3/1/15

Επικίνδυνα παιχνίδια από ΣΥΡΙΖΑ - Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με διακοπή πληρωμής τόκων

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ο κ. Γ. Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μετωπική σύγκρουση, με επίκεντρο τις προγραμματικές προβλέψεις της Κουμουνδούρου για διακοπή καταβολής τόκων και χρεολυσίων εφόσον η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές οδηγηθεί σε αδιέξοδο, οδηγούνται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, 22 ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.
Η Ν.Δ. επιμένει ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε δύο, μόνον, επιλογές, χρεοκοπία ή νέο, επαχθέστερο, Μνημόνιο, ενώ το Μαξίμου δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία ενίσχυσης των επιχειρημάτων του και επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συνέβη και χθες, με τον κ. Δημήτρη Σταμάτη να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Κουμουνδούρου, με αφορμή όσα είπε εκ νέου ο κ. Γ. Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (90,1). Ο κ. Τόλιος επέμεινε ότι η θέση του περί στάσης πληρωμών είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε σε σχετική αναφορά στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Επιχειρώντας να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και οι αγορές προσφέρουν απαγορευτικά επιτόκια, ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε στη λύση των εντόκων γραμματίων, τα οποία, όπως είπε, «δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουν οι ξένοι, και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν». Σε σχετικό ερώτημα, πάντως, εάν αυτό θα λάβει υποχρεωτική μορφή, ο ίδιος το διέψευσε απολύτως.

Η διευκρίνιση Τόλιου, προφανώς, δεν κρίθηκε πειστική από την κυβερνητική πλευρά, που εκτιμά ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει όσα διακηρύττει και βρεθεί αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους επίσημους πιστωτές και τις αγορές, τότε –εκ των πραγμάτων– η εθελοντική αγορά εντόκων ή ομολόγων θα μετατραπεί σε υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό, μέσω καταθέσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία! Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι «κάθε δεκαπέντε μέρες θα “τραβάνε”, προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων... Αυτό είναι το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ!». «Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες; Τόσο ανεύθυνοι είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση Σταμάτη, με την Κουμουνδούρου να αντιδρά κάνοντας λόγο για ψεύδη και «φτηνή λάσπη».

«Φαίνεται πως σε αυτές τις εκλογές από τη Ν.Δ. δεν θα ακούσουμε καμιά αλήθεια παρά μόνον ψέματα, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά, αφού το έχει κάνει και ο ίδιος, ότι οι κυβερνήσεις προβαίνουν σε έκδοση εντόκων γραμματίων», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβλέποντας, πίσω από την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθεια να αποκρυβούν όσα έχει «συμφωνήσει με την τρόικα ότι θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές, αν γίνει κυβέρνηση».

Ο κ. Σταμάτης επανήλθε, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους και άσχετους». «Τη μια λένε ότι δεν πρόκειται να ξεπληρώσουν τα δάνειά μας στους ξένους και την άλλη ότι σκοπεύουν να βγάλουν έντοκα γραμμάτια, απορροφώντας αποκλειστικά από τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών. Αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα προετοιμάζει τη χρεοκοπία! Ο ελληνικός λαός δεν θα του το επιτρέψει!».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε σφοδρά στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «dirty team», με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει απόσπασμα συνέντευξης του κ. Αλέξη Τσίπρα. Οπως ανέφερε, «έχουν κόψει τη συνέντευξη και δεν αφήνουν να ακουστεί όλη η απάντηση, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Ενώ αν αφήσουν τη συνέντευξη να εξελιχθεί, η συγκεκριμένη απάντηση λέει ότι ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει από τη στιγμή που η Γερμανία με την πολιτική της αποφασίσει να χρεοκοπήσει την Ευρωζώνη».

Ρητή αναφορά στη διακήρυξη ευρωεκλογών παρά τις αποστάσεις Κουμουνδούρου

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Γ. Τόλιου λαμβάνει η Κουμουνδούρου, με τον ίδιο να «οχυρώνεται» πίσω από τα επίσημα κείμενα του κόμματος, προκειμένου να ισχυροποιήσει τις αναφορές του σε στάση πληρωμών τις προηγούμενες ημέρες. «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε σε στάση πληρωμών ούτε σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος», δήλωσε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ) για τις αναφορές Τόλιου και πρόσθεσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, το νυν πρόγραμμα στήριξης παύει να υφίσταται και η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει από μηδενική βάση. Νωρίτερα, ο κ. Τόλιος είχε παραπέμψει στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι όσα λέει είναι επίσημη θέση του κόμματος.

Στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αναφέρεται: «Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα, αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο τη διάσωση του ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπροσθέτως, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων».

Με τον κ. Τόλιο συντάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι «ο κ. Τόλιος δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στα όπλα που μας προσφέρει το διεθνές δίκαιο».
Καθημερινή

16 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ αυτό το ... κόψιμο, που σας έχει πιάσει, για να πληρωθούν, οι τόκοι των δανειστών! Προφανώς, θα έχετε λαβείν, από κάποια τοκομερίδια, οπότε δικαιολογείτε το αγχώδες ενδιαφέρον σας.

    Για την Νέα Δημοκρατία και το πολιτικό της πρσωπικό, βέβαια, δεν γεννάται απορία, αφού το, μεν, "κόμμα" λειτουργεί, σαν εταιρεία είσπραξης, που έχει μισθωθεί, από τους δανειστές και το, δε, "πολιτικό προσωπικό" αποτελείται, στο σύνολό του, από μπράβους των τοκογλύφων. Στην περίπτωσή τους, υπάρχει άμεσο συμφέρον. Στην περίπτωσή των υπολοίπων, όμως, τί συμφέρον υπάρχει;

    (Περιττό να πω ότι το ερώτημα είναι ρητορικό. Τα ευκόλως εννοούμενα, συνήθως, παραλείπονται. Αλλά, μερικές φορές, καλόν είναι να λέγονται)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάσσο
    τι ωραία που είναι η ισοπέδωση, έ;
    Μια χαρά και όλα ρόδινα.
    Ο πιο φαρδύς δρόμος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
    Όπου όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε, όλα τα διαγράφουμε και κάνουμε αυτά που ακούγονται καλά στα αυτά του Τάσου Αναστασόπουλου.
    Κι αυτός με τη σειρά του, μας πετάει και μια κατηγορία ότι έχουμε λαμβάνειν, επειδεή έχουμε το θράσος να απαιτούμε από το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τα βήματα που θα κάνει την επομένη τον εκλογών, μετά από πέντε χρόνια δημαγωγίας και λαϊκισμού.
    Έ όχι Τάσσο, δεν έχουμε λαμβάνειν.
    Πολύ απλά, με την ειλικρινή, ξεκάθαρη και υπέύθυνη στάση μας, θεωρούμε ότι υπσοτηρίζουμε την πατρίδα, για την οποία πολεμήσαμε.
    Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε, τα πράγματα είναι απλά. Πολύ απλά. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει έντονη τοκογλυφική διάρθρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της εποχής του Γιάννη Στουρνάρα, το ύψος του, στα τέλη του 2013, έφθανε τα 322,11 δισ. € (ο αριθμός αυτός είναι αναληθής, διότι είναι μικρότερος από τον πραγματικό, αλλά δεν θα τσακωθούμε, γι' αυτό. Ας τον δεχθούμε).

      Η διάρθρωση του, εν λόγω, χρέους, την ίδια εποχή, είχε, ως ακολούθως : Χρεωλύσια 163,75 δισ, € και τόκοι 158,36 δισ. € (και αυτά οι οι αριθμοί είναι, κατά την γνώμη μου, αναληθείς, αλλά, ας τους δεχθούμε). Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελείται, κατά 49,16%, από τόκους. Αντιλαμβάνεσθε, βέβαια, όπως κάθε άνθρωπος, που έχει στοιχειώδεις γνώσεις, ότι ένα τέτοιο χρέος αποτελεί τοκογλυφία.

      Αυτό το απλό γεγονός το γνώριζαν και το γνωρίζουν όσοι δάνειζαν και δανείζουν το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό το ίδιο το γεγονός τους καθιστά, εκ των πραγμάτων, τοκογλύφους. Πολύ περισσότερο, που ένα τέτοιο χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Και αν μπορούσε, δεν θα έπρεπε να πληρωθεί.

      Αυτό το χρέος θέλετε να πληρωθεί;

      Και καλά, οι μπράβοι των δανειστών, που αναπαράγουν την κλασική επιχειρηματολογία των τοκογλύφων, όπως και οι ίδιοι οι τοκογλύφοι, έχουν κάθε λόγο, για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Αυτή είναι η δουλειά τους, άλλωστε. Γι' αυτόν τον λόγο δανείζουν και μισθώνουν τους μπράβους τους. Αυτοί λογικό είναι να υπερασπίζονται, με νύχια και με δόντια, την αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους και την "βιωσιμότητά" του.

      Όλοι οι άλλοι, όμως, γιατί κόπτονται, για την πληρωμή ενός τέτοιου χρέους, αφού δεν έχουν κάποιο άμεσο, ή έμμεσο συμφέρον;

      Τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας, διότι η πραγματικότητα, μέσα στην οποία έχει ριφθεί το έθνος, εξ αιτίας των ηλιθιωδών επιλογών των "ταγών του", αποτελεί μια σκέτη κόλαση. Και από αυτή την κόλαση, δεν πρόκειται να εξέλθει, με ευχολόγια. Θα εξέλθει μόνο με πράξεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πρέπει να ξεφεύγουν, από την λογική και τους κανόνες των τοκογλύφων.

      Επικαλείσθε τους αγώνες σας. Δεν θα αμφισβητήσω τον αγώνα κανενός. Αλλά ουδείς μπορεί να επικάθεται, στις όποιες δάφνες του παρελθόντος.

      Και ο αείμνηστος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος υπήρξε ήρωας του πολέμου, στην Αλβανία, αφού, με τις πρωτοβουλίες, που πήρε, ανέτρεψε την ροή του πολέμου και τσάκισε την ιταλική επίθεση, στην γένησή της. Δυστυχώς, όμως, τον Απρίλιο του 1941 ο ίδιος αυτός άνθρωπος, από εσφαλμένους υπολογισμούς και για λόγους, που είχαν να κάνουν, με τις ιδεοληψίες του, εμήδισε.

      Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ μου, τα στερνά τιμούν τα πρώτα...

      Διαγραφή
    2. Χρησιμοποιείς με ευκολία την λέξη τοκογλύφος όπως και πολλοί λαϊκιστές στην Ελλάδα. Θα ξέρεις ότι η Ελλάδα δανείζεται από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με σχετικά χαμηλό επιτόκιο 3,75% το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο που θα μας χρέωναν στην ελεύθερη αγορά (11%+). Επομένως γιατί ονομάζεις ‘τοκογλύφους’ τις ευρωπαϊκές χώρες που μας δανείζουν με κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαιά τους? Το ότι το 48% είναι τόκοι δεν είναι απαραιτήτως εξαιτίας υψηλών επιτοκίων αλλά εξαιτίας της μακράς περιόδου αποπληρωμής.

      Όταν την περίοδο 1980 - 1993 το χρέος εκτινάχτηκε από 28,6% σε 111,6% του ΑΕΠ τότε γιατί δεν βγήκε έστω και ένας Έλληνας να διαδηλώσει ότι δεν θέλει άλλες αυξήσεις αν είναι να τις πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας?

      ΥΓ: το ότι οι δανειστές μας με την σειρά τους δανείζονται από την ΕΚΤ με μόνο 0.5% δεν είναι δικαιολογία γιατί οι δανειστές επωμίζονται δυσανάλογο ρίσκο μια που υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που συμφωνούν μαζί σου.

      Διαγραφή
    3. Το επιτόκιο, όποιο και αν είναι το ύψος του, όταν το δάνειο δίνεται, σε έναν χρεωκοπημένο, είναι τοκογλυφικό. Έτσι συμβαίνει, με τις χρεωκοπίες, Ουδέποτε δανείζεις τον χρεωκοπημένο. Δανείζεις εκείνον, που μπορεί να πληρώσει. Στον χρεωκοπημένο δίνεις βοήθεια. Και το δάνειο δεν είναι βοήθεια. Απλώς, τον καθιστά, περισσότερο χρεωκοπημένο. Χρεωκοπημένο εις την ν. Και αυτός ο δανεισμός οδηγεί, στην χρεωκοπία και τους δανειστές. (Αλλά αυτό το τελευταίο είναι κάτι, που αφορά εκείνους, όπως και όλα τα άλλα)...

      Οι αιτίες της τοκογλυφίας - αν δηλαδή αυτή οφείλεται στους χρόνους αποπληρωμής, ή οπουδήποτε αλλού - είναι αδιάφορες. Το γεγονός παραμένει, ως έχει. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει τοκογλυφική σύνθεση, αν δεχθούμε τα ελληνικά στοιχεία (εγώ δεν τα δέχομαι, διότι εκτιμώ ότι η διάρθρωση του χρέους αυτού είναι διαφορετική και περισσότερο τοκογλυφική και φυσικά το ύψος του είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού ξεπερνάει τα 400 δισ. €. Κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς έχω κάνει, στο παρελθόν, για την διάρθρωση του χρέους αυτού : Η τοκογλυφική διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους : Από το σύνολο των 345 δισ. €, τα 293 δισ. €, έως 310 δισ. € είναι πανωτόκια, ενώ το ποσόν που πραγματικά εισπράχθηκε φθάνει τα 35 δισ. €, έως 52 δισ. €.. Από τότε - Ιούνιος του 2011 - τα δεδομένα έχουν αλλάξει).

      Δεν υπάρχει, απλώς, κίνδυνος να χάσουν οι δανειστές τα λεφτά τους. Τα έχουν χάσει. Απλώς, δεν θέλουν να το ομολογήσουν. Και κοιτούν να περισώσουν ό,τι μπορούν. Γι' αυτό και πράττουν ό,τι πράττουν. Και γι' αυτό, επιχειρηματολογούν, όπως επιχειρηματολογούν. Πρόβλημά τους. Τα συμφέροντά τους κοιτάζουν να εξυπηρετήσουν. Και καλά κάνουν, από την δική τους πλευρά.

      Εμείς, εδώ, αυτό, που πρέπει να κοιτάξουμε, είναι να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Και τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι τα συμφέροντα των δανειστών, αφού τα συμφέροντα των οφειλετών, πάντοτε, ήσαν και είναι, εκ διαμέτρου, αντίθετα, από τα συμφέροντα των δανειστών. Και τα συμφέροντα τα δικά μας επιβάλουν την μη πληρωμή του αυτού.του τοκογλυφικού χρέους. Έτσι, έπραξαν οι Γερμανοί, το 1953 (και καλώς, έπραξαν - 27/2/1953 - 20/12/2013 Από την Συμφωνία του Λονδίνου, για την δραστική μείωση του γερμανικού δημόσιου χρέους, στην μίζερη ευρωπαϊκή ψευδοτραπεζική ένωση. (Όσο και αν η Γερμανία κωλλυσιεργεί, στο τέλος θα πληρώσει τον λογαριασμό των δημόσιων χρεών στην ευρωζώνη) - έτσι, πρέπει να πράξουμε και εμείς (και όχι μόνον εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, στην ευρωζώνη), για να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα και για να αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής, που έχουν, βάναυσα, παραβιασθεί.

      Έτσι, λοιπόν, αγαπητέ μου, οι δανειστές θα επωμισθούν το κόσοτς των πράξεών τους. Εξ ολοκλήρου και μέχρι την τελευταία σταγόνα του πικρού ποτηριού.

      Ας πρόσεχαν...

      [Βέβαια, υπάρχει και η ευτυχής εκδοχή του σεναρίου των εξελίξεων στην ευρωζώνη, στην οποία όλα τα δημόσια χρέη αποπληρώνονται, στο ακέραιο. Αλλά αυτή η εκδοχή, για να υλοποιηθεί, απαιτεί κότσια και αποδοχή του θανάτου της ευρωζώνης, η οποία μένει άταφη και περιφέρεται, ως ζόμπυ και κατατρώγει τις σάρκες των οικονομιών των χωρών, που την συναποτελούν. Η εκδοχή αυτή απαιτεί την χρήση του seigniorage, για την εξυπηρέτηση των δημοσίων χρεών - Greece : It's time to print euros! (Το κρατικό δικαίωμα της νομισματοκοπής, υπό το νομικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι Συνθήκες της ευρωζώνης, η άρση του π.δ. 500/1974, περί γενικής επιστρατεύσεως, ύστερα από απαίτηση της Comission και το παράδειγμα της Ιρλανδίας) -, είναι ρεαλιστική και έχει χρησιμοποιηθεί, περιστασιακά και κατά το δοκούν, στο παρελθόν.

      Διαγραφή
    4. Όσον αφορά, το ερώτημα, που απευθύνεις, αυτό είναι, άνευ αντικειμένου. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο μέχρι το 1999, ήταν εκφρασμένο, κατά 85%, σε δραχμές ήταν αδιάφορο, ως προς το ύψος του, αφού αυτή η νομισματική σύνθεσή του, στο τοπικό μαλακό νόμισμα, που εκδιδόταν από την χώρα μας, καθιστούσε μαλακό, εξυπηρετήσιμο και ακίνδυνο το χρέος αυτό.

      Όταν, όμως, οι "φωστήρες" της εντόπιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, αποφάσισαν να εντάξουν την χώρα, στην ευρωζώνη και από το 2002 να μετατρέψουν το χρέος αυτό, από δραχμικό, σε χρέος του οποίου η νομισματική σύνθεση εκφραζόταν, σε ευρώ, - δηλαδή σε ένα σκληρό νόμισμα, του οποίου η έκδοση δεν ελέγχεται, από την χώρα μας, αλλά, από μια κεντρική τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν ταυτίζονται, με τα δικά μας -, τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατέστη, αυτοδικαίως, αδύνατο να εξυπηρετηθεί, από την ελληνική οικονομία. Η χώρα χρεωκόπησε, αφανώς, ήδη, από το 2002 (όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης), διότι, σε οικονομίες, με σκληρά νομίσματα, τα οποία, ως προς την έκδοσή τους, δεν ελέγχονται από εθνικά κράτη, το ύψος των δημοσίων χρεών, ως προς το ΑΕΠ, είναι αδιάφορο, αφού αυτά χρεωκοπούν, είτε αυτό το ύψος φθάνει στο 40%, είτε στο 80%, είτε στο 120% των εθνικών ΑΕΠ.

      Αυτά παθαίνει κάποιος όταν επιδεικνύει την άφατη ακρισία να πάρει οικονομίες, που λειτουργούν με μαλακά νομίσματα και να τις εντάξει, σε νομισματικές ζώνες, που – εκ των πραγμάτων – λειτουργούν, με σκληρά νομίσματα.

      (Δεν μπορείς να πεις : Από εξυπνάδα "σκίζουν" οι εντόπιες και οι ευρωζωνικές ελίτ. Ούτε πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών της Αφρικής δεν διαπράττουν τέτοιες σοφισματικές κατασκευές).

      Και πάλι : Ας πρόσεχαν...

      Διαγραφή
  3. ΚΆΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ

    Παναγιώτης Ήφαιστος
    https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

    Αντί σε αναφορά με κάποιες στάσεις και θέσεις να υπάρχει ανταγωνισμός για το πώς εκατέρωθεν θα επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα γίνονται αντικείμενο φτηνής εάν όχι κατάπτυστης προπαγάνδας, εκφοβισμών και εκβιαστικών διλημμάτων.
    Η κριτική του ενός κατά του άλλου σε αυτό τον πολιτικά παρηκμασμένο τόπο μερικές φορές φτάνει τα όρια της αήττητης ηλιθιότητας. Έτσι με αφορμή κάποιο εδάφιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται κριτικές που υποδηλώνουν απόλυτη ανεπάρκεια σε όλο το φάσμα.
    Υποδηλώνουν επίσης ότι οι ασκούντες κριτική στα «μέσα» δεν μιλούν με γνώμονα στοιχειώδη ορθολογικά και λογικά κριτήρια αλλά γραμμικά ως και να φορούν παρωπίδες. Ο παραλογισμός και η παράκρουση πολύ περισσότερο η κακοπιστία με γνώμονα την φτηνή προπαγάνδα δεν μπορεί να δημιουργούν πλαίσιο δημόσιου διαλόγου που παράγει πολιτικό ορθολογισμό και σωστές αποφάσεις.
    Τι λάθος για παράδειγμα βλέπει κανείς στην κατωτέρω δήλωση προθέσεων για την διαπραγματευτική στρατηγική […] (περισσότερα στην ανάρτηση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα 5 χρόνια δημαγωγίας βάζετε και την δημαγωγία του Σαμαρά μέχρι το 2012; Επίσης πριν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για να του προσθέτετε χρόνια δημαγωγίας. Το ερώτημα του Τάσου Αναστασόπουλου είναι ευρύτερο ...Στην περίπτωσή τους, υπάρχει άμεσο συμφέρον. Στην περίπτωσή των υπολοίπων, όμως, τί συμφέρον υπάρχει; ....Οι τρόποι του λαμβάνειν δεν περιορίζονται στα τοκομερίδια ούτε και στην άμεση παραλαβή χρημάτων από κάποιον. Πότε πολεμήσατε για την πατρίδα; Xαμπάρι δεν πήραμε, κρατικός λειτουργός ή αξιωματούχος ναι, τα άλλα όμως πλεονάζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν εννοείτε εμένα κ Παπαδόπουλε δεν καταδέχομαι καν να τους συγκρίνω. Τόσο χαμηλά στην υπόληψή μου βρίσκονται. Στις διάφορες παρεμβάσεις όταν αναφέρομαι σε ψήφο που θα οδηγήσει σε ασφαλή μετάβαση λέω συγκεκριμένα πράγματα που δεν χρήζει να επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτός από την διαμάχη για τα μελλούμενα με τους Ευρωπαίους τοκογλύφους και γκάγκστερ της ΕΕ, γιατί δεν ασχολούμαστε με την Ελληνική κλεπτοκρατία που επί 5 χρόνια έχει ρημάξει τα πάντα στο εσωτερικό μέτωπο ;

    Εκεί αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ξυρίσει τους λαθρέμπορους καυσίμων, τους οποίους οι Τσολάκογλου προστατεύουν σαν τα μάτια τους, θα έχουμε επίσης "επικίνδυνα παιχνίδια" ;

    Ή αν ακυρώσει την ξεφτίλα σύμβαση που οι Τσολάκογλου προσπαθούν να ξεπουλήσουν το Ελληνικό στον Λάτση θα έχουμε επίσης "επικίνδυνα παιχνίδια" ;

    Εκεί βρίσκεται όλο το νόημα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και όχι στο τι θα κάνουν οι τοκογλύφοι και οι αηδίες περί του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος που είναι ήδη κρατικό και διοικείται από ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Dimitris Eipe: Εκτός από την διαμάχη για τα μελλούμενα με τους Ευρωπαίους τοκογλύφους και γκάγκστερ της ΕΕ, γιατί δεν ασχολούμαστε με την Ελληνική κλεπτοκρατία που επί 5 χρόνια έχει ρημάξει τα πάντα στο εσωτερικό μέτωπο????
    Vale kalitera apo to 1981 pou arxise I pragmatiki katastrofi tis Ellados, oikonomiki kai ithiki kai ekpaideutiki pano apo ola ..syntrofe Dimitri.. Min kriveis ta xontra syntrofe Dmitri....Oso afora ton syntrofo Giorgo papadopoulo kexase ton fotopoulo, ton Mylopoulo,mytropoulo, kouroumplides ksexase tous syndikalistes tis OLME ( anthellines kataeme) sta panepistimia episis. kali douleia tous..Ta ipods gia tis gomenes tous me tis xryses toualetes kai tous pritanides.me ta amaksia gia tous gomenous tous episis... Se pio panepistimio itane i kokkini lamporgini??An kai den einai vasiki enoxoi mono autoi.. Tous tsyrizaious diethnistes,pou volevontousan eite me PASOk perisotero, I me ND ligotero se keries theseis, alla kai se aples dimosies ypireseies.... Ase Giorgo to Tsyriza Ymmitou gia paradeigma tin apopsi tou gia MAKEDONIA TO KSEXASES?? to Tsyriza Mpolani kai yianopoulou gia skopia ypatia kai tromolagnia to ksexases??tous Theodoridides???? Ase mas syntrofe na min po gia to gramma se Tourkiki efimerida tou kyriou Miliou pou ta vazei me tin kyrpiaki Dimokratia.. Tin syntrofisa dourou.. pou mas egrapse kai stin Zaman tin gnomi tis ?? Edo o Kyrios Ifaistos prepei na einai pio enimeromenos perisotero apo mena ..Oso gia tous gounarades tou diamantopoulou auta ksexanme??ALLA .ME PIOUS MPIKE STO DIMOSIO SYNTROFE DIMITRI???? LOIPON Exoume gia tin gouna tou Tsyiza ametrita Pasokodiethnistika paradeigmata syntrofe, An theleis na ta akouseis..edo eimaste. O kyrios Ifaistos kserei gia to Tsyriza ti leei kai symfono 110 % gia tin upoloipsi tou Mpaxaloxistan,,.Gelioi kai diethnistes. OSO gia ton Savva syntrofe Giorgo oute kan na ton vazeis sto stomasou...Auta pou exei dei kai kanei, esy kai ego, den tha ta doume zografista vazontas kai ton dionon tis empiries mazi , kai na to thelame oute mexri tin deutera parousia..... Telos oso gia tin eksigisi tou kyriou ifaistou oso afora to emeso melon kapio dikio tha TOU KOSTOLOGISO an ennoei oti mia oliki katastrofi etsi vaftizo ego mia niki tou mpaxaloxistan isos eferne mia anoiksi.. Sto Ameso melon omos kathigita exo kapoies diafonies mazi sas eidika gia ethnikous logous...Kserete kyrie ifaiste o Lykos kai ta alla geitonika lykopula stin anampompula xaironte. Ta ypoloipa ta afino stin fantasias..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβγαλες ένα λογύδριο για να μου φορτώσεις πρόσωπα και καταστάσεις που μου είναι ξένα, και άλλα τόσα θα μπορούσε να γράψεις και περισσότερα, στείλτα όμως στον σωστό αποδέκτη, αυτά που έγραψες είναι αλήθεια τα ίδια μπορεί κανείς όμως να προσάψει και στην ΝΔ με τους διάφορους κύκλους της και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά που ανέφερες δεν αναιρούν αυτό που έγραψα, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Επίσης τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται από τη δημόσια παρουσία τους,

      Διαγραφή
  8. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών και να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Ή θα εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο με δυναμικές λύσεις ή θα εξακολουθήσει απαράλλακτα την ίδια πολιτική. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν (ούτε εύκολες βεβαίως). Ας το χωνέψουμε επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ζήτημα ήταν να μην μπει η Ελλάδα αναίτια και άσκοπα μέσα στον λάκκο των λεόντων της ΟΝΕ (ΟΝΕ: Ο μηχανισμός της καταστροφής και έγκαιρες προειδοποιήσεις http://wp.me/p3OlPy-CS). Τώρα μέσα εκεί κανείς δεν μπορεί να την διώξει και οι παλληκαρισμοί των σπιθαμιαίου αναστήματος διαιρεμένων και διαφοροποιημένων τεχνοκρατών μαζί και των υπηρετών τους πια δήθεν πολιτικών ηγετών είναι φούσκες. Για αυτό είναι εκ των ουκ άνευ ότι δεν μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε μεσοβέζικες προσεγγίσεις αλλά ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Εκεί είναι το ζήτημα λοιπόν και αυτό θα κρίνουν οι εκλογές. Εάν κρίνουν να συνεχίσουν τα νουδοπασοκοκινηματοδημαροποτάμια τότε θα υποστούμε την μοίρα μας και θα το αξίζουμε. Ασφαλής μετάβαση για διαπραγμάτευση είναι το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το σχόλιο του "Έλληνας". Μια λέξη μόνο. Όλο το νόημα των μη κομματικών παρεμβάσεών μου και της εμμονής μου για μιας Σοφή Ανεξάρτητη, μη κομματική κατ' ακρίβεια, Πολιτική Ψήφο είναι ακριβώς για να αποτραπεί να κυβερνήσει μονοκομματική η Σκύλα ή η Χάρυβδη και να υπάρξει μια ασφαλής μετάβαση που θα οδηγήσει σε πολιτική ανασύνταξη συνάμα και προϋποθέσεις για μια ορθολογιστική διαπραγμάτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.