9/5/14

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος απαιτεί τα «πλήρη δικαιώματα» του από την Τουρκία

Ευσταθιάδης Στάθης  
Συνέντευξη του Οικομενικού Πατριάρχη στο Associated Press
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος ( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Associated Press ζήτησε «ως τούρκος πολίτης να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας». Τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν σημεία της συνέντευξης.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βελτίωσε την κατάσταση σε ο,τι αφορά τα δικαιώματα των χριστιανών στην Τουρκία «αλλά αυτά δεν είναι αρκετά» δήλωσε ο Οικουμενικός πατριάρχης. «Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν βήματα, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας γι αυτά στον κ. Ερντογάν αλλά οφείλω να πω ότι αυτά δεν αρκούν».

Ο Πατριάρχης δεν έκρυψε την  απογοήτευση του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Είχαμε ελπίδες οι οποίες όμως δεν υλοποιηθήκαν» δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα θέμα θρησκευτικής ελευθερίας».

Σε ερώτηση σχετική με το ότι ο Ερντογάν συνδέει το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης με αντίστοιχα μέτρα για τους μουσουλμάνους που ζουν στην  Ελλάδα ο Οικουμενικός πατριάρχης απάντησε: «Δεν είμαστε εμείς  υπεύθυνοι. Είμαι υπέρ του τζαμιού, ακόμη και για περισσότερα τζαμιά σε μέρη όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να προσεύχονται σύμφωνα με την πίστη τους, αλλά τι μπορώ να κάνω;»

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά ελληνικούς νόμους, αφορά την ευθύνη της Τουρκίας  να προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία των πολιτών της. «Είμαι τούρκος πολίτης, γεννήθηκα στην Τουρκία και υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό δυο χρόνια. Απαιτώ τα πλήρη δικαιώματα μου σαν τούρκος πολίτης και όχι μόνο για μένα αλλά και για όλη την κοινότητα μου».
BHMA

2 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του σε σχέση με τη διεθνή κατάσταση και με την ομηρία στην οποία βρίσκεται...
    Φυσικά κανείς συνειδητά Ορθόδοξος δε χαίρεται με τις συμπροσευχές... ούτε με τις επισκέψεις σε συναγωγές κ.τ.λ.
    Προβληματίζομαι ακόμη για τους άλλους κληρικούς, ιερείς κι αρχιερείς, που ενώ δεν υποχρεώνονται από κανέναν, όμως ακολουθούν το "πλοίο" του οικουμενισμού με μεγαλύτερη συνέπεια απ' ότι ο Παναγιότατος...
    Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανέναν... έτσι κι αλλιώς, δε μου πέφτει λόγος να κρίνω έναν κληρικό, πόσο μάλλον τον Πατριάρχη... απλά προσπαθώ ανθρώπινα να τον καταλάβω... είναι σίγουρο ότι κουβαλάει μεγάλο σταυρό...
    Από την άλλη... κάποιος θα μπορούσε να πει "γιατί να διαλέξει αυτή τη θέση... ποιος τον υποχρέωσε...?"... Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι διάλεξε αυτό το ρόλο εν γνώσει του... ότι, άραγε θυσιάστηκε γιατί δεν υπήρχε άλλος... ή κάτι άλλο? Δεν ξέρω... απλά προβληματίζομαι... δημόσια.
    Γενικά, δεν θα ήθελα με τπτ να ήμουν στη θέση του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Βαρθολομαιος θα μπορουσε να κανει μεγαλη ζημια στην Τουρκια κηρυσσων εαυτον εν διωγμω και ερχομενος εις το Αγιον Ορος. Τι εχει μεινει στην Τουρκια αλλωστε? Καμμια 2000 ρωμιοι γεροι οι περισσοτεροι. Αυτο θα δημιουργουσε σοβαρη βλαβη στην δημοκρατικη εικονα της Τουρκιας που θα εχανε ενα χαρτι εκβιασμου της ελλαδος (εννοω τη Χαλκη). Επισης να αρθει και το αναισχυντο εκεινο, οτι οποιος θελει να βαλει υποψηφιοτητα για πατριαρχης να παιρνει την Τουρκικη υπηκοοτητα!Δεν θα χρειαζεται αν η εδρα του Πατριαρχειου γινει το Αγιον Ορος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.