28/11/13

Άγνωστοι Έλληνες: Από την Γαλλία στον Βόρειο Πόλο

Αφιερωμένο στο φίλο του ιστολογίου Κώστα Πικραμένο
       Επιγραφή στην Μασσαλία:  ΕΔΩ, περίπου το 600 Π.Χ.αποβισβάστηκαν Έλληνες ναυτικοί από τη Φωκέα, ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας.   Ίδρυσαν τη Μασσάλία από την οποία ακτινοβόλησε ο πολιτισμός σε όλη τη Δύση.                                       
«Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό χρωμόσωμα, μια πραγματικότητα, απτή σε όλο τον Νότο της Γαλλίας. Εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις υπάρχουν και πολλοί Φιλέλληνες που τρέφουν μια άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού αλλά και ως μια μακρινή πατρίδα».

Στην προηγούμενη μελέτη μας κλείσαμε το ταξίδι μας στην Αφρική με την χώρα της Αιγύπτου Το ταξίδι όμως των Ελλήνων φυσικά δεν σταματά εκεί αλλά πολύ περισσότερο δεν σταματάει ποτέ…
Έτσι κι εμείς συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην περιοχή της Μεσογείου θα κάνουμε έναν σταθμό στην Μασσαλία, την ελληνική πόλη της Γαλλίας, η οποία ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού.
Να σημειωθεί μάλιστα πως οι Έλληνες ονόμασαν «Γαλάτες» τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, επειδή ήταν άσπροι σαν το γάλα. Από τους Γαλάτες προέκυψαν οι σημερινοί Γάλλοι.
Οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις της Γαλλίας χτίστηκαν το 3000π.Χ. περίπου εξελίξει της εκστρατείας του Ηρακλή προς την Αμερική. Αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια ιδρύθηκε αξιόλογος αριθμός αποικιών, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν και περισσότερα στοιχεία λόγω της συντομότερης χρονικής αποστάσεως.

Στην Μασσαλία συγκεκριμένα οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν πριν από πολλά χρόνια, όταν οι Φωκαείς της Μ. Ασίας (αποικία Ελλήνων στην Φώκαια της Μ.Ασίας γύρω στο 800π.Χ.) μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν τα πυρά των Περσών, καθώς Αθήνα και Σπάρτη αρνούνταν να στείλουν βοήθεια, κατέφυγαν στην τότε Γαλατία και ίδρυσαν την Μασσαλία.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει χαρακτηριστικά (Α 63): «Οἱ δὲ Φωκαεὶς οὓτοι, ναυτιλίηση μακρήσι πρῶτοι τῶν Ἑλλήνων ἐχρήσαντο, καὶ τὴν τε Ἀδρίην, καὶ τὴν Τυρσήνη καὶ τὴν Ἰβηρίαν καὶ τὸν Ταρτησσὸν οὓτοι εἰσὶ οἱ καταδέξαντες». (Οι Φωκείς πρώτοι από τους Έλληνες χρησιμοποίησαν την ναυτιλία για μακρινά ταξίδια και έφτασαν ως τις ακτές της Αδριατικής και της Τυρρηνικής θάλασσας και ως την Ιβηρική χερσόνησο)!


Αναφορές απαντούν ακόμη στον Αριστοτέλη, τον Πλούταρχο, τον Πέραμο, τον Ιουστίνο, κ.α.
Παρ’ ότι οι Γαλάτες αντιστάθηκαν αρχικά, μη γνωρίζοντας πως οι Έλληνες δεν είχαν φτάσει με εχθρικές-κατακτητικές διαθέσεις, τελικά οι δεύτεροι κατάφεραν όχι μόνο να εγκατασταθούν στην εν λόγω περιοχή αλλά και να την οδηγήσουν στην ύψιστη ακμή της.

Έτσι οι Έλληνες κάτοικοι της Μασσαλίας ίδρυσαν και άλλες αποικίες, μεταξύ των οποίων η Νίκαια (Νice), η Ολιβία, η Αντίπολις, η Αθηνόπολη, το Ταυρέντιον, η Θηλίνη, η Ολβία (Κάννες), η Ροδανουσία, η Κιθαριστής, που έλαβε το όνομά της από την αγάπη των Μασσαλών (όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων) για την μουσική, και άλλες πολλές.

Σε όσες αποικίες ίδρυσαν έδωσαν ονόματα ελληνικά, ώστε να τους θυμίζουν τον τόπο που γεννήθηκαν.

Έτσι, η Κρέουσα ονομάστηκε από τον βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, όνομα που σημαίνει βασιλιάς. Η Νίκαια εξαιτίας της νίκης τους επί των Λυγίων. Η Όλβια, οι σημερινές Κάννες, ονομάστηκε έτσι χάριν της μεγάλης ακμής που γνώριζε. (όλβιος = ευτυχισμένος). Η Ηράκλεια από τον Ηρακλή φυσικά. Το Ταυρέντιον, τέλος, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ονομάστηκε έτσι λόγω της γεωλογικής μορφής του λιμανιού, η οποία μοιάζει με κεφάλι ταύρου. 

Παράλληλα οι Φωκαείς διατηρούσαν σε κάθε τους αποικία τα ιωνικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα στο νομοθετικό σύστημα. Υπήρχε δηλαδή η Βουλή των 600 Τιμούχων που συγκυβερνούσε με το Εκτελεστικό Σώμα (15 Εκτελεστές).


Στην Μασσαλία ξεχώρισε η μορφή του Ευθυμένη και του Πυθέα, ο πρώτος εκ των οποίων ταξίδεψε ως την Λιβύη και ο δεύτερος στο ταξίδι του προς τις βορειοδυτικές ακτές της Ευρώπης, που διήρκεσε 50 χρόνια, έφτασε ως την Γροιλανδία και τον Βόρειο Πόλο και απέδειξε ότι η Βρετανία είναι νήσος.
Μετά από χρόνια βέβαια σημειώθηκαν νέα κύματα Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή της Μασσαλίας, αρχικά κατά την Οθωμανική κυριαρχία, τον 17ο αιώνα, περίοδος, όπου φτάνει η εν λόγω πόλη στην μέγιστη ακμή της, λόγω των γνώσεων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που είχαν καταφύγει εκεί και έπειτα, το 1922, πολλοί από τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας βρήκαν καταφύγιο στην Μασσαλία.

Οι Έλληνες φυσικά εξακολουθούν να ζουν μέχρι σήμερα στην Μασσαλία διατρανώνοντας με κάθε ευκαιρία την καταγωγή τους…

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα φίλαθλοι της τοπικής ομάδας (Marseille) δείτε το βίντεο, ένα τεράστιο coreo με την ελληνική σημαία στο κέντρο της οποίας απεικονιζόταν ένας αρχαίος Έλληνας και ένα πανό που έγραφε:
«Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας».«Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας». (Tifo για να επιθυμίσουν οι φύλαθλοι την ελληνική καταγωγή της Μασσαλίας που αρνήθηκαν από τον Ολυμπιακό Μασσαλίας και τη Νομαρχία κατά τις φασαρίες στον αγώνα με τη Φενερμπάτσε. ΜΗ ΑΝΟΥΡΜΑΣΤΕ ΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!


Φυσικά το ελληνικό κράτος τηρεί σιγήν ιχθύος γι αυτούς τους Έλληνες την στιγμή που θα μπορούσε να τους «εκμεταλλευτεί» προς το καλό της χώρας μας αλλά και του Ελληνισμού εν γένει.

Όπως και να έχει οι Έλληνες είναι εκεί, δηλώνουν παρόντες και διατηρούν τον Ελληνισμό όρθιο τιμώντας τα ήθη τα έθιμα και την ιστορία μας.

ΠΥΓΜΗ.gr
Οι Μασσαλιώτες, κάτοικοι της σημαντικότερης πόλης της Γαλλίας δεν ξεχνούν την πατρίδα τους την Ελλάδα. Το 634π.Χ. Έλληνες από τη Φώκαια της Ιωνίας, βροειοδυτικά της Σμύρνης, έκτισαν τη Μασσαλία.
Έκτοτε οι Φωκαείς σε κάθε τους νίκη έκαναν πλούσια αφιερώματα στο ιερό της μητρόπολής τους, που βρίσκονταν στους Δελφούς. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά ο θησαυρός τους που φυλάσσεται στο Μουσείο των Δελφών θα μεταφερθεί στην Γαλλία για να παρουσιαστεί σε έκθεση που θα γίνει, μιας και η Μασσαλία κηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2013.


5 σχόλια:

 1. Έρχονται ταχέως Ρεπούση, Τατσόπουλος, Βερέμης και άλλες νεο-οθωμανικές δυνάμεις να σας στρώσουν τη γραβάτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Βόρειος Πόλος που κολλάει;

  Καλούτσικο το περιεχόμενο για συνοπτική παρουσίαση αλλά ΤΙΤΛΟΙ ΑΡΘΡΩΝ που είναι παραπλανητικοί ή κάνουν απεγνωσμένα κρα για κανά κλικ προσωπικά εμένα μου προκαλούν απέχθεια και συχαμάρα.(Άπό οποιοδήποτε σαιτ ή μπλογκ οποιουδήποτε πολιτικού κοινωνικού ιστορικού ή άλλου χώρου κι αν συμβαίνει αυτό.Εν προκειμένω του ΠΥΓΜΗ.gr)

  Μιά φορά θα με ξεγελάσεις , αντε δυο, μετά άντε γειά απεγνωσμένε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι Φωκείς πρώτοι από τους Έλληνες χρησιμοποίησαν την ναυτιλία για μακρινά ταξίδια και έφτασαν ως τις ακτές της Αδριατικής και της Τυρρηνικής θάλασσας και ως την Ιβηρική χερσόνησο....

  LET US FOLLOW A STRATEGY FOR ONCE. WHAT WERE THE MINOANS? ANOTHER RACE??? THE MINOANS HAD PORT BASES FROM THE NORTH SEA TO INDIA AND MINING OPERATIONS AS FAR AS THE GREAT LAKES IN USA. THEY WERE THE FIRST TRUE NAVAL EMPIRE TRANSPORTING GOODS FOR AND FROM ALL MAJOR CIVILIZATIONS AND CENTERS OF THEIR TIME. A LOOK AT THE FINDINGS IN THE MINOAN SHIPWRECK OFF THE COAST OF TURKEY WILL ANSWER MANY QUESTIONS...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευτυχώς που ελληνικό κράτος αδιαφορεί, αλλοίμονο τους αν πηγαινε προς βοήθεια τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.