29/11/13

«Αερομαχίες» κινεζικών με αμερικανικά και ιαπωνικά μαχητικά

Πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας
Η ευρεία ζώνη βρίσκεται πάνω από εδάφη τα οποία διεκδικούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.
Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι μαχητικά της αεροσκάφη ακολούθησαν κατά πόδας αμερικανικά και ιαπωνικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν εντός της νέας ζώνης αεράμυνας την οποία κήρυξε το Πεκίνο επάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.


Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, σμήναρχος Σεν Τζινκέ, δήλωσε ότι κινέζοι πιλότοι επισήμαναν την Παρασκευή το πρωί 2 αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, μαζί με 10 ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη πολλών τύπων να εισέρχονται στη ζώνη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, Κιν Γκανγκ, είχε δηλώσει ότι η Κίνα έχει δικαίωμα να εποπτεύει την περιοχή και ότι δεν επηρεάζεται καθόλου η ελευθερία των πτήσεων πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας μέσω των κινεζικών κινήσεων.

Η ευρεία ζώνη βρίσκεται πάνω από εδάφη τα οποία διεκδικούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

Οι αρχές του Πεκίνου έχουν δηλώσει ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο ίπταται εντός της ζώνης θα πρέπει να καταθέτει σχέδιο πτήσης και να δηλώνει την παρουσία του στις αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες, αλλιώς αντιμετωπίζει την πιθανότητα «έκτακτων αμυντικών μέτρων» από πλευράς Κίνας».

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν ήδη δηλώσει ότι έχουν αψηφήσει τη σχετική ζώνη με πτήσεις αεροσκαφών τους, χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές.

Η αμυντική αεροπορική ζώνη αναγνώρισης περιλαμβάνει τον εναέριο χώρο των ακατοίκητων νησιών τα οποία αποκαλούνται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογού στην Κίνα.

Τα νησιά διεκδικεί επίσης και η Ταϊβάν.

Η κήρυξη της ζώνης δημιούργησε οργή σε πολλές χώρες, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης και αλλαγής του στάτους κβο στην περιοχή».

Την Πέμπτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή.
 
http://www.naftemporiki.gr/story/736532

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.