τι έκανε ο Νταβούτογλου ή ο Ερντογαν για την Τουρκία. Τι έκανε ο Γκρούεφσκι για τα Σκόπια κτλ. Πότε θα αρχίσει ο διάλογος για το τι δεν κάναμε εμείς?

  Σε όλες τις χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και την ύπαρξή τους, η πολιτική που ακολουθούν σε νευραλγικούς τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομική πολιτική, θέματα αμύνης κτλ δεν λαμβάνονται από έναν υπουργό αλλά από συμβούλια «διακομματικά» και think tanks. Έχουν ορίζοντα όχι τετραετίας αλλά 20 και 50 χρόνια. Στην Ελλάδα ένας υπουργός να αλλάξει στην ίδια κυβέρνηση αλλάζει όλη η πολιτική. Αυτά είναι τραγικά για μία χώρα σαν την Ελλάδα με τόσους εχθρούς τριγύρω.
  Πέραν όμως όλων αυτών που συμβαίνουν καθημερινά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι ενεργούν και δυνάμεις τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε προς όφελός μας. Κάποιος σοφός της εποχής μας είχε πει «… η Τουρκία είναι σαν την αλεπού που μόλις καταλάβει ότι της στήνουν παγίδα χοροπηδάει και με τα τέσσερα για να γλυτώσει αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να πιαστεί απ’ όλα της τα πόδια στην παγίδα…»…

  Υ.Γ
  Ξέρω ότι σε κάθε μου σχόλιο ρίχνω το φταίξιμο στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Η βασική μου αρχή θέλω να είναι «…καθάρισον πρώτον το εντός του ποτηρίου και της παροψίδος, ίνα γένητε και το εκτος αυτών καθαρόν…» Κατά Ματθαίον 23,26 Αν δεν καθαρίσουμε τα του οίκου μας δύσκολα θα δούμε άσπρη μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. GeorgeTS Ptol,ειλικρινά,δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με όσα έγραψες,φυσικά και πρέπει να κοιτάμε πρώτα τι κάνουμε εμείς.

  Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση,το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι κάνουμε εμείς(Ελληνική κυβέρνηση),και αυτό μας ανησυχεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ Ελίνα Γαληνού

  >Μα νομίζω ότι οι Τούρκοι το προσπαθούν αυτό, δηλαδή τον εκτουρκισμό των μουσουλμάνων και πομάκων<

  Οι Τούρκοι υποχρέωσαν τους Αθίγγανους και τους Πομάκους μουσουλμάνους να φοιτούν σε τουρκικά σχολειά;

  >Και μην ξεχνάτε ότι ο ΓΑΠ ως ΥΠΕΞ είχε προτείνει "ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πομάκων, όπως θέλουν οι ίδιοι..."<

  Δεν θυμάμαι ποτέ να πήρε τέτοια γενναία και σωστή απόφαση, αλλά επιφυλάσσομαι, διότι ασφαλώς έχεις στοιχεία.

  Πρόσεξε εκείνο το "όπως θέλουν οι ίδιοι..." Οι ίδιοι, ξέρεις πώς αυτοπροσδιορίζονται;

  Θέλουμε να κρυφτούμε, αλλά η ΝΔ δεν μας αφήνει :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @ Georgia Eleonor

  Ναι, λανθάνεις. Οι Μουσουλμάνοι της Θρακής το 1922, ήταν μόλις 86.000.

  Σήμερα (πρέπει να) είναι περί τις 145.000, αν και η πηγή μου ελέγχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
  ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
  ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ.ΑΜΑ ΣΤΗΝΕΙΣ ΚΟΛΟ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΓΑΦΡΓΑΛΗΣΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Σιγα που να ασχοληθει ο Προοδευτικος Ζητιανο-Τζαμπατζης με αυτα τα θεματα.

  Εχουμε και εμεις τις προτεραιοτητες μας:

  "20 Οκτωβριου Παζαρι Σπερχειαδας
  Ψητο - Κοκορετσι - Χαλβας - Χαλια - Βρακια - String"


  (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=96128259&postcount=5887)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Νάτιβιστ. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση μοιάζει σωστη και γενναία, αλλά ..αν το καλοδείς, ίσως έχει και μερικές "ουρές".
  Γενικά η εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε στη Θράκη απ΄όλα τα κόμματα, μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο της "πολιτικής κατευνασμού" με την Τουρκία. Και όπως θα ξέρεις αν διαβάζεις τα άρθρα μου, έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για το αν η πολιτική αυτή αποδίδει.
  Τώρα όμως που το ποτάμι φουσκώνει για καλά, να δούμε τι θα κάνουμε.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Χρήστο Χατζησαββίδη αυτή είναι και η απορία μου, τι κάνουμε εμείς? Με αυτό το ερώτημα να ασχοληθούμε παρά με το τι κάνουν οι άλλοι. Δεν είναι απορίας άξιο ότι κανείς δεν ξέρει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Είναι λογικό να μην μπορεί αν συνειδητοποιήσει κανείς γιατί ποταπούς ανθρώπους μιλάμε όσον αφορά τους πολιτικούς μας. Πολλές φορές λέμε τη φράση "μα δε ντρέπονται" έχω καταλήξει στο ότι δεν ντρέπονται για πράγματα που εμείς σκεφτόμαστε και κοκκινίζουμε. Η πολιτική που ακολουθείται στη Θράκη δεν έχει σχέση με μυστική συμφωνία, δεν έχει σχέση ούτε καν με την πολιτική κατευνασμού του "Θηρίου" έχει να κάνει με κάτι πιο απλό, με τις ψήφους. Το πιστεύετε δεν το πιστεύετε το μόνο που τους ενδιαφέρει και το μόνο σκεπτικό είναι ποιον θα υποστηρίξει το Τουρκικό προξενείο ώστε να πάρουν τις ψήφους. Νομίζετε ότι υπερβάλλω? Μακάρι αλλά δε νομίζω είμαι πάνω από 100% πεπεισμένος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ελίνα,

  >Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση μοιάζει σωστη και γενναία, αλλά ..αν το καλοδείς, ίσως έχει και μερικές "ουρές"<

  Καμμία, απολύτως καμμία. Αν τούς αφήσουν να αυτοπροσδιοριστούν, θα πουν ότι είναι ΕΛΛΗΝΕΣ. Γι αυτό δεν τους αφήνουν και γι αυτό ο Γιωργάκης μάλλον δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Το είπε, αλλά ίσως να είχε στο μυαλό του άλλο απ΄αυτό που λές εσύ. Τώρα, το τι είχε το μυαλό του, εκείνος ξέρει καλύτερα από εμάς.
  Αν σου τύχει και διαβάσεις το βιβλίο του Μπρούς Κλάρκ "Δυό φορές Ξένος", θα δείς όλο το θέμα της Θράκης εκεί.
  Και όλα τα περί Συνθήκης της Λωζάνης.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.