15/5/14

FT : Ολο το μυστικό σχέδιο «Ζ» για το Grexit

του Peter Spiegel
Το απόρρητο «σχέδιο Ζ» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τι προέβλεπε και γιατί προκάλεσε τρόμο στις Βρυξέλλες. Ο ρόλος Προβόπουλου, Παπαδήμου και ο φόβος bank run. Η πίεση των γερακιών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και πως η Μέρκελ έκανε πίσω.
Κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο γκριζομάλλης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε στις 6 μ.μ στο γραφείο του μια μικρή «ομάδα έκτακτης ανάγκης» για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου του 2012 ήταν αρκετό για να κάνει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να χλομιάζει.
Ήταν την Παρασκευή πριν από τις βουλευτικές εκλογές – τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λίγους μήνες – και η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα, οι Έλληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Ελλάδας παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματα τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα.
«Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε σε συνέντευξη του ο κ. Προβόπουλος. Με τον ρυθμό αυτό η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μια ή δύο μέρες.

Ωστόσο, εν αγνοία σχεδόν ολόκληρου του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ εργάζονταν μυστικά για μήνες προετοιμαζόμενοι για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Το μυστικό τους πρόγραμμα δράσης, γνωστό και ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανακατασκευαστεί η οικονομική και τραπεζική υποδομή της Ελλάδας σε περίπτωση που έφευγε από το ευρώ.
Το σχέδιο συγκροτήθηκε από είκοσι περίπου αξιωματούχους, σε μικρές ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη και στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Αξιωματούχοι που εργάστηκαν στο μέχρι πρότινος κρυφό σχέδιο, επέμειναν ότι δεν ήταν ένας οδικός χάρτης για να αναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Οι ίδιοι φοβόντουσαν ότι το «Grexit» θα είχε εκρηκτικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας μαζικές τραπεζικές αναλήψεις σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης και δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από το ευρώ.

Για περισσότερα Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Μετα τα ξαναγυρισαν τα λεφτα ή τα χρησιμοποιησαν για τους φορους???? Υπαρχει ανθρωπος που μπορει να εμπιστευεται τραπεζα απο τη στιγμη που χαρακτηρισαν τον καταθετη 'ΕΠΕΝΔΥΤΗ"!!!!?????Το ρωταω γιατι διαρκως μας λενε οτι οι καταθεσεις ειναι 160 δις ευρω. Ποιος τα εχει αυτα τα λεφτα και γιατι δεν κατεβαινουν με τη συστηματικη αφαιμαξη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί πάντα προεκλογικά μας "δίνουν ειδήσεις" που παρουσιάζουν την εκάστοτε κυβέρνηση ως εθνοσωτήρια ;

    Έλεος πια με την κατασκευή ειδήσεων.

    Όταν τελειώσουν όλα αυτά τι θα μας πουν ; Ότι ο Σαμαράς μας έσωσε από πυρηνικό πόλεμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΘΕΙ ΩΣ ( ΕΤΝΑ ) ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΘΗΚΕ ΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Forget it Antonis....κι εκείνος έκανε την κωλοτούμπα της ζωής του!!!
    ευκαιρία για "πρωθυπουργός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.