30/11/13

Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπουν αναλυτές πίσω από την πρόταση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Των Dorian Jones, Δημήτρης Μανής
Agia-Sofia01-29november2013 
Έντονες αντιδράσεις, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέτ Αρίντς, για μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος.
Ο κ. Αρίντς κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο χώρο του μουσείου, στις αρχές του μήνα, ανέφερε ότι υπήρξε μια περίοδος όπου τα τεμένη μετατρέπονταν σε μουσεία «αλλά τώρα η Τουρκία είναι μια διαφορετική χώρα», και πρόσθεσε ότι «η Αγία Σοφία είναι θλιμμένη σήμερα, αλλά με την θέληση του θεού θα χαμογελάσει ξανά».

Η Ιστάρ Γκοζαγιεντίν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου «Ντογούς» στην Κωνσταντινούπολη με ειδίκευση σε θέματα θρησκείας και δημόσιας διακυβέρνησης υποστηρίζει ότι πίσω από την παραπάνω δήλωση, ενδεχομένως να κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2014.

«Για την φιλο-ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας είναι σημαντικό να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση αυτή την περίοδο εξαιτίας του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα. Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και θεωρεί ότι έτσι θα προσεγγίσει ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων», τόνισε η κ. Γκοζαγιεντίν.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία, καθώς περιοδεύει στη χώρα και κάνει ομιλίες χρησιμοποιώντας συχνά ένα μείγμα θρησκευτικής και εθνικιστικής ρητορικής.

Αναλυτές, στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα οδηγήσει αρκετούς τούρκους εθνικιστές στο να συνταχθούν με το κυβερνών κόμμα, καθώς πολύ από αυτούς θεωρούν το ιστορικό μνημείο, σύμβολο της δύναμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, είναι και έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία στους κόλπους της Εκκλησίας, ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι άλλοι δύο μικροί ιστορικοί ναοί που λειτουργούσαν ως μουσεία μετετράπησαν ήδη σε τεμένη.

Ο Μητροπολίτης Καππαδοκίας Γεννάδιος προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος θα έχει πολλαπλές συνέπειες.

Όπως είπε «θα πρέπει να καταλάβει (η τουρκική ηγεσία) πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια για ολόκληρο τον κόσμο και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Το ιστορικό αυτό μνημείο το επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, χριστιανοί και μη, και το επισκέπτονται γιατί αναγνωρίζουν ότι αποτελεί σύμβολο μιας θρησκείας, του Χριστιανισμού».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μετατροπή ιστορικών βυζαντινών εκκλησιών σε τεμένη αποτελεί προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών ανά τον κόσμο».

Η ελληνοαμερικανική οργάνωση Hellenic American Leadership Council (HALC) έχει ξεκινήσει εκστρατεία μέσω διαδικτύου για την συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι εξαγγελίες των τούρκων αξιωματούχων. Η επιστολή με τις υπογραφές θα σταλεί στην UNESCO, μιας και ο διεθνής οργανισμός έχει χαρακτηρίσει την Αγία Σοφία, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο διαδικτυακός σύνδεσμος για την υπογραφή της επιστολής είναι ο εξής:

http://action.hellenicleaders.com/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=10215

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που αναμένεται να γίνει εάν η Τουρκία επιμείνει στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Read more: http://mignatiou.com/?p=16954#ixzz2m8Pe9pxu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.