29/11/13

Βλήμα όλμου στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Δαμασκό με ένα νεκρό

Πάνω από 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνοντας έκκληση για τους Σύρους πρόσφυγες από το Αμάν της Ιορδανίας
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνοντας έκκληση για τους Σύρους πρόσφυγες από το Αμάν της Ιορδανίας
Ένας Σύρος σκοτώθηκε και άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από βλήμα όλμου που έπληξε την πρεσβεία της Ρωσίας στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλοντας την επίθεση ως τρομοκρατική. Εν τω μεταξύ πάνω από 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε χώρες της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

 "Γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Μόσχας, 15:00 ώρα Ελλάδας), ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις εκτόξευσαν όλμους στη συνοικία όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Ρωσίας στη Συρία. Ένα βλήμα έπεσε εντός του περιβόλου της πρεσβείας και άλλο ένα σε κοντινό σημείο", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της πρεσβείας. Όλα τα θύματα είναι Σύροι.

"Το κτίριο (της πρεσβείας) υπέστη μικρές υλικές ζημιές", συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η "οργή" της Ρωσίας για το επεισόδιο αυτό.
"Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με όλμους το τελευταίο διάστημα από τους αντάρτες στο κέντρο της Δαμασκού", προσθέτει το υπουργείο κάνοντας λόγο για "τρομοκρατικές ενέργειες".

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα ένα ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η δημόσια εκτέλεση, από άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, του διοικητή και των έξι ανδρών μιας αντίπαλης αντάρτικης οργάνωσης στην πόλη Αταρίμπ της επαρχίας Ιντλίμπ. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

Πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ κάνοντας έκκληση για μια «μαζική» υποστήριξη ώστε να βοηθηθούν οι γειτονικές χώρες που είναι αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εισροή προσφύγων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει καταγράψει περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν φύγει από τη χώρα τους χωρίς να καταγραφούν.

«Χωρίς πολύ περισσότερη μαζική βοήθεια η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», υπογράμμισε ο Γκουτέρες από το Αμάν της Ιορδανίας. «Τώρα είναι η ώρα να διατηρήσουμε τον χώρο ασύλου στην περιοχή. Χρειάζεται πολύ περισσότερη μαζική βοήθεια», πρόσθεσε.

Η UNCHR έχει λάβει 850 εκατ. δολάρια από τη διεθνή κοινότητα για να προσφέρει βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Ιορδανία χρειάζεται 1,8 δισ. δολάρια φέτος για να προσφέρει βοήθεια στους 600.000 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφός της.

«Οι Σύροι που ζητούν καταφύγιο στην Ιορδανία για ανθρωπιστικούς λόγους δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο. Είναι απαραίτητο η Ιορδανία να λάβει μέτρα για την ασφάλειά της», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Νσουρ απευθυνόμενος στον Γκουτέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ κάλεσε την Ιορδανία να «διευκολύνει την είσοδο στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις οικογένειες» που φεύγουν από τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Petra.

H Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι, παρά τις εξαγγελίες της ιορδανικής κυβέρνησης πως τα σύνορα της χώρας παραμένουν ανοικτά για τους πρόσφυγες, έρευνες κατέδειξαν ότι σε δεκάδες Σύρους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ιορδανία.

Οι ιορδανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους απορρίπτουν τις καταγγελίες αυτές και επισημαίνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να δέχεται περισσότερους από 400 Σύρους πρόσφυγες καθημερινά.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=401303

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.