28/11/13

ΗΠΑ: Ζητούν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων στη Θάλασσα Ανατ. Κίνας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν οι κανόνες τους οποίους όρισε η Κίνα για τη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου αφορούν επίσης σε πολιτικά και εμπορικά αεροσκάφη.
Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των πτήσεων πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας εισηγήθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξακριβώσει εάν οι κανόνες τους οποίους όρισε η Κίνα για τη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου αφορούν επίσης σε πολιτικά και εμπορικά αεροσκάφη.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, όσο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες, συστήνεται στους αμερικανικούς αερομεταφορείς να λάβουν όλα τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα για γίνονται οι πτήσεις με ασφάλεια.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επωφεληθεί της επίσκεψής του στο Πεκίνο την προσεχή εβδομάδα για να εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά στο θέμα της ζώνης εναέριου ελέγχου που όρισε η Κίνα πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον αντιπρόεδρο να συζητήσει απευθείας για το θέμα με τους αξιωματούχους του Πεκίνου, να εκφράσει ευθέως τις αμερικανικές ανησυχίες μας και να ζητήσει διευκρινίσεις όσον αφορά την απόφαση της Κίνας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρακολούθησε και κατέγραψε την πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 τα οποία έκαναν υπέρπτηση, χωρίς να το αναφέρουν, στην επίμαχη νέα ζώνη.

Τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν μάλιστα επάνω από τα διαμφισβητούμενα μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας ακατοίκητα νησιά Σενκάκου - Ντιαογιού.Απογειώνοντας δύο από τα βομβαρδιστικά της η Ουάσιγκτον θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν θα αφήσει στο Πεκίνο τον έλεγχο στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο. «Ο κινεζικός στρατός παρακολούθησε στο σύνολό της τη διαδικασία της πτήσης των Β-52, προχώρησε μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην αναγνώριση των αεροσκαφών και διαπίστωσε για τι είδους αμερικανικά αεροσκάφη επρόκειτο», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 είχαν απογειωθεί τη Δευτέρα από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό. Τα δύο αεροσκάφη δεν μετέφεραν κανένα όπλο και εκτέλεσαν την αποστολή τους χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινεζικές αρχές, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
 http://www.naftemporiki.gr/story/735539

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.