30/11/13

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταλυτικές εξελίξεις - Σιγή ιχθύος για τον Εφιάλτη

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Σιγή ιχθύος για τον Εφιάλτη Λευκωσία: Σιγή ιχθύος απ’ όλες τις πλευρές επικράτησε χθες, με την αποκάλυψη του «Φ» για την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση κατά υψηλόβαθμου στελέχους των κρατικών δομών που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, που ερευνούν οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους. Από πλευράς κυβέρνησης δεν κατέστη δυνατό να γίνει κανένα απολύτως σχόλιο ή τοποθέτηση, προφανώς λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αλλά και των αναμενόμενων εξελίξεων. Ούτε και από πλευράς εμπλεκομένων υπήρξε οποιαδήποτε ανοικτή αντίδραση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα τέθηκε διακριτικά χθες και στο Προεδρικό μεταξύ των υπουργών, ωστόσο τηρείται πλήρης εχεμύθεια. Εξελίξεις σε σχέση με το θέμα αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείονται και σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ», τα στοιχεία -έγγραφα και όχι μόνο- που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα που έγινε σε Κύπρο και εξωτερικό, κρίθηκε ότι με μερικές τουλάχιστον από τις συγκεκριμένες ενέργειες -τα στοιχεία δείχνουν πρόσωπα, ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες-  άπτονται και σοβαρών εθνικών συμφερόντων. Πρόκειται, ωστόσο, για στοιχεία που έτυχαν και τυγχάνουν ιδιαίτερα λεπτών χειρισμών λόγω της ευαισθησίας τους.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος, από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον, είναι σε στενή επαφή με συγκεκριμένους επιχειρηματίες-επενδυτές στο εξωτερικό, Κύπριους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και ξένους συνεργάτες τους, με τους οποίους με βάση τα έγγραφα, μεθοδεύεται και έμμεσα και άμεσα ο έλεγχος οικονομικών τομέων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Η έρευνα μέσα από τα στοιχεία και ντοκουμέντα, δείχνει ότι ο συγκεκριμένος υψηλόβαθμος παράγοντας των δομών που χειρίζονται τα θέματα υδρογονανθράκων, ενημέρωνε τους «συνεργάτες» του, για όλο το παρασκήνιο, τις αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, άκρως απόρρητα έγγραφα για τα θέματα υδρογονανθράκων, που προορίζονταν αποκλειστικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρέθηκαν στα χέρια των εν λόγω επιχειρηματιών. Η έρευνα έδειξε ότι πηγή ήταν το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Σε ένα από τα έγγραφα που ετοιμάστηκαν από τον ίδιο και παρουσιάστηκαν ενώπιον της ομάδας επιχειρηματιών-επενδυτών, μεταξύ άλλων υποδεικνύεται με ποιο τρόπο και σταδιακά θα γίνουν οι αναγκαίες επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις, με συμμαχία εκ των έσω, ώστε η εν λόγω επιχειρηματική ομάδα ν’ αποκτήσει το πάνω χέρι στις μετέπειτα εξελίξεις σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και το τερματικό.

Να σημειωθεί ότι σε σημείωμα που ετοίμασε το εν λόγω στέλεχος -το οποίο επίσης κατέχει ο «Φ»- κατηγορείται η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εμπορίου και επειδή «επέτρεψαν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός της ενδιάμεσης λύσης που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η πρόταση της ρωσικής ITERA», έναντι άλλης πρότασης που είχε ενώπιόν της εκτός της διαδικασίας των προσφορών, καταλήγοντας ότι αυτό έπρεπε να τελειώσει.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως ουσιαστικά πρέπει να καταργηθεί ή απενεργοποιηθεί η διαπραγματευτική ομάδα που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις για το τερματικό (υπό τον γ. διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιο Χειμώνα) στην οποία συμμετέχουν η νομικός Νόρα Νικολαΐδου, ο διευθυντής Εσ. Ελέγχου του ΥΣΕ Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Στέλιος Κουντούρης εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Έλενα Βασιλειάδου και ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Ελληνας.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/173851/sigi-ichthyos-gia-ton-efialti#sthash.bd3Z0auG.dpuf

Υψηλόβαθμος «Εφιάλτης» -   Κρατικό στέλεχος «πουλούσε» απόρρητα για το φυσικό αέριο

Λευκωσία: Ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους των κρατικών δομών που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου ερευνούν από καιρό οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους, οι οποίες, σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φ», αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να προχωρήσουν πλέον σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τα στοιχεία –έγγραφα και όχι μόνο– που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα που έγινε σε Κύπρο και εξωτερικό, κρίνεται ότι δημιουργούν θέματα που άπτονται και σοβαρών εθνικών συμφερόντων.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος, από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, είναι σε στενή επαφή με συγκεκριμένους επιχειρηματίες – επενδυτές στο εξωτερικό και με Κύπριους συνεργάτες τους, με τους οποίους μεθοδεύεται έμμεσα και άμεσα ο έλεγχος οικονομικών τομέων που αφορούν στους υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε σειρά επαφών με τα εν λόγω πρόσωπα, εξέφρασε και εγγράφως την ετοιμότητα να στηρίξει τα σχέδιά τους. Επίσης, ενημέρωνε λεπτομερώς για όλο το παρασκήνιο, τις αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας. Εμπιστευτική διερεύνηση που έγινε, μετά τη διαπίστωση ότι άκρως απόρρητο έγγραφο που προοριζόταν –στα τέλη περασμένου Απριλίου– αποκλειστικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρέθηκε στα χέρια των εν λόγω επιχειρηματιών, έδειξε ότι δόθηκε από το ίδιο υπό διερεύνηση υψηλόβαθμο στέλεχος. Επίσης, δύο μήνες μετά –τον Ιούνιο– απόρρητο έγγραφο που συντάχθηκε από το εν λόγω στέλεχος με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε επίσης ότι το κατείχε και η εν λόγω επιχειρηματική ομάδα.

Τρίτο έγγραφο –έκθεση– του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου στελέχους απευθύνθηκε απευθείας στους εν λόγω επιχειρηματίες, σύστηνε μεταξύ άλλων τακτική φθοράς και κατηγοριών κατά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, τον οποίο θεωρούσαν εμπόδιο και μη ελεγχόμενο. Το εν λόγω πολυσέλιδο έγγραφο κατέχει και ο «Φ». Επίσης, σε δεύτερο έγγραφο –που έγραψε το στέλεχος των δομών υδρογονανθράκων και περιέχει σημειώσεις και υπογραμμίσεις από πλευράς των επιχειρηματιών, γίνεται αναφορά σε προσπάθεια να δημιουργηθεί απόσταση και δυσπιστία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τον υπουργό Ενέργειας. Αναφέρονται παραδείγματα για τα οποία ο υπουργός πρέπει να τύχει κριτικής για τον χειρισμό τους και μεταξύ άλλων αναφέρονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, οι αποφάσεις για τις ΔΕΦΑ και ΚΡΕΤΥΚ και τις διαπραγματεύσεις με την Noble. Στην ίδια έκθεση, το εν λόγω στέλεχος επαναλαμβάνει τη στήριξή του προς τη συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών.

Να σημειωθεί ότι σε εσωτερική παρουσίαση της ομάδας επιχειρηματιών, καταγράφεται ο σχεδιασμός με βάση τον οποίο, σε τρία στάδια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014, το τερματικό υγροποίησης και όσα αφορούν τις αποφάσεις για τις επενδύσεις και τη διαχείρισή του, θα ετίθεντο υπό τον έλεγχο των εν λόγω επιχειρηματιών, που θα γίνονταν οι «στρατηγικοί επενδυτές» του.

Ενώπιον των αρμοδίων τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», που κατέχει σειρά των προαναφερόμενων στοιχείων, τα αποτελέσματα της έρευνας των κρατικών υπηρεσιών θα τεθούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών ενώπιον των αρμοδίων Αρχών για λήψη αποφάσεων ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/173703/kratiko-stelechos-poulouse-aporrita-gia-to-fysiko-aerio#sthash.rfjc3nAP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.