27/10/12

Έκκληση αλληλεγγύης των Κούρδων προσφύγων στην Ελλάδα

Κούρδοι αγωνιστές συνεχίζουν για 45η μέρα απεργία πείνας
 
Κούρδοι αγωνιστές που βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές έχουν ξεκινήσει από τις 12 Σεπτεμβρίου απεργία πείνας με βασικά αιτήματα το δικαίωμα της υπεράσπισης τους στην μητρική τους γλώσσα, η διασφάλιση της εκπαίδευσης του κουρδικού λαού στη μητρική του γλώσσα και η διασφάλιση των συνθηκών υγείας, ασφάλειας και ελευθερίας του Οτζαλάν. Η κατάσταση της υγείας των Κούρδων απεργών πείνας καθημερινά χειροτερεύει, οι κουρδικές οργανώσεις προειδοποιούν το τουρκικό κράτος ότι άν χαθούν ανθρώπινες ζωές από την απεργία πείνας οι σχέσεις Τούρκων – Κούρδων θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Οι κουρδικές οργανώσεις ξεκινούν μια διεθνή εκστρατεία για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να πιέσουν την αδιάλλακτη Τουρκία να αναγνωρίσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. 
Παραθέτουμε σχετικό κείμενο του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένα κείμενο έκκληση των Κούρδων προσφύγων στην Ελλάδα για αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. 

Α) Επιστολή του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμού
 NACI BILICI
Το παράρτημα του Ντιάρμπακιρ του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλε επιστολή στους αρμόδιους του κράτους, στους πρέσβεις και στους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την απεργία πείνας των φυλακισμένων που άρχισε στις 12 Σεπτέμβρη και διανύει την 44η μέρα. Ο Ρατζί Μπιλιτζί, πρόεδρος του παραρτήματος του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ντιάρμπακιρ, τονίζει τα εξής: «Εδώ και πολλές μέρες φωνάζουμε προς κάθε κατεύθυνση, αυτές οι απεργίες φτάσανε σε πολύ κρίσιμο σημείο, δείξτε την ευαισθησία σας.  Αυτή η χώρα δεν αντέχει πλέον άλλους θανάτους. Υψώστε τη φωνή σας προτού να είναι αργά. Διαφορετικά, αύριο θα είναι πολύ αργά. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αμέσως, για τους θανάτους που θα ακολουθήσουν το κρίμα θα είναι στο λαιμό όλων μας».
Τα μέλη του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν στείλουν την επιστολή εξέδωσαν Ανακοίνωση Τύπου σχετικά με την απεργία πείνας, η οποία είχε τίτλο «Η Απεργία Πείνας βρίσκεται στην 44η μέρα, οι Φυλακισμένοι βρίσκονται στο Κατώφλι του Θανάτου». Ο Ρατζί Μπιλιτζί αναφέρθηκε στα αιτήματα των απεργών πείνας που είναι η διασφάλιση των συνθηκών υγείας, ασφάλειας και ελευθερίας του Οτζαλάν, καθώς επίσης και το δικαίωμα της υπεράσπισης τους στην μητρική τους γλώσσα, αλλά και η διασφάλιση της εκπαίδευσης του κουρδικού λαού στη μητρική του γλώσσα».
Ο Ρατζί Μπιλιτζί, τόνισε ότι ο αριθμός των απεργών πείνας κάθε μέρα αυξάνεται όλο και περισσότερο, και ότι συμμετέχουν σχεδόν όλοι όσοι καταδικάστηκαν ή κρατούνται με την κατηγορία διάπραξης πολιτικών αδικημάτων, συγκεκριμένα είπε: «Γίνεται κατανοητό ότι η υγεία και η ζωή των απεργών πείνας μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο. Σαν υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέλουμε να δείξουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα να προλάβουμε την αναπηρία και τον θάνατο των απεργών πείνας. Γι’ αυτούς τους λόγους η πολιτική εξουσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε θανάτους. Εξ’ αρχής ζητήσαμε να κλείσει η Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας του Ίμραλι. Πρέπει να δοθεί τέλος στο σύστημα του Ίμραλι που είναι ασύμβατο τόσο με τους διεθνείς κανόνες όσο και με τον ισχύοντα νόμο περί εκτέλεσης ποινών, και να αρθούν οι αυστηρές συνθήκες απομόνωσης του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μαζί του για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Όλα αυτά και η αποδοχή από την πολιτική εξουσία να κατοχυρωθεί με νόμο το δικαίωμα οι κρατούμενοι στα δικαστήρια να απολογούνται στη μητρική τους γλώσσα, θα συμβάλλουν στο τελείωμα της απεργίας πείνας. Εμείς από εδώ δεν απευθυνόμαστε μόνο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, αλλά θέλουμε να απευθυνθούμε και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ίσως είναι μακριά σας, ίσως να μην ακούτε τις φωνές τους, ίσως αυτοί οι οδυρμοί  να παρεμποδίζονται για να φτάσουν ε’ εσάς, όμως στις φυλακές εκατοντάδες φυλακισμένοι είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι για 44 μέρες συνεχίζουν την απεργία πείνας και η κοινή γνώμη της Τουρκίας μένει σιωπηλή. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για φόβο ή τίποτε άλλο, όμως και οι κρατικοί φορείς, οι κυβερνητικοί κύκλοι, τα ΜΜΕ, διανοούμενοι, βρίσκονται σε μια σιωπηλή συμφωνία. Εμείς εξεγειρόμαστε ενάντια σ’ αυτή τη σιωπή, ενάντια σ’ αυτή την αδιαφορία. Εσείς ξέρετε τι σημαίνει να παραδίνετε το σώμα σας στον θάνατο γιατί δεν υπάρχει καμία γιατρειά; Σκεφτείτε για λίγο; Μέσα στους τέσσερις τοίχους της φυλακής, ο μόνος δρόμος για να ξεφύγετε από αυτή την αγιάτρευτη κατάσταση είναι η θέλησή σας. Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσετε τη βούλησή σας, πέρα από το να διαθέσετε το σώμα σας στον θάνατο. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν στις φυλακές».
Για τους θανάτους που θα υπάρξουν το κρίμα θα είναι στο λαιμό όλων μας
 Ο Μπιλιτζί, αναφερόμενος στο κρίσιμο σημείο που έφτασε η απεργία πείνας, συνέχισε λέγοντας: «Αυτή η χώρα δεν μπορεί να υπομένει άλλους θανάτους. Δεν μπορείτε να καταλάβετε σε τι καταστάσεις θα οδηγήσει μια είδηση θανάτου στις φυλακές; Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή, καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει υπεύθυνα την κατάσταση για να μην ζήσουμε άλλους θανάτους στην Τουρκία. Οποιαδήποτε επιχείρηση με χρήση βίας στους φυλακισμένους και το κλείσιμό τους σε κελιά ενός μόνο ατόμου θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους, τόσο η κοινή γνώμη στην Τουρκία όσο και η παγκόσμια θα πρέπει να δείξουν τις ευαισθησίες τους. Θα πρέπει να υψώσετε την φωνή σας προτού να είναι αργά. Διαφορετικά, αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά».
Β) Ο ΚΟΥΡΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
Το τουρκικό κράτος από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα συνεχίζει την ύπαρξή του με τις δολοφονίες και την άρνηση ύπαρξης άλλων λαών. Το σημερινό τουρκικό κράτος, στην Ανατολία προέβη είτε στην γενοκτονία άλλων λαών και θρησκευτικών δογμάτων είτε τους αφομοίωσε είτε τους εκτόπισε. Και στους Κούρδους ασκεί δολοφονίες, εφαρμόζει κάθε μορφή μεθόδων εξόντωσης και αφομοίωσής τους και συνεχίζει την πολιτική άρνησης της ύπαρξης τους. Τα τελευταία 30 χρόνια ο κουρδικός λαός αγωνίζεται ενάντια στο τουρκικό κράτος διεκδικώντας τα δημοκρατικά δικαιώματά του κι την εθνική του απελευθέρωση. Συνέλαβε και φυλάκισε 6 βουλευτές, 34 δημάρχους, εκατοντάδες εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, χιλιάδες στελέχη του BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), περίπου 100 δημοσιογράφους, δεκάδες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες γυναίκες ακτιβίστριες, χιλιάδες φοιτητές, χιλιάδες παιδιά, εκατοντάδες συνδικαλιστές και κύρια της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, περίπου 50 δικηγόρους μεταξύ των οποίων όλους τους δικηγόρους του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και εκατοντάδες Τούρκους διανοούμενους, συγγραφείς και δημοκράτες επειδή έδειχναν τη συμπαράστασή τους στον κουρδικό λαό. Δεν δέχονται στα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στη μητρική τους γλώσσα.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2009 το τουρκικό κράτος βάζοντας σε εφαρμογή την πολιτική γενοκτονία, συνέλαβε και φυλάκισε περισσότερους από δέκα χιλιάδες Κούρδους γιατί αγωνίζονταν για την κατάκτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και για την εθνική τους απελευθέρωση.
Από τις 12.09.2012 εκατοντάδες Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι, κάνουν απεργία πείνας αορίστου χρόνου στις φυλακές της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι πολιτικοί, σήμερα, δεν δέχονται πλέον να αρνούνται την ύπαρξη του κουρδικού λαού και να τον υποτιμούν. Ακόμη και σήμερα οι Κούρδοι δεν μπορούν να μορφώσουν τα παιδιά τους στα σχολεία στη μητρική τους γλώσσα, οι Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι δεν μπορούν στα δικαστήρια να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους στη μητρική τους γλώσσα, και ο ηγέτης του κουρδικού λαού, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, εδώ και 14 χρόνια κρατείται στις φυλακές ενός μόνο ατόμου στο Ίμραλι κάτω από αυστηρές συνθήκες απομόνωσης και εδώ και 15 μήνες δεν επιτρέπουν στην οικογένεια του και στους δικηγόρους του να τον επισκεφτούν. Η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο.
Οι απεργοί πείνας που βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου, έχουν ανάγκη από την υποστήριξη και αλληλεγγύη όλης της ανθρωπότητας. Εμείς, οι Κούρδοι πολιτικοί που ζούμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε και συμμεριζόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός υπερήφανος και φιλάνθρωπος. Το κάλεσμά μας είναι ανθρωπιστικό και ηθικό.
Σ’ αυτή τη βάση ζητούμε την υποστήριξη του αδελφού ελληνικού λαού, των πολιτικών κομμάτων, των διανοούμενων, των δημοκρατών, του Τύπου και όλων των ανθρωπιστικών φορέων. Και λέμε «να μην επιτρέψουμε τον θάνατο κι άλλων ανθρώπων».
ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (FEK-BAL)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


4 σχόλια:

  1. Πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Κούρδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο σε οτι αφορά την απεργεία πείνας την παρακολουθούμε απο πολύ νωρίς με πρώτο άρθρο απο την Κουρδική εφημερίδα Politika.

    Προσπαθούμε να καλύπτουμε το Κουρδικό ζήτημα σε όλες τις εκφάνσεις του και όχι μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

    Φορές που πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν την δύναμη του διαδικτύου και είναι λυπηρό.Για τον πλέον λοιπόν "άπιστο Θωμά" ας γυρίσει 5 χρόνια πρίν και να δεί τι ήταν το Κουρδικό ζήτημα για την Ελληνική μπλογκόσφαιρα

    Ο λαχνός έλαχε σε δύο Ελληνες αξιωματικούς ο ένας δεν είναι μαζί μας ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο δεύτερος είναι αυτός που μετά το βιβλίο του "Παράδοση Οτσαλάν Η ώρα της αλήθειας Ιστορική μαρτυρία" δημιουργησε αυτό τον Ιστότοπο

    Ποτέ δεν μίλησε κανένας μας για τα οποία δικά μας κείμενα αντιγράφηκαν χωρίς να μας αναφέρουν.Μας ενδιέφερε ένα και μόνο ένα πράγμα , οτι αυτό που κάναμε και κάνουμε το Θεωρούμε Εθνική Αποστολή, το θεωρούμε Χρέος προς την πατρίδα μας,την Ιστορία μας την Παράδοση μας και τον Πολιτισμό μας

    θεωρούσαμε και Θεωρούμε ότι παίρνουμε την εκδίκηση για την Προδοσία λίγων ελλήνων σε Βάρος όλακερου του Κουρδικού Εθνους , σε βάρος του Εθνικού Ηγέτη των Κούρδων Οτζαλάν

    Δέν είμαστε εμείς οι τέσσερις θεωρώ και θεωρούμε οτι είναι οι χιλιάδες αναγνώστες, οι δεκάδες σχολιαστές, τα δεκάδες Ιστόλογια, οι όποιοι ιστότοποι,Είμαστε Ενα σε αυτη την Προσπάθεια και διάβολε δεν μπορώ να ξεχωρίσω εσένα απο εμένα σε βαρύτητα

    Ο Κουρδικός Λαός και το Κουρδικό Εθνος δεν είναι πια μόνοι, δεν είναι μόνο οι δικοί τους Ιστότοποι που ενημερώνουν την Διεθνή, την Ευρωπαική Κοινή Γνώμη, την Ελληνική Κοινή Γνώμη και δεν θα είναι ποτέ μόνοι

    Με όποιο κόστος η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί Είμαστε Ελληνες και δεν θα σταματήσει μέχρι ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΔΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΔΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στηρίζουμε ηθηικά τα δίκαια αιτήματα του Κουρδικού λαού για αξιοπρέπεια, ελευθερία, και δικαιοσύνη ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς καταπίεσης που υφίστανται από το αιμοσταγές Τουρκικό κράτος. Ο Ελληνικός λαός που έδωσε νόημα στις λέξεις "ελευθερία" και "δημοκρατία" πρέπει πάντοτε να στηρίζει τα δικαιώματα των υπόδουλων και καταπιεσμένων λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ Ακρίτα,ο ρόλος και η προσφορά του Ινφογνώμων στο Κουρδικό είναι αδιαμφισβήτητη.Και προσωπικά είμαι βέβαιος,ότι μια μέρα,θα αναγνωρισθεί η προσφορά αυτή.

    Και όταν οι Κούρδοι θα αναγνωρίζουν την προσφορά,δεν θα λένε ονόματα ανθρώπων ή ιστολογίων,αλλά οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.