28/11/13

«Δεν περνάει», είπαν οι βουλευτές της ΝΔ και μπλόκαραν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Δεν περνάει», είπαν οι βουλευτές της ΝΔ και μπλόκαραν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια
Δεν θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έπειτα από αντιδράσεις - Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ότι υπήρχε συμφωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης - Θα έρθει σχέδιο νόμου κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, λέει ο Χ.Αθανασίου.
Σε βαθιά κατάψυξη μπαίνει το θέμα του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να υπερψηφίσουν σχετική τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε συμφωνήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ- να επεκταθεί η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια με τροπολογία που προγραμματίστηκε να περάσει μαζί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ολα αυτά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κατα πληροφορίες ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με ομάδα περίπου 25 βουλευτών της ΝΔ με τους οποίους συζήτησε τις πτυχές του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Ηταν περίπου η ώρα που ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προειδοποίησε ότι θα αφορίσει όποιον βουλευτή υπερψηφίσει σχετική τροπολογία...
Οταν οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το αντιρατσιστικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποπειράθηκε να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο για την τροπολογία περί της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Αυτό δεν περνάει», ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που ορθά-κοφτά ζήτησαν από τον κ. Αθανασίου να μην φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την τροπολογία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θορυβημένοι από δημοσιεύματα που ήθελαν να κατατίθεται υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το αντιρατσιστικό, οι γαλάζιοι βουλευτές ξεκαθάρισαν στον κ. Αθανασίου ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, ενώ οι πιο έμπειροι του εξήγησαν πως ενόψει κρίσιμων νομοσχεδίων για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς «δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για τους γκέι».

Επιχειρώντας να υπερβούν το πρόβλημα και να αποκλιμακώσουν το θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να υπερψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγούσαν ότι για το θέμα της συμβίωσης των ομοφύλων θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή «μέσα στο επόμενο διάστημα», αλλά σε χρόνο που δεν διευκρίνιζαν.

Επισημαίνεται ότι μετά την καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αναγκασμένο  πλέον να καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο να προσαρμόζεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση.


Τι θα κάνουν οι γαλάζιοι βουλευτές
Ερωτήματα πάντως δημιουργεί η στάση των βουλευτών της ΝΔ που για ακόμη μια φορά έδειξαν διάθεση να διαφοροποιηθούν από επιλογές υπουργών. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης των ομοφύλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ (τα στελέχη του οποίου θέλησαν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της gay κοινότητας όπως έπραξε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Το ΠΑΣΟΚ αρχικά άναψε το πράσινο φως – με επίσημη ανακοίνωση -  στον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου προκειμένου να καταθέσει άμεσα την ρύθμιση στην Βουλή, στην πορεία όμως οι βουλευτές της ΝΔ την μπλόκαραν με αποτέλεσμα το θέμα να αναβάλλεται για το προσεχές μέλλον.
Η «αναδίπλωση» του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν φαίνεται ικανή να οξύνει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες πριν το «πάγωμα» της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης υπήρξε επικοινωνία των επιτελείων του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν οι γαλάζιοι βουλευτές «αυτονομούνται». Τι σημαίνει η χθεσινή «επίδειξη ισχύος»; Η στάση αυτή των βουλευτών της ΝΔ που απέρριψαν σχεδόν ασυζητητί την τροπολογία για την συμβίωση των ομοφύλων είναι προαναγγελία κι άλλων αντιδράσεων σε επερχόμενες ψηφοφορίες ή πρόκειται απλώς για ένα μεμονωμένο παράδειγμα που σε κάποιο βαθμό εκτονώνει και την δυσαρέσκεια των βουλευτών που καλούνται να επικυρώνουν με την ψήφο τους σκληρά μέτρα;

http://www.protothema.gr/greece/article/332249/den-pernaeieipan-oi-vouleutes-tis-nd-kai-blokaran-to-sumfono-sumviosis-gia-ta-omofula-zeugaria/

1 σχόλιο:

  1. Συγγνώμη, αλλα πρέπει να ρωτήσω, τι σχέση έχει το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων με το αντιρατσιστικό? Τελικά τι θα γίνει με την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.