Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το Σχέδιο Αννάν, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ακόμη μια προσπάθεια για την επίτευξη λύσης. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Το ερώτημα είναι αν εξελίξεις όπως: η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η νέα ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εδραίωση μίας ισχυρής συνεργασίας, σε πολλαπλά επίπεδα, μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και η αντίστοιχη η καμπή στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, η δραστηριοποίηση ισχυρών ιδιωτικών πρωτοβουλιών στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ για την Κύπρο, αλλά και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη ρευστή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα του φαινομένου της Αραβικής Άνοιξης θέτουν νέες διαστάσεις, διλήμματα και προοπτικές για όλες τις πλευρές. Ο ΟΗΕ, ως ο κατεξοχήν Οργανισμός για τη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την επιθυμία για την επίτευξη λύσης. Ποια θα είναι όμως αυτή; Πόσο νέο είναι τελικά το "νέο σχέδιο" λύσης και ποιος ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη διαμόρφωση του;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι διακεκριμένοι καθηγητές και γνώστες του θέματος Ευάγγελος Κουφουδάκης και Παναγιώτης Ήφαιστος και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φιλελεύθερος Κώστας Βενιζέλος, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μμ στη συζήτηση που διοργανώνει το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο Ευάγγελος Κουφουδάκης είναι ομότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο διετέλεσε πρύτανης το 2002-2006, και ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κοσμήτορας (dean emeritus) του College of Arts and Sciences, Indiana University-Perdue University, στο Fort Wayne των ΗΠΑ. Ως πολιτικός επιστήμονας, έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας στη μελέτη ζητημάτων του Ελληνισμού, με έμφαση στην πολιτική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει τη συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων, ενώ πληθώρα άρθρων έχουν δημοσιευτεί σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Καναδά, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι συγγραφέας 16 μονογραφιών, ενώ έχει συγγράψει εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια σε συλλογικά έργα, επιστημονικές εκδόσεις και έντυπα γενικής πληροφόρησης, ενώ έχει υπηρετήσει σε διπλωματική αποστολή στις Βρυξέλλες από το 1978 έως το 1998.
Ο Κώστας Βενιζέλος είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, την εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Κύπρο. Ως συγγραφέας εστιάζει στην περίπτωση της Κύπρου, με έργα όπως: «Αμερικανική Πολιτική στο Κυπριακό την περίοδο του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής», (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου), «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιγκερ, η απόφαση για τη διχοτόμηση», (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου, Ν. Μελέτη ) «Το Μυστικό Παζάρι-Οι 129 Ημέρες που Συγκλόνισαν τον Ελληνισμό». Ως άριστος γνώστης ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής και δη του Κυπριακού, ο Κώστας Βενιζέλος καλείται για διαλέξεις σε πανεπιστήμια, σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς, προκειμένου να καταθέσει, ως αναλυτής, τις απόψεις του.
Στη συζήτηση συμμετέχει και συντονίζει ο Ηλίας Κουσκουβέλης, Διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες αλλά και κατ᾽ἐπανάληψη παρεμβάσεις στον Τύπο για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.