30/11/13

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά 2 βαθμίδες

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody’s αργά το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, διατηρεί σταθερές τις προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανό να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο επόμενο διάστημα.
Του Σωτήρη Νίκα
Μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο οίκος αποφάσισε να ανακοινώσει την αναβάθμιση, αξιολογώντας πλέον την Ελλάδα στην βαθμίδα «Caa3» από «C» που ήταν μέχρι τώρα. Μάλιστα, διατηρεί σταθερές τις προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανό να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους λόγους για τους οποίους ο οίκος προχώρησε στην κίνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες. Τα καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη (με την εντονότερη υποχώρηση της ύφεσης από το προβλεπόμενο), καθώς και η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, συνετέλεσαν στην απόφαση του οίκου. Επίσης, σημαντικός παράγοντας ήταν και η μείωση της επιβάρυνσης των επιτοκίων, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν στην ελληνική αγορά ομολόγων από Δευτέρα, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την νέα καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση

Ο Moody’s αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως «βασικό κίνητρο» για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «τις προόδους που έχει επιτύχει η (ελληνική) κυβέρνηση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

«Ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

«Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», συνεχίζει.

«Ο Moody’s πιστεύει ότι η (ελληνική) κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση από τον Moody’s είναι «οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης». Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2014, όμως το 2015 θα σημειώσει ανάπτυξη 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.